Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η καταστροφική πλημμύρα του Σεπτεμβρίου και οι «πανηγυρισμοί» των τοπικών αρχόντων

syriza logo new

Καρδίτσα, 18/11/2020

Πέρασαν δύο μήνες από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Ιανός», στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

Σε αυτό το διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας και όχι μόνον, ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για την αιτία, τις παραλείψεις, τη διαχείριση αλλά και για το τι πρέπει να γίνει άμεσα και προπαντός μεσομακροπρόθεσμα  για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας της Καρδίτσας. Όπως επίσης, για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των πληγεισών επιχειρήσεων, νοικοκυριών, αγροτικής και ζωικής παραγωγής.

Παράλληλα, έγιναν διάφορες συσκέψεις των Τοπικών Αρχόντων της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας, των Δήμων και μεταξύ τους (τουλάχιστον 2 μέχρι τώρα) για το φαινόμενο της πλημμύρας, τη διαχείρισή του αλλά και για την επόμενη μέρα. Πολλές επισκέψεις των Τοπικών Αρχόντων στην Αθήνα και συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς κι άλλα στελέχη της Κυβέρνησης.

Πραγματικά είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.

Καμία ανάληψη ευθύνης από την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια και τους Δήμους.

Δε θα επιχειρήσω να αναλύσω σε αυτό το κείμενο συγκεκριμένα τις διαχρονικές τους ευθύνες. Πολλές από αυτές περιγράφονται  αρκετά καλά σε άρθρο – παρέμβαση του κ. Σωκρ. Βασιλάκου (12/11/20) αλλά και άλλων συμπολιτών (όπως προτάσεις για δημιουργία μικρών ταμιευτήρων και φραγμάτων για τη ρύθμιση της ροής των νερών προς τον Κάμπο της Καρδίτσας, ανάλογα με τα πλημμυρικά  φαινόμενα ή τις περιόδους έλλειψης νερού για άρδευση και άλλες ανάγκες).

Η δε σπουδή τους να παρέμβουν στις κοίτες των ποταμών Γάβρα, Καράμπαλη, Καλέντζη και αλλού (τώρα που τους πήρε το νερό κάτω από την ψάθα) επιβεβαιώνει τις τραγικές τους παραλείψεις.

Ουδεμία, επομένως, ενέργεια δεν υπήρξε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας και για την προστασία της Πρωτεύουσάς της. Ούτε καν την ημέρα εξέλιξης του φαινομένου και ενώ από το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου τα μαντάτα ήταν άκρως ανησυχητικά.

Η δε «επόμενη μέρα» ήταν τραγική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φαινομένου. Ή μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί με δύο λέξεις: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ…

Κανένα σχέδιο, καμία οργανωμένη παρέμβαση.

Αφέθηκαν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα, σχεδόν δύο μήνες, να αγωνίζονται μόνοι τους για να σωθεί ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και να επαναφέρουν τις περιουσίες τους σε κάποιας μορφής κανονικό ρυθμό.

Αλλά όμως, οι Τοπικοί Άρχοντες πανηγυρίζουν.

Φαίνεται ότι ζουν σε άλλον πλανήτη.

Ευλογούν τα γένια τους για την αστραπιαία παρέμβασή τους.

Ισχυρίζονται ότι για πρώτη φορά Κυβέρνηση και Τοπικοί Άρχοντες είχαν τόσο γρήγορη αντιμετώπιση της καταστροφής. Και ότι ελήφθησαν ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΜΕΤΡΑ.

Ο δε Πρωθυπουργός ήρθε σαν τον «λαγό», περιτριγυρισμένος από χειροκροτητές και όργανα της τάξης. Έκανε μια σύντομη βόλτα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το Δημαρχείο, που η Δημοτική Αρχή φρόντισε με κάθε μέσο να λάμψουν οι δρόμοι από την καθαριότητα και ενώ ολόκληρη σχεδόν η πόλη ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένη στη λάσπη. Και το μόνο που ρωτούσε σε 2-3 μαγαζιά που στάθηκε ήταν αν έβγαλαν φωτογραφίες από την καταστροφή τους. Στη συνέχεια, αποχώρησε στο Δημαρχείο για μια κλειστή σύσκεψη μεταξύ ημετέρων, χωρίς τη συμμετοχή όσων έπρεπε να είναι παρόντες (εμπλεκόμενοι Φορείς, Υπηρεσιακοί Παράγοντες, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α.).

Και τι βγήκε από αυτή τη σύσκεψη και τη συζήτηση στη Βουλή;

Οριζόντιες αποζημιώσεις (όπου και αυτές ακόμα δεν ολοκληρώθηκαν) 600€, 5.000€, 8.000€, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης.

Πέρα όμως από αυτά, το σημαντικό είναι ό,τι αφορά τα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Προς το παρόν, μόνο ευχές! Και ανέξοδες αναφορές σε Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, σε Πανεπιστημιακές Σχολές και διδακτορικές εργασίες (άραγε θα γίνουν αντίστοιχες και στην Εύβοια, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στην Κρήτη) αλλά και, άκουσον – άκουσον, σε ανοικοδόμηση μιας Νέας Καρδίτσας!

Καμία συγκεκριμένη απόφαση.

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων από τις πλημμύρες για την Θεσσαλία και Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος υπάρχουν.

Δε θα έπρεπε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Δημοτικές Αρχές μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες (όχι ατέρμονες) φορέων και υπηρεσιών, να προβούν στη σύνταξη και κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης άμεσων και μακροπρόθεσμων έργων και μελετών προς την Κυβέρνηση;

Δε θα έπρεπε οι Τοπικοί Άρχοντες να είναι μπροστάρηδες στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απαίτηση υλοποίησης από την Κυβέρνηση όσων ενεργειών και έργων υπηρετούν την παραπάνω πρόταση;

Μόνο με ευχολόγια, διαπιστώσεις, πανηγυρισμούς, επισκέψεις στην Αθήνα με μπόλικες φωτογραφίες και ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα, γρήγορα, η περιοχή και η καταστροφή που έγινε θα ξεχαστούν. Με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Τέλος, μήπως ξαναεπιλέξουν διαδικασίες ανάθεσης εκτέλεσης έργων (όποιων έργων αποφασιστούν) όπως έγινε μέχρι τώρα ή αποπειράθηκε να γίνει;

Μήπως……….;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΟΥΓΟΥΛΙΑΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
agorastos mixalakis

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί τις σήραγγες του οδικού δικτύου της Π.Ε. Τρικάλων

Next Article
isobx dorea Mouzaki

Δωρεά μεταλλικού οικίσκου στο Δήμο Μουζακίου, για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας