Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η κοινωνία πληρώνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Η κοινωνία πληρώνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ

Το 2021 βρίσκει την οικονομία και την κοινωνία της Καρδίτσας να δίνει αγώνα επιβίωσης. Οι δραματικές συνέπειες από την πανδημία, τα μέτρα που επιβλήθηκαν και το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού, έχουν διαμορφώσει κατάσταση ασφυξίας και ένα εκρηκτικό αδιέξοδο στην τοπική αγορά και την κοινωνία.

Σημαντικές παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις, έμποροι, μεταπράτες, βιοτέχνες, τουριστικός κλάδος, αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνθλίβονται από την οικονομική ανασφάλεια, την έλλειψη ρευστότητας, την συσσώρευση χρεών, την απώλεια παραγωγής και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια και την ανεργία. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, που εκλέχτηκε με σημαία τη στήριξη της μεσαίας τάξης, αναιρεί τη δέσμευσή της στη πράξη, υιοθετώντας την απαράδεκτη πολιτική του βλέποντας και κάνοντας.

Χρησιμοποιεί την αγορά ως πειραματόζωο, οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό, τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο και δημιουργεί στρατιές νέων ανέργων.

Οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα είναι κυρίως συνέπεια της αδράνειας, της ανικανότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης στα κρίσιμα μέτωπα.

Το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», που επιλέχτηκε από την Κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από τις περιφέρειες το οποίο στόχευε στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, είχε τέτοιον σχεδιασμό που τελικά απέκλεισε μεγάλο αριθμό τους.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας αν και είχε την υψηλότερη βαθμολογία δεν αύξησε τον προϋπολογισμό της για να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες που το έπραξαν.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ  επέλεξε να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που δημιουργεί νέα γενιά δανειοληπτών.

Τα αυστηρά κριτήρια που έθετε ως προϋπόθεση, απέκλεισαν 4 στους 5 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα ΤΕΠΙΧ (Δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης) ελάχιστα ωφέλησαν την τοπική οικονομία αφού κατευθύνθηκαν κυρίως σε επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους και μεγάλο τζίρο.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, αφού στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν δεχτεί ενίσχυση από το κράτος ενώ τα πάγιά τους τρέχουν και γίνονται απαιτητά.

Για τα νοικοκυριά δεν υπήρξε άμεση εισοδηματική ενίσχυση με ενέσεις ρευστότητας από το κράτος, παρά μόνο αναβολές πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Οι συστημικές τράπεζες, που έχουν αντλήσει 37δις € από την ΕΚΤ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο αυξάνοντας ταυτόχρονα  το επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων από 4,55% σε 5,99%. Οι τραπεζικές καταθέσεις το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 17,6δις € έχουν τροφοδοτήσει  μόλις με 2δις €  τις μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, η ρευστότητα των 55δις € που απέκτησαν οι τράπεζες δεν φτάνει στη πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ως πρόβλημα ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, διότι αυτό αποτελεί και δική της επιλογή.

Η μέθοδος αγορών μέσω του clik away, αποτελεί εμπαιγμό για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Καρδίτσας.

Ο Νομός Καρδίτσας βιώνει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, αφού το κλείσιμο του 2020 δείχνει κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, υψηλά ποσοστά ανεργίας, μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, μείωση στο μισθό των εργαζομένων.

Σήμερα, επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός ολιστικού σχεδίου ανάκαμψης, που θα τονώσει την τοπική οικονομία και κοινωνία με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης στον επιχειρησιακό, επενδυτικό και αναπτυξιακό τομέα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε προτείνει από την αρχή:

  • Άμεση επιχορήγηση με 3δις € και μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους .
  • Παροχή άμεσης πρόσβασης σε κεφάλαιο κίνησης ακόμη και σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.
  • Πρόγραμμα ρύθμισης ιδιωτικού χρέους, απομείωση αυτού που δημιουργήθηκε στη κρίση και αποπληρωμή σε πολλές δόσεις.
  • Κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, για τους κλάδους που κλείνουν με κρατική εντολή.
  • Επιδότηση 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης των μικρών επιχειρήσεων όσο διαρκεί η κρίση.
  • Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου 50% για όλους τους υπόχρεους.
  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση.
  • Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 € και μείωση συντελεστών από 40.000 € έως 65.000 €.
  • Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος της φυσικής καταστροφής για τους πληγέντες απ’ τον ΙΑΝΟ.
  • Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και για όσο διαρκεί η κρίση, δίνοντας 400 € για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 € για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 € για κάθε παιδί .
  • Αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει μείωση ανισοτήτων, κοινωνική ευημερία, σταθερούς και αυξανόμενους μισθούς, ρυθμιζόμενη αγορά εργασίας με συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχυρό κοινωνικό κράτος, μεγάλη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορούν να υλοποιηθούν, αφού δεν είμαστε σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών και η Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνει να δαπανηθούν περισσότερα κρατικά κονδύλια, για να κρατηθεί η υγειονομική και οικονομική σταθερότητα.

Αν είχαν υλοποιηθεί έγκαιρα οι εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προτάσεις στήριξης  του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα προγράμματα «Μένουμε όρθιοι», θα είχαν προσφέρει μεγάλη κοινωνική ανακούφιση, θα είχαν περιορίσει σημαντικά την ύφεση, θα είχαν διασώσει τα δημόσια οικονομικά και θα είχαν δημιουργήσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη.

Σε μια κρισιμότατη περίοδο για τη χώρα, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν τεράστια επίδραση στις ζωές τους. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε στα χέρια της το μαξιλάρι ασφαλείας των 37δις € που άφησε στα κρατικά ταμεία η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σειρά εργαλείων για να δαπανήσει περισσότερα κρατικά κονδύλια και για μέτρα στήριξης  του εισοδήματος  των πολιτών, την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διευθέτηση των χρεών των επαγγελματιών και δεν το έκανε.

Το χειρότερο είναι ότι η Κυβέρνηση αρνείται αλαζονικά να στηρίξει την δημόσιες δομές σε βασικά αγαθά, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, την ενίσχυση των μισθών και την προστασία των σχέσεων εργασίας.

Σ’ αυτή τη δοκιμασία οι πολίτες κατάλαβαν την αξία των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου συστήματος υγείας, της δημόσιας παιδείας, των δημόσιων μεταφορών, του κοινωνικού κράτους, αλλά και του κόστος της απαξίωσής τους.

Αυτή η κοινωνική συνειδητοποίηση θα οδηγήσει σύντομα στην αναγκαία μεγάλη πολιτική αλλαγή!

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
dimarchio mouzaki

Δήμος Μουζακίου: Aπό αύριο Παρασκευή 15/01, οι αιτήσεις για το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών σε βοηθητικούς χώρους

Next Article
plateia agnantero covid test

Δήμος Μουζακίου: Αύριο Παρασκευή 15/01 δωρεάν rapid tests στο Αγναντερό

Related Posts

Maravas stratos
Διαβάστε περισσότερα

Νέος Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα

Νέος Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα Εθιμοτυπική επίσκεψη είχε το…