Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ΚΕΔΕ θεσμικό Αντίβαρο υπέρ Αποτελεσματικής Αυτοδιοίκησης με συμμετοχικότητα-αποκέντρωση-κοινοτισμό απέναντι στον συγκεντρωτισμό και κρατισμό!

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Η ΚΕΔΕ θεσμικό Αντίβαρο υπέρ Αποτελεσματικής Αυτοδιοίκησης με συμμετοχικότητα-αποκέντρωση-κοινοτισμό απέναντι στον συγκεντρωτισμό και κρατισμό!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας*

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεμελιακό συνταγματικά κατοχυρωμένο λαϊκό θεσμό, την εγγύτερη εξουσία για τους πολίτες, εκπαιδεύει τους ενεργούς δημότες στην προσφορά, τον εθελοντισμό και στην συμμετοχή στα κοινά.

Το κεντρικό πολιτικό σύστημα τελευταία χρόνια κινείται από … βουλιμία συγκεντρωτισμού, περιορισμού δράσης για δήμους και περιφέρειες, περιστολής πόρων και ασφυκτικού ελέγχου από γραφειοκρατικά κρατικά όργανα.

^ Με νόμους και διατάγματα «καθορίζει» ανελαστικά τον τρόπο εκλογής των αιρετών, καταργεί ή απαξιώνει κοινοτικά όργανα, τις αρμοδιότητες συλλογικών ΔΣ – ΠΣ και λειτουργία Δημοτικών Επιτροπών.

^ Στηρίζει ένα αναχρονιστικό Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης ΟΤΑ, χωρίς εσωτερική Δημοκρατία και με εδροκεντρική αντίληψη σε «καλλικρατικούς» Δήμους τεράστιας έκτασης, ανομοιογένειας και μη συνοχής.

• Το 2010 ιδρύθηκαν 332 (σήμερα 335) νέοι εκτεταμένοι Δήμοι, με αναιμικές δημοτικές καποδιστριακές ενότητες (περί 750-800) και 6500 κοινότητες.
^ Ισοπεδωτική λογική – συγκεντρωτισμός – συγχώνευση …απαξίωση κοινοτισμού!

•• Το δίδυμο υποστηρικτικό πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α (ελληνική αρχιτεκτονική αυτοδιοίκησης και διοίκησης)— ν 3852/2010– που προέβλεπε πόρους, εξοπλισμό και νέους επιστήμονες στους καλλικρατικούς ΟΤΑ, έμεινε στα …αζήτητα, στα συρτάρια υπουργείων (με επίκληση των μνημονίων) και ουδέποτε διεκδικήθηκε από την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ, τους Δήμους …

Είναι ορατό δια … γυμνού οφθαλμού ότι η αυτοδιοίκηση από το ιδρύσεως Καλλικράτη μένει άπραγη, αναποτελεσματική, χωρίς δημοκρατική κινητικότητα, δίχως συμμετοχή των απλών δημοτών, με παραγκωνισμένες τις ενότητες και κοινότητες: ιδίως σε Ορεινές εκτεταμένες περιοχές και επαρχία.

^ Έργα δεν εκτελούνται, πολιτική δεν παράγεται και πολλά εκατομμύρια ευρώ λιμνάζουν στα δημοτικά ταμεία -τράπεζες!
Μια περιήγηση στον «Κόμβο Διαλειτουργικότητας» του ΥΠΕΣ, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της μη απορρόφησης πόρων, που προκαλεί ασφυξία οικονομική, καχεξία σε τοπική ανάπτυξη, φτωχοποιεί νέους ιδίως της περιφέρειας, μαραζώνει δημογραφικά την Ελλάδα!

^ Έχουμε επισημάνει: Η σημερινή ΤΑ «ροκανίζει» χρόνο (δια των συνεχών αλλεπάλληλων παρατάσεων εκτέλεσης δήθεν ανατεθειμένων εργολαβιών) και «ροκανίζει», επίσης, χρήμα δια της απλής διαχείρισης υπέρ αντιμισθιών, αιρετών και συνεργατών (τοπική νομενκλατούρα), απευθείας αλόγιστων αναθέσεων …

Το ΔΣ ΚΕΔΕ από αρχές 2020, υποτονικό και γραφειοκρατικό, χωρίς στόχευση ή έμπνευση, έχει μετατρέψει το ανώτερο συλλογικό όργανο της ΤΑ σε … παράρτημα του αρμόδιου καθύλην Υπουργείου Εσωτερικών, της Κυβέρνησης.

^ Ουδέποτε αγωνίστηκε για θεσμική αναβάθμιση, για ενίσχυση μέσω σύγχρονου ΕΛΛ.Α.Δ.Α, για βελτίωση του αναποτελεσματικού – ισοπεδωτικού Καλλικράτη, για βιώσιμο εκλογικό σύστημα, με «δίκαιη αναλογική» και αυτοτελή κάλπη για εκλογή κοινοτικών αρχών, που θα τόνωνε τη συμμετοχή ενεργών πολιτών και την αποκέντρωση: όπως επιτάσσει ο ΕΧΤΑ (ευρ. Χάρτης ΤΑ), το ενωσιακό κεκτημένο !

• Ήδη Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα (Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας / της Κυλλήνης κα) βάζουν σε ουσιαστικές Ημερίδες ζητήματα αλλαγών του Καλλικράτη (χωροταξικά – θεσμικά).
•• Σε μια Χώρα με Βουλή 300 Βουλευτών, είναι συμβατή και λογική η Ίδρυση 450 Δήμων με γεωοικονομικά- κοινωνικά και συγκοινωνιακά κριτήρια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρα 101 Παρ 1) – 2 και άρθρο 101 Παρ 4: Ορεινότητα – Νησιωτικότητα.

••• Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 πραγματοποιείται η ΓΣ της ΚΕΔΕ στην Αθήνα η εκλογή νέου ΔΣ.

* Η μάχη είναι κρίσιμη και εντόνως αυτοδιοικητική – πολιτική!

^ Η ΚΕΔΕ είναι ανάγκη να ξαναγίνει ισχυρό Θεσμικό Αντίβαρο Δημοκρατίας – Αυτοδιοίκησης με γνήσια Αποκέντρωση – Συμμετοχικότητας και Κοινοτισμού ..
Να πάψει να ενεργεί ως βραχίονας της κεντρικής εξουσίας, του κομματισμού.

*Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας (25 έτη) – Νομικός
Total
0
Shares
Previous Article
Fragkos Emmanouil Elliniki Lysi

Αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και απαίτηση για κοινά πρότυπα εισαγωγών και εσωτερικής παραγωγής

Next Article
kopi pitas sillogos kanariniwn Pylis 2

Η κοπή της πίτας  του ΣΚΑΘ (Σύλλογος Καναρινιών Θεσσαλίας)

Related Posts