Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Η Ηρωΐδα Αριστέα Παΐδα: Σύμβολο Αντίστασης και Ηρωΐσμού» – 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Μουζακίου

koutras stefanos olokaftoma mouzaki

«Η Ηρωΐδα Αριστέα Παΐδα: Σύμβολο Αντίστασης και Ηρωΐσμού» – 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Μουζακίου

Γράφει ο Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας

Πρόεδρος «Πανθεσσαλικής Στέγης»

Εβδομήντα Οκτώ Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα που το ιστορικό Μουζάκι γνώρισε μια πρωτόγνωρη στην ιστορία του καταστροφή από τις ξένες δυνάμεις κατοχής.(Ιταλούς-Γερμανούς)

Η 8η Ιουνίου 1943 υπήρξε ημέρα πυρπόλησης και αποτέφρωσης του Μουζακίου και η επόμενη υπήρξε ημέρα βιασμού κοριτσιών και δολοφονίας αθώων Μουζακιωτών από τους Ιταλούς στρατιώτες του Μουσολίνι στο παρακείμενο δάσος του Μουζακίου όπου ζούσε ο άμαχος πληθυσμός από το φόβο των κατακτητών.

Το Γ Ράιχ (Ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση) έδωσε εντολή στην ιταλική μεραρχία του Ινφάντε Πινερόλο να εκκαθαρίσει το ελληνικό αντάρτικο της Πίνδου και των Αγράφων. Έτσι  από τις αρχές του Ιούνη 1943 η ιταλική Μεραρχία ξεκίνησε από τα Τρίκαλα με σκοπό την εκκαθάριση των ανταρτικών αντιστασιακών δυνάμεων.

Οι αντάρτες της περιοχής με αρχηγούς το Μίμη-Τάσο Μπουκουβάλα, τον Γεώργιο Ζαρογιάννη και το Θανάση Κουφοδήμο παρατάχθηκαν σε δυο μέτωπα για την προστασία των δυο στενών Μουζακίου και Πόρτας.

Η Σύγκρουση μεταξύ ανταρτών και Ιταλών ήταν Θυελλώδης. Οι Ιταλοί βρέθηκαν μπροστά σε αντίσταση που δεν την περίμεναν. Στο πεδίο της Μάχης που απλωνόταν μεταξύ Πόρτας – Μπελέτσι και Διάσελας έπεσαν νεκροί και τραυματίες αρκετοί Ιταλοί.

Στις 8 Ιουνίου 1943 οι Ιταλοί κατάφεραν να κάμψουν την Αντίσταση και στα δυο μέτωπα των Ανταρτών και να εισβάλουν στην Πύλη και το Μουζάκι. Εκείνη την περίοδο το Μουζάκι ήταν άδειο από κατοίκους οι οποίοι είχαν μετοικήσει μπροστά από μήνες στο δάσος όπου ζούσαν σε σπηλιές και καλύβες. Οι Ιταλοί ζητούν εκδίκηση καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Μέσα σε λίγες ώρες το Μουζάκι έγινε παρανάλωμα του πυρός. Δεν ήταν μόνο η πυρπόληση του Μουζακίου ήταν και η δολοφονία δεκαέξι αθώων ανθρώπων καθώς και οι βιασμοί νεαρών γυναικών που έμειναν στις σπηλιές και στις καλύβες του δάσους.

Συγκεκριμένα οι δεκαέξι Μουζακιώτες και Μουζακιώτισσες που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τις δυο μέρες 8 και 9 Ιουνίου 1943 ήταν οι εξής:

Δημήτριος Καραμήτρος, Αλέξανδρος Δασκαλόπουλος, Χρήστος Κούρτης, Κωνσταντίνος Βησσαράκος, Αθανάσιος Στεργιούλης – Κολέτσας, Δημήτριος Οικονόμου, Δημήτριος Μαλαματής, Αθανάσιος Ράγκος, Κωνσταντίνος Μπαλιάκος, Κωνσταντίνος Μιαρίτης, Αργύρης Τσιόγκας, Κωνσταντίνος Κουντούρης, Γιάγκος Παπαιωαννίδης, Ευφροσύνη Μαγκούτη, Ευαγγελία Μαργώνινα και η Αριστέα Παΐδα ηλικίας 25 ετών.

Η Αριστέα Παΐδα αποτελεί σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού. «Πάνω στον ανθό της νιότης της προτίμησε το αγκάθινο στεφάνι της θυσίας παρά την ατίμωση» αναφέρει στο ιστορικό πόνημα του ο Αείμνηστος Συγγραφέας Γεώργιος Κούτρας

Ο Αείμνηστος Δικηγόρος και Ποιητής  Μουζακιώτης Κίτσος Ανυφαντής παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο μέσα από τους στίχους του το φόνο της Ηρωίδας.

«Ω! πώς θολών η σκέψη μου, Μούσα για λίγο πάψε

τους σκοτωμένους άδικα κλάψε, ψυχή μου κλάψε.

Κλάψε μίαν  Ηρωίδα μας, την κόρη του Παΐδα

Σκύψε της δόξας στέφανο να δεις απ’ την Πατρίδα.

Πως το φορεί περήφανα και περπατά αντάμα

Με τις παλιές Σουλιώτισσες, σκύψε να δείς το θάμα!»

«…… Στα χαλάσματα έκλαιγαν τις νύχτες οι κουκουβάγιες, μοιρολογούσαν τα νυχτοπούλια και θρηνούσαν οι νυχτερίδες! Η καταστροφή η καθολική, που έγινε, έδινε σ όλους την εικόνα της φρίκης……της κόλασης!!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο αείμνηστος Μουζακιώτης Λογοτέχνης Χρυσόστομος Ζήσης

Στις 8 Ιουνίου 2013 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Μουζακιωτών «Ο Γομφεύς» επί προεδρίας μου πραγματοποιήθηκε με συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής κεντρική εκδήλωση

Κεντρική Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Μουζακίου (2013)

Η Κεντρική αυτή εκδήλωση επιβάλλεται να καθιερωθεί για να διδάσκει στη νεότερη γενιά φιλοπατρία και παλληκαριά. Παράλληλα επαναφέρω ένα αίτημα ετών από επιφανείς Μουζακιώτες ανθρώπους των γραμμάτων  για ανέγερση της προτομής της Αριστέας Παΐδα.

Ευελπιστώ με τη συμπλήρωση 80 ετών (2023) από τη αποφράδα εκείνη ημέρα η δημοτική αρχή του Μουζακίου σε συνεργασία μ όλους τους φορείς  να υλοποιήσει την πρόταση αυτή.

Η Προτομή της Αριστέας θα αποτελεί μνημείο ηθικής αφύπνισης και εγρήγορσης.

Η 8η Ιουνίου να καθιερωθεί ημέρα αργίας και μνήμης των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας.

Η Πραγματοποίηση εκδηλώσεων που σφυρηλατούν την ιστορική μας μνήμη είναι σημαντικές και απαραίτητες για να υπενθυμίζουν τους αγώνες των προγόνων μας που βάφτηκαν με αίμα και θυσίες.




Total
0
Shares
Previous Article
agrotiki odopoiia Mouzaki

Αγροτική οδοποιία: Πρόταση ύψους 3,7 εκατ ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από τον Δήμο Μουζακίου

Next Article
Ασφαλτοστρώσεις σε Καλλιφώνι και Μυρίνη από τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας

Ασφαλτοστρώσεις σε Καλλιφώνι και Μυρίνη από τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας