Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ιστορία του υψηλότερου φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα

«Ζητείται δέντρο ετών 39… ύψους 33 μέτρων… αγέρωχο, για χριστουγεννιάτικο στολισμό».

Αυτή θα ήταν η αγγελία του Δήμου Τρικκαίων για το δέντρο που θα αποτελούσε το κομβικό σημείο στολισμού και σηματοδότησης της γιορτής των Χριστουγέννων.

Αυτό το δέντρο, όμως, υπάρχει! Είναι το δέντρο που βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της κεντρικής πλατείας (Ηρώων Πολυτεχνείου) της πόλης. Το δέντρο που ανήκει στην κατηγορία «σεκόβια», «μετακόμισε» στα Τρίκαλα το μακρινό 1977, όντας ήδη σε ύψος 3 μέτρα (είχε… μεστώσει δηλαδή). Ο τότε Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Κώστας Παπαστεργίου μετέβη στο Δασαρχείο Λαμίας, με τους τότε συμβούλους Γ. Ζωγράφο και Θ. Καλλιάρα. Μάλιστα ο Δασάρχης θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να μεταφυτευτεί, προσπαθώντας να αποτρέψει έναν πρόωρο χαμό. Αλλά αυτό… μάλλον ήθελε το τρικαλινό χώμα. Παρότι την πρώτη χρονιά κάπως άργησε να συνηθίσει το κλίμα με τα πολλά νερά, αναγκάστηκε η αρμόδια υπηρεσία να το… κουρέψει, για να πάρει… αέρα. Αμέσως, μετά, έγινε το δέντρο – σύμβολο της πλατείας, ξεπερνώντας σε ύψος τα 33 μέτρα. Στις δε παγωνιές των -22 βαθμών Κελσίου το 2001-2002, αυτή η ποικιλία (υπάρχουν κι άλλα ξαδελφάκια του στα Τρίκαλα) άντεξε, χωρίς να πάθει καμία ζημία, όπως δυστυχώς συνέβη με τα χιλιάδες άλλα δέντρα που υπέστησαν την πρωτόγνωρη για τα Τρίκαλα και τη χώρα «επίθεση» πάγου.

Πλέον, το δέντρο αυτό είναι υγιέστατο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την κεντρική πλατεία, στέκει από ψηλά και  παρατηρεί κάθε αλλαγή στην πόλη.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, στολίστηκε για τα Χριστούγεννα, βλέποντας με χαρά να συνοδεύουν την εκδήλωση, μουσικές, φώτα και πλήθος τρικαλινών και επισκεπτών. Φέτος, η λάμψη του θα κυριαρχήσει ακριβώς μια ημέρα πριν την έναρξη του 6ου Μύλου των Ξωτικών: στις 19:30 της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2016, ο «αγαθός γίγαντας» θα φωτιστεί, θα στολιστεί και θα μεταφέρει το φως του με το άστρο του, σε όλη την πόλη. Το υψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, θα φωταγωγηθεί για όλους! Πλούσιο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και φέτος από τον Δήμο Τρικκαίων. Οι τρικαλινοί και οι επισκέπτες των Ξωτικών και των πειρατών θα βρίσκονται στην πλατεία, για μια γιορτή διαφορετική, μια γιορτή που θα δίνει στο δέντρο, τη λάμψη που του αξίζει και στα Τρίκαλα, το φως των ημερών της αγάπης.

Θανάσης Μιχαλάκης

Για το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Βελτίωση-Συντήρηση-καθαρισμός ποταμών Π.Ε. Καρδίτσας

Next Article

Κυψέλες διαχείμασης και δικαιούχοι ενίσχυσης της δράσης 3.2 «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»