Η Ιστορική – Λαογραφική Ένωση Λάρισας “Αλησμόνητες Πατρίδες” τιμά τη Γυναίκα

Η Ιστορική – Λαογραφική Ένωση Λάρισας “Αλησμόνητες Πατρίδες” δεν λησμονά τη Γυναίκα, την τιμά σήμερα 8 Μαρτίου και καλεί τις φίλες – γυναίκες να γιορτάσουν μαζί την “Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας” στις 19:30 στην “Αυλή του Αβέρωφ” στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα (πλατεία συνοικισμού Αβέρωφ).

Τιμή κατ’ άτομο (πλήρες μενού): 12€

Η 8η Μαρτίου θα πρέπει να αποτελεί αφορμή σκέψης και περισυλλογής για τον άνθρωπο. Κάτι που στις μέρες μας θεωρείται φυσιολογικό, κατανοητό και δεδομένο είναι πως κάθε άνθρωπος ανεξαιρέτως φύλου έχει δικαιώματα, κάτι για το οποίο γυναίκες με θάρρος και τόλμη υπερασπίστηκαν δίνοντας πραγματικές μάχες σ’ ένα κόσμο που ολοένα αναβαθμιζόταν, υποβαθμίζοντας τα ίδια τα δικαιώματα του ανθρώπινου είδους.

«Ημέρα με πολιτικό νόημα, αν και στις μέρες μας έχει χάσει αυτή την έννοια. “Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.».

Ιστορική – Λαογραφική Ένωση Λάρισας “Αλησμόνητες Πατρίδες”

Πηγή : Βικιπαίδεια
Total
0
Shares