Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Καρδίτσα ξέρει να τιμά τους ήρωες

Η Καρδίτσας ξέρει να τιμά τους ήρωες

Η Καρδίτσα ξέρει να τιμά τους ήρωες

25η Μαρτίου 2021 σήμερα. Δύο αιώνες μετρά τούτη η Άνοιξη από εκείνη την Άνοιξη του 1821 που οι ραγιάδες Έλληνες, οι λίγοι, οι ξεχασμένοι ως τότε αποφάσισαν ότι «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή..» και αναζήτησαν Ελευθερία και Αυτοδιάθεση ενωμένοι για έναν γενικό ξεσηκωμό, για την Ελληνική Επανάσταση.

Η Ελληνική Επανάσταση, αυτό το θαύμα της ψυχής των Ελλήνων, που συγκλόνισε όλον τον πλανήτη, που έκανε τους απλούς ανθρώπους όπου γης να πιστέψουν στην ιδέα της Ελευθερίας, που έκανε τη φωτισμένη Ευρώπη να υποκλιθεί στη δύναμη και τον Αγώνα των Ελλήνων, που ενέπνευσε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα και να υμνήσουν αυτούς τους τιτάνες που νηστικοί, τις περισσότερες φορές, σήκωναν με κόπο το τουφέκι τους για το μεγάλο όραμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας…

Μέσα στις πρωταγωνιστικές μορφές αυτού του Αγώνα στον οποίο ο καθένας πολεμούσε όπως μπορούσε, με Ιδέες, με πολιτικές αποφάσεις, με τη δύναμη του Λόγου, με τα όπλα, μιας και κανείς δεν περίσσευε, ξεχωρίζει η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αυτού του λαϊκού αγωνιστή, του ψυχωμένου πολέμαρχου, του ήρωα που η Λαϊκή Μούσα ύμνησε όσο λίγους. Του ήρωα που αποτελεί για όλους εμάς τους Καρδιτσιώτες, μια μορφή αντάξια των Αγίων μας…

Από πολύ νωρίς οι πρόγονοί μας αντιλήφθηκαν αυτή την ιερή ευθύνη να αποτίσουν φόρο τιμής στον Καραϊσκάκη οργανώνοντας στα 1927 τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τον θάνατό του στη γενέτειρά του, το Μαυρομάτι, το οποίο με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Παναγή Τσαλδάρη συμπεριελήφθη μεταξύ των τόπων που θα φιλοξενούσαν τις εκδηλώσεις ανά την Επικράτεια. Από εκείνο το πρώτο θεμέλιο για καθιέρωση εκδηλώσεων μνήμης στον ήρωα, έγιναν πολλές προσπάθειες φορέων στο μέλλον, ενώ συνεχής ήταν και ο αγώνας των Μαυροματιανών για τον ίδιο στόχο. Το αποφασιστικό βήμα, ωστόσο, έγινε στα 1966, όταν η Νομαρχία Καρδίτσας και η Κοινότητα Μαυροματίου επαναφέρουν τις εορταστικές δράσεις που θα βαπτιστούν από το όνομά του και θα επικρατήσουν μέχρι σήμερα ως «Καραϊσκάκεια».

Από εκείνη τη στιγμή, με τη συμπαράσταση της Νομαρχίας αρχικά, με την ευθύνη του Συλλόγου «Καραϊσκάκης» από το 1972 και για μία δεκαετία οι εκδηλώσεις αυτές θέριεψαν και αναγνωρίστηκαν στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας η οποία συμμετείχε μαζικά στα ετήσια δρώμενά τους. Από το 1982 και με την ίδρυση της «Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας» αυτός ο εορτασμός περιήλθε πλέον στο δευτεροβάθμιο όργανο που μέχρι και σήμερα αδιαλείπτως και με μεγάλη επιτυχία σχεδίαζε, οργάνωνε και συντόνιζε τις πλούσιες κάθε χρόνο εκδηλώσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα τα Καραϊσκάκεια πήραν τη μορφή Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού και η απήχησή τους έφθασε σε όλον τον κόσμο με την ανάδειξη κάθε μορφής Τέχνης , με κύριο δρόμο το Λαϊκό Πολιτισμό και την Ελληνική Δημιουργία στο μεγαλείο της.

Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Καραϊσκάκη χορεύουν και τραγουδούν αγόρια και κορίτσια από κάθε γωνιά της γης με μόνο στόχο τη συμφιλίωση των Λαών, την Αγάπη για το συνάνθρωπο και τη συνειδητοποίηση ότι το Αύριο έρχεται και είναι αισιόδοξο μόνο , όταν οι άνθρωποι είναι μονιασμένοι .

Τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης είναι για εμάς το φως για το μέλλον μας.

Ευτυχείς κι εμείς που υπήρξαμε «κρίκοι» σε  αυτήν την αλυσίδα της Μνήμης και της Δημιουργίας.

Οι πρώην Πρόεδροι της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας:

Αθανάσιος Μπακρατσάς

Θωμάς Χάρμπας

Μένη Παπανικολάου

Κατερίνα Σταθοπούλου




Total
0
Shares
Previous Article
Κωστής Νούσιος για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων: «Μνήμη και χρέος για 353.000 ψυχές» - Η αλήθεια για την οδό Βραγγιανά-Ρόγγια

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου για την 25η Μαρτίου

Next Article
dimarxeio mouzakiou

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου