Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

«Η Αγάπη θα νικήσει, θα φέρει τη χαρά», μέσω της όπερας του Ροσσίνι, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα και μάλιστα σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου! Ένα εξαίρετο εγχείρημα, που διοργανώνει μέσω ΕΣΠΑ (με το πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία») η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία, με την παιδική της σκηνή, περιοδεύει ανά την Ελλάδα και παρουσιάζει την όπερα, με θεατές, τους μικρούς μαθητές.

Το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Δωρόθεος Σχολάριος», έχοντας ήδη την εμπειρία της παρουσίας μελών της ΕΛΣ στο σχολείο τους, μία ημέρα πριν, απήλαυσαν την όπερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του φιλόξενου Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Την ξακουστή και με πασίγνωστα μουσικά μέρη σύνθεση του Αντόνιο Τζοακίνο Ροσσίνι, δύο αιώνες πριν, το 1816, η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης. Το ποιητικό κείμενο του Τσέζαρε Στερμπίνι για την κωμωδία σε δύο πράξεις Ο κουρέας της Σεβίλλης βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Πετροζελλίνι για την ομώνυμη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782).

els3

Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα των οποίων μετέρχεται ο κόμης Αλμαβίβα προκειμένου τελικά να νυμφευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα, που ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με την βοήθεια του κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος μπαινοβγαίνει χωρίς δυσκολία στην κατοικία του Ντον Μπάρτολο, ο Αλμαβίβα επιτυγχάνει.

Με ευρηματικότητα και όμορφα σκηνικά, άψογες εκτελέσεις των μουσικών μερών και εντυπωσιακές τραγουδιστικές εκφράσεις, οι μαθητές και όλοι οι παριστάμενοι, έζησαν τη μαγεία της όπερας. Ο διευθυντής κ. Δημήτρης Νταούλας ευχαρίστησε, τόσο την ΕΛΣ για την εδώ παρουσία της, όσο και τον Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος, διά της αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Βασιλένας Μητσιάδη, συνέβαλε πολλαπλώς στην επιτυχία του εγχειρήματος και της παρουσίας των μελών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στα Τρίκαλα.




Total
0
Shares
Previous Article

Κλειστό το πρωί της Κυριακής 27/9 τμήμα της οδού Μπλατσούκα στην Καρδίτσα

Next Article

Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων στην Λάρισα

Related Posts