Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου για το μικρό υδροηλεκτρικό «Μελίσσι» Οξυάς

exormisi oxya

 

Επεισοδιακή η προχθεσινή, από 29-1-2020, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μουζακίου. Και πέρα από τα άλλα ζητήματα, που ήδη δημοσιοποιήθηκαν, ήταν επεισοδιακή και για ένα ακόμα λόγο και συγκεκριμένα για όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή το 14ο θέμα αυτής περί «συζήτησης και λήψης απόφασης σχετικά με την έγγραφη συμφωνία μεταξύ Δήμου Μουζακίου  – ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ», που αφορά την κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση «Μελίσσι» Οξυάς.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κος Θεοφ. Στάθης, ως εισηγητής του θέματος και, όπως ο ίδιος διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κου Γεωργίου Καραβίδα, σε συνέχεια προηγούμενης συζήτησης και σχετικής απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν την ίδια συμφωνία, με την οποία παραχωρείται στην εταιρία δικαίωμα διέλευσης στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο του οικισμού Μελίσσι Οξυάς (Νησιά – Μελίσσι) για την εγκατάσταση εντός αυτού του αγωγού εκτροπής του νερού  από το ποτάμι του χωριού, καθώς και έγκριση τομής στον ίδιο δρόμο και για μήκος 2.120 μέτρων (από τα τρία, περίπου, συνολικά χιλιόμετρα της εκτροπής), κ.λ.π..

Στους όρους του συμφωνητικού περιλαμβάνεται και η δημιουργία «εναλλακτικής διαδρομής» για όλο το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του έργου (εκτιμάται σε 18 μήνες αλλά, εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής, αυτό είναι αδύνατο να τηρηθεί). Συγκεκριμένα, ορίζεται παράκαμψη της κυκλοφορίας από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο «Νησιά – Μελίσσι – Αγία Τριάδα) προς τη χωμάτινη δημοτική οδό «Βαγένια – Παλαιοχώρι» – για την οποία, όπως στο συμφωνητικό αναφέρεται, είναι βατή και δεν απαιτούνται βελτιώσεις – και από εκεί σε άλλο χωμάτινο (και εγκαταλειμμένο σήμερα) δρόμο που, μετά από διέλευση και του Οξυώτη ποταμού (χωρίς καμία γέφυρα) καταλήγει  και πάλι στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο «Νησιά – Μελίσσι».

Αξίζει δε εδώ ν’ αναφερθεί ότι, όπως πληροφορηθήκαμε αλλά και από τη συζήτηση και μετά από σχετική επισήμανση του δημοτικού συμβούλου Γεωργίου Καραβίδα προέκυψε, την προηγούμενη της συνεδρίασης μέρα είχε «κατά λάθος» διανεμηθεί στους δημοτικούς συμβούλους προς ενημέρωσή τους σχέδιο συμφωνίας εντελώς διαφορετικό, απ’ αυτό που τελικά ο κος Δήμαρχος εισηγήθηκε προς έγκριση. Και το συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας, πέρα από τη δημιουργία της εναλλακτικής διαδρομής, περιλάμβανε και σύσταση «ιδιώνυμης δουλείας υπέρ της συμβαλλόμενης εταιρίας και σε βάρος του Δήμου Μουζακίου», η οποία συνεπάγονταν πρόσθετους περιορισμούς στον κοινόχρηστο δημοτικό δρόμο «Νησιά – Μελίσσι – Αγία Τριάδα», όπως απαγορεύσεις μελλοντικών εκσκαφών επ’ αυτού για την εκτέλεση άλλων έργων, απαγορεύσεις για την αλλαγή της μορφολογίας του (βλ., π.χ., διαπλάτυνση, νέα ασφαλτόστρωση, κ.λ.π.), στοιχεία που φανερώνουν και τις πραγματικές προθέσεις αυτών που διεκδικούν την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Παρόντες στη συνεδρίαση πολλοί κάτοικοι της Οξυάς που, ανησυχώντας για τις αναμενόμενες, δυσανάλογες σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη, περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου αλλά και διαπιστώνοντας άμεσο κίνδυνο απώλειας υφιστάμενων δικαιωμάτων τους στη χρήση του εκτρεπόμενου από το ποτάμι νερού καθώς και κίνδυνο μη κάλυψης των οποιωνδήποτε μελλοντικών τους αναγκών προκύψουν, αντιδρούν στην κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού. Παρόντες, ακόμα, εκπρόσωποι φορέων των κατοίκων του χωριού, του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ι.Ν. μοναστηρίου Αγίας Τριάδας Οξυάς, του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, κ.λ.π..

Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κατοίκων και των προαναφερόμενων φορέων δήλωσαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου, για τους λόγους που αμέσως παραπάνω αναφέρθηκαν, τους οποίους και ανέλυσαν. Επιπλέον, τόνισαν την αντίθεσή τους σε κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας εναλλακτικής διαδρομής και εγκατάλειψης του ασφαλτοστρωμένου δρόμου «Νησιά – Μελίσσι – Αγία Τριάδα», που γι’ αυτούς συνεπάγεται πρόσθετα χιλιόμετρα, περισσότερες φθορές, κινδύνους κατά τη διαδρομή, κ.λ.π.. και ζήτησαν να αποσυρθεί το σχέδιο της συγκεκριμένης συμφωνίας και να πραγματοποιηθεί στο χωριό Λαϊκή Συνέλευση, η οποία και ν’ αποφασίσει σχετικά.

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κα Ντούρβα ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Οξυάς και να επανεξετάσει ο Δήμος τόσο την κατατεθείσα προς έγκριση συμφωνία όσο και τη στάση του, γενικότερα, απέναντι στο συγκεκριμένο έργο. Χαρακτήρισε την υπό έγκριση συμφωνία αίολη, που βασίζεται σε μια εν κρυπτώ και ερήμην των Οξυωτών αδειοδοτική διαδικασία, και επισήμανε τα προβλήματα που αυτή εγκυμονεί για τη χρήση του δρόμου και τα δικαιώματα του Δήμου και των δημοτών επ’ αυτού, καθώς και τους και τους κινδύνους από την «άδεια χρήσης νερού» υπέρ ιδιωτικής εταιρίας.

Οι επικεφαλείς της ελάσσονος μειοψηφίας κα Ολυμπία Διαμαντοπούλου, κος Αθανάσιος Καρύδας και κος Λάμπρος Γιώτης, καταψήφισαν, επίσης, την πρόταση του κου Δημάρχου, υπεραμυνόμενοι και οι ίδιοι της ανάγκης να μη θιγούν δικαιώματα των κατοίκων αλλά και για την πραγματοποίηση Λαϊκής Συνέλευσης.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και καταγόμενος από το χωριό της Οξυάς κος Γιώργος Καραβίδας, που τοποθετήθηκε και ο ίδιος επί του ζητήματος, δήλωσε την εναντίωσή του στην κατασκευή του συγκεκριμένου μικρού υδροηλεκτρικού στο χωριό της Οξυάς, επεξηγώντας και τους λόγους της συγκεκριμένης στάσης του. Επισήμανε, ακόμα, ότι η προτεινόμενη συμφωνία παραβιάζει την ειδική περιβαλλοντική για παρόμοια έργα νομοθεσία καθώς και τους όρους με τους οποίους αδειοδοτήθηκε το συγκεκριμένο έργο, όπως αυτοί αναλύονται στη, με μέριμνα της ενδιαφερόμενης εταιρίας, συνταχθείσα και αρμοδίως κατατεθείσα και εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού, και οι οποίοι κανένα περιορισμό στη χρήση του δρόμου «Νησιά – Μελίσσι – Αγία Τριάδα» και καμία παράκαμψη της κυκλοφορίας κατά το στάδιο εκτέλεσης των εργασιών δεν προβλέπουν. Αντίθετα, εκείνο που καθορίζουν ρητά και με απόλυτη λεπτομέρεια και σαφήνεια είναι η παράλληλη με την εκτέλεση των εργασιών συγκοινωνία επί του προαναφερόμενου δρόμου, μετά τη λήψη από την ίδια την εταιρία κατάλληλων και αναγκαίων για το σκοπό αυτό μέτρων.

Και οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με τη δευτερολογία του εκπροσώπου του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ι.Ν. μοναστηρίου Αγίας Τριάδας Οξυάς π. Κων/νου Τόλια, που ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να μην ψηφίσει κανένας τους υπέρ του συγκεκριμένου έργου.

Ωστόσο, τόσο οι τοποθετήσεις και εκκλήσεις όλων των προαναφερόμενων όσο και οι εντονότατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των παριστάμενων κατοίκων, δε στάθηκαν ικανές να πείσουν το Δήμαρχο κο Στάθη ν’ αποσύρει την εισήγησή του. Οι συγκεκριμένες, μάλιστα, αντιδράσεις εντάθηκαν από τις προσωπικές επιθέσεις του Δημάρχου κου Στάθη αλλά και του δημοτικού συμβούλου κου Νικ. Ζαρνακούπη προς το πρόσωπο του δημοτικού συμβούλου κου Γεωργίου Καραβίδα καθώς και μετά τη διαπίστωση από παριστάμενους Οξυώτες ότι κατά τη διάρκεια διακοπής της συνεδρίασης, που εξαιτίας της έντασης προκλήθηκε, ο Δήμαρχος κος Στάθης συναντήθηκε στο Γραφείο του με τον, επίσης, παριστάμενο στη συνεδρίαση πρώην πρόεδρο της Οξυάς κο Δημήτριο Πάτα. Φανερή, ακόμα, η προσπάθεια των ανωτέρω να εμφανίσουν ως μοναδικό πρόβλημα των Οξυωτών απέναντι στο επίμαχο έργο την προτεινόμενη παράκαμψη της κυκλοφορίας και να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις για άλλα ζητήματα, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η απώλεια και οι περιορισμοί δικαιωμάτων  στη χρήση του νερού αλλά και του κεντρικού δρόμου προς Αγία Τριάδα, κ.λ.π., κάτι που, επίσης, προκάλεσε εντάσεις.

Τελικά, η πρόταση του κου Δημάρχου «πέρασε» με μόλις μία ψήφο διαφορά. Υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου (και ενάντια στη θέληση των Οξυωτών) ψήφισαν οι Καραμπέκου, Γκινής, Ε. Φούντας, Κουτσογιάννης, Παπακώστας, Κανιούρας, Ρούσα, Αγγελάκη, Πατσιαούρας, Ζαρνακούπης, Γέρμανος, Παναγόπουλος. Και κατά της εισήγησης του Δημάρχου για το συγκεκριμένο μικρό υδροηλεκτρικό ψήφισαν οι Ντούρβα, Ρέπας, Γκαγκάς, Κουτρομάνος, Μητροπάνος, Τσιρογιάννη, Καραβίδας, Οικονόμου, Διαμαντοπούλου, Καρύδας, Γιώτης. Απόντες οι Πούπης, Κωτίνας, Τσίγκας και Πολυμερόπουλος.

Και ναι!! Αν η απόφαση δεν ακυρωθεί νομικά (γιατί θα εξαντληθεί κάθε τέτοια πιθανότητα και δυνατότητα) η Οξυά θα οφείλει τα προβλήματα που θ’ αποκτήσει σε ψήφο καταγόμενου από την Οξυά δημοτικού συμβούλου!!

Εμείς, ωστόσο, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!! Μπορεί τα δύσκολα να είναι μπροστά αλλά, εκτιμούμε πως …..δε θα είναι για εμάς!!!

Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο με τη με αριθμό 11/2018 απόφαση Ειρηνοδικείου Καρδίτσας και με 449 εγγεγραμμένα μέλη.




Total
0
Shares
Previous Article
Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων ΓΕΛ Μουζακίου έκοψε την πίτα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΓΕΛ Μουζακίου έκοψε την πίτα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Next Article
podosfairo

Το πρόγραμμα των αγώνων ποδοσφαίρου 1&2/2 σε Α' - Α1' & Β' ΕΠΣ Καρδίτσας

Related Posts