Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Ελληνική Ομογένεια της Ιταλίας βράβευσε την Χρ. Κατσαβριά

Η Ελληνική Κοινότητα του Στενού της Μεσσήνας της Σικελίας και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, απένειμε στη Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, το Ζ΄Διεθνές Βραβείο «Δ. Μπισμπίκης», για την σημαντική δράση της στον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως για τη συμβολή της στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής Διασποράς της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνα, στα πλαίσια του πολύ ενδιαφέροντος Συνεδρίου, που διοργάνωσαν οι Έλληνες ομογενείς, με θέμα  «Γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολής». Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2011 προς τιμήν του Έλληνα ήρωα Δ. Μπισμπίκη και απονέμεται σε μέλη της ελληνικής κοινότητας, σε Ιταλούς και Έλληνες, που έμπρακτα έχουν προβάλει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για τον ελληνισμό της ομογένειας.

Η βουλευτής, αποδεχόμενη το βραβείο, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

“Το Στενό της Μεσσήνης υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών και στρατηγικής σημασίας γεωγραφικό σημείο. Από εδώ πέρασε ο Οδυσσέας, στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, και ήρθε αντιμέτωπος με τους εξαίσιους μυθολογικούς συμβολισμούς, της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Εδώ έφτασαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αποικήσουν τη νότια Ιταλία και τη Σικελία, φέρνοντας στις αποσκευές τους φιλοσοφία, δημοκρατία και ελπίδες για μια καλλίτερη ζωή.   

Βρισκόμαστε, σε έναν τόπο γόνιμης συνάντησης της δύσης με την ανατολή, της φύσης με τον άνθρωπο, του μύθου με το λόγο, της ιστορίας με το χρόνο, της δύναμης με τη φρόνηση, της ελευθερίας με τη σύνεση, του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα, του θείου με το ανόσιο.

Η Ελλάδα έχει στείλει εδώ τους καλλίτερους πρεσβευτές της. Οι πρώτοι άποικοι έστησαν ανθηρές πόλεις, ζωντανά παραδείγματα ενός λαμπρού πολιτισμού. Λόγιοι, δάσκαλοι, ρήτορες, φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες και γλύπτες, μπόλιασαν τη ρωμαϊκή τραχύτητα με την αρετή και τις αξίες του ανθρωπισμού. Έμποροι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από το ηττημένο Βυζάντιο, βρήκαν εδώ καταφύγιο και αποτέλεσαν τη μαγιά του νεοκλασικισμού και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Και σήμερα εσείς, οι απόγονοί τους και οι σύγχρονοι Έλληνες ομογενείς, που συμβιώνετε αρμονικά και δημιουργείτε μαζί με τους πολίτες της φίλης και φιλόξενης Ιταλίας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε το ταξίδι στη ζωή και την ιστορία…

Αλλά, είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο μεγάλων και κοσμοϊστορικών αλλαγών. Είναι η γεωπολιτική αστάθεια, οι πολεμικές συγκρούσεις και η επιδίωξη της ηγεμονίας, που γεννούν φτώχεια και μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη, φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε με οδυνηρό τρόπο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Είναι η συγκέντρωση του πλούτου από τις εθνικές, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ελίτ που εντείνει τις ανισότητες, τη φτώχεια και την ανεργία. Είναι η ξεδιάντροπη κλοπή του μόχθου ενός λαού που τη βαφτίζουν ύφεση και κρίση, για να τη μετατρέψουν σε ύφεση και λιτότητα, σε πόνο και απελπισία για τους πολλούς, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Και, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σας πω, ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα μας ανακάμπτει και μπαίνει πλέον σε τροχιά ανάπτυξης. Τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα ανακτά την κυριαρχία της, βγαίνει από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών».

Η κ. Κατσαβριά, επισήμανε επίσης την ανάγκη η Ε.Ε. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων με στόχο την ουσιαστική οικονομική σύγκλιση και την κατοχύρωση της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουμε υπέροχες στιγμές του ελληνισμού. 

Η βουλευτής είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Μεσσήνας κ. Renato Accorinti και τις τοπικές αρχές, με τον Πρόεδρο κ. Δανιήλ Μακρή και στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού για θέματα που ενδιαφέρουν τον ελληνισμό της Περιοχής. Επίσης, η κ. Κατσαβριά αντάλλαξε απόψεις με  την πρόεδρο της ΟΕΚΑΙ κ. Όλγα Νάσση, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συνδιαμόρφωση πολιτικών που θα αποσκοπούν στην προώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνική ομογένεια στην Ιταλία.

Η βουλευτής επισκέφτηκε επίσης, αρχαιολογικούς χώρους με ελληνικό αποτύπωμα και ορθόδοξες εκκλησίες και εγκαινίασε, παρουσία των τοπικών, πολιτικών και πολιτιστικών αρχών, την Πλατεία των Ελλήνων στην πόλη Capo d’ Orlando, έναν σημαντικό λιμενικό κόμβο της περιφέρειας της Σικελίας. Επιπλέον, είχε συναντήσεις με φορείς και ανθρώπους του πολιτισμού από το Καταντζάρο και το Ρήγιο της Καλαβρίας, με τους οποίους τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών με την πόλη της Καρδίτσας.

5c69e5cd158a5422abb123bc3012479a

05df169d71edcfe668b80925708bc08b

0f14391701d9b6fec843f4007e927480 1




Total
0
Shares
Previous Article

Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αργιθέας: Άδεια διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Next Article

Εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τα 136 Χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλίας

Related Posts