Οι νομοί των Τρικάλων και της Καρδίτσας βρίσκονται στο δυτικό εσωτερικό τμήμα της Θεσσαλίας και είναι από τους λίγους νομούς της Ελλάδας που δεν βρέχονται από τη θάλασσα. Περιμετρικά τους βρίσκονται οι νομοί Λάρισας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ιωαννίνων και Γρεβενών. Στα βόρεια του νομού Τρικάλων δεσπόζουν τα όρη Χασιά και Αντιχασιά ενώ, στα δυτικά κυριαρχεί η οροσειρά της Πίνδου, η οποία κατηφορίζοντας προς το νότο εισέρχεται στο δυτικό τμήμα του νομού της Καρδίτσας. Στο νότιο τμήμα του νομού της Καρδίτσας υψώνονται τα Άγραφα, που είναι μια ορεινή περιοχή που μοιράζεται με το νομό της Ευρυτανίας.

Το νότιο-ανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων και το κέντρο-ανατολικό του νομού Καρδίτσας είναι πεδινά και αποτελούν τμήμα του θεσσαλικού κάμπου. Ο Πηνειός είναι ο βασικός ποταμός που διασχίζει τόσο τα Τρίκαλα όσο και την Καρδίτσα. Στη τελευταία, υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι παραπόταμοι ενώ η Λίμνη Πλαστήρα που βρίσκεται δυτικά της πόλης της Καρδίτσας αποτελεί τουριστικό προορισμό και μετριάζει το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής. Τόσο τα Τρίκαλα όσο και η Καρδίτσα εκτός από τη παραγωγή κρασιών φημίζονται και για τη παραγωγή τσίπουρου και αποσταγμάτων σταφυλής.

Στα Τρίκαλα, η αμπελοκαλλιέργεια εικάζεται ότι έχει της ρίζες της στην παλαιολιθική εποχή καθώς στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας βρέθηκαν κουκούτσια σταφυλιών που χρονολογήθηκαν σε αυτή την περίοδο. Ο ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει πως στη περιοχή των Γομφών, το 48 π.Χ., ο στρατός του Ιουλίου Καίσαρα ξεδίψασε με άφθονο οίνο κατά την παραμονή του εκεί. Μεταξύ, Πίνδου και Χασίων υψώνονται οι γκρίζοι βράχοι των Μετεώρων, στις κορυφές των οποίων έχουν κτιστεί εντυπωσιακά μοναστήρια. Τα μοναστήρια ανήκουν στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και εν λειτουργία βρίσκονται τα έξι από τα τριάντα.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, οι μοναχοί τις περιοχής ανέπτυξαν την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοποίηση. Σήμερα, οι αμπελώνες του νομού εκτείνονται από τα 150 έως τα 800 μέτρα υψόμετρο και στα αμπελοτόπια που βρίσκονται ανάμεσα στους επιβλητικούς βράχους από ψαμμίτη βρίσκουμε εδάφη πλούσια σε θαλάσσια απολιθώματα. Στη περιοχή υπάρχουν σημαντικές φυτεύσεις από τα ερυθρά Λημνιώνα, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah και από τα λευκά Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Vermentino. Οι παραγωγοί της περιοχής των Μετεώρων μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΓΕ Μετέωρα στις ετικέτες τους.

Στο νομό Καρδίτσας, η αμπελοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε, ιστορικά, στη περιοχή των Αγράφων, στα σύνορα με το νομό της Ευρυτανίας. Εκεί, από το 1994 έχει θεσμοθετηθεί η ζώνη ΠΟΠ Μεσενικόλα. Σύμφωνα με την ιστορία, στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής στη περιοχή δραστηριοποιήθηκε ο Γάλλος Monsieur Nicolas που βοήθησε τον τοπικό πληθυσμό να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, ανέπτυξε την αμπελοκαλλιέργεια και εισήγαγε μια ερυθρή ποικιλία που παράγει κρασιά με ελαφρύ χρωματισμό, που εν τέλη ονομάστηκε «Μαύρο Μεσενικόλα». Τα αμπέλια της ζώνης εκτείνονται από τα 250 έως τα 600 μέτρα, συμπεριλαμβάνουν τρία χωριά το Μοσχάτο, το Μορφοβούνι και το Μεσενικόλας. Η επιτρεπόμενη ποικιλιακή σύνθεση για τα κρασιά ΠΟΠ Μεσενικόλας είναι 70% Μαύρο Μεσενικόλα, και 30% Carignan και Syrah. Άλλες ποικιλίες με σημαντικές φυτεύσεις στο νομό είναι το Μοσχάτο Αμβούργου, το Μπατίκι και το Σαββατιανό. Το τοπικό Ροζακί είναι μια τοπική σπάνια ερυθρωπή ποικιλία που μπορεί να δώσει ανάλαφρα και ευχάριστα ροζέ κρασιά. Τέλος, τοπικά οινοποιεία παράγουν ενδιαφέροντα κρασιά από Λημνιώνα και Ασύρτικο.

Η περιοχή φημίζεται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ντόπια κρέατα και τις παρασκευές τους, όπως το διάσημο τρικαλινό λουκάνικο με πράσο. Το τελευταίο δίνει εξαιρετικούς συνδυασμούς με ερυθρά κρασιά από Λημνιώνα που φημίζονται για τη ζωηρή τους οξύτητα και τα πικάντικά αρώματα. Επίσης, τα Τρίκαλα φημίζονται για τα χειροποίητα ζυμαρικά που θα συνοδεύσουν ευχάριστα τα τοπικά Ασύρτικα. Νοτιότερα, η περιοχή της Καρδίτσας φημίζεται για τη πίτα «μπατσαριά», που παρασκευάζεται από ζυμάρι ανακατεμένο με άγρια χόρτα και τυρί φέτα, και τη βλάχικη σπεσιαλιτέ, πάπια καβουρμάς. Και τα δυο θα ταιριάξουν υπέροχα με κάποιο από τα τοπικά τσίπουρα.

PÚRO Karathanos – Οrganic Vines & Artisan Spirits

Ιδρυτής της επιχείρησης, είναι ο Θάνος Καραθάνος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα σε αμπελουργική οικογένεια και έκανε σπουδές και μεταπτυχιακά στη Χημεία, στην Οινολογία και στη Διοίκηση Ποιότητας. Είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Οινοποιών-Αποσταγματοποιών Θεσσαλίας. Είναι γευσιγνώστης και διεθνής κριτής διαγωνισμών οίνων – αποσταγμάτων, διδάσκει Οινολογία και Αποστάγματα και είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές Οινολογίας. Σήμερα, καλλιεργούνται βιολογικά 70 στρέμματα αμπελώνων σε 10 αμπελοτόπια στα χωριά Παλιούρι και Δαφνοσπηλιά, στους πρόποδες των θεσσαλικών Αγράφων. Η έδρα και οι κύριες εγκαταστάσεις ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα artisan (craft) distillery βρίσκονται στο Παλιούρι Καρδίτσας ενώ, το οινοποιείο βρίσκεται στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας. Από τις ετικέτες ξεχωρίζουν, το PÚROΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ40%vol, τα ΧΙΛΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2021ΛΕΥΚΟΣΒΙΟ από ΡοδίτηΑσύρτικο και Μαλαγουζιά, και το ΧΙΛΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2019ΕΡΥΘΡΟΣΒΙΟ από ΛημνιώναSyrah και Ξινόμαυρο.

Προς το παρόν επισκέψιμα είναι οι αμπελώνες, το αποσταγματοποιείο και το ποτοποιείο. Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού πριν την επίσκεψη. Γεύμα μπορεί να οργανωθεί στο οικογενειακό ξενοδοχείο KAZARMA LAKE RESORT & SPA στη κοντινή λίμνη Πλαστήρα. Η επικοινωνία μπορεί να στα ΕλληνικάΑγγλικά και Ισπανικά. Κατόπιν συνεννόησης υπάρχει δυνατότητα για Γαλλικά και Γερμανικά.

Διεύθυνση: Παλιούρι Καρδίτσας, Τ.Κ. 43 300
Τηλ: +30 2441069559 και +30 6944447090
email: info@purokarathanos.gr
website: www.purokarathanos.gr

Κτήμα Κοντοζήση

Η οικογένεια Κοντοζήση είναι πρωτοπόρος της οργανικής αμπελοκαλλιέργειας καθώς εφαρμόζει τις αρχές της από το 1991. Οι αμπελώνες της ήταν από τους πρώτους που πιστοποιήθηκαν ως οργανικοί στην Ελλάδα και σήμερα αριθμούν 140 στρέμματα. Κατά κύριο λόγο καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και φυσικά η Λημνιώνα, η βεντέτα της Θεσσαλίας. Για την παραγωγή κρασιού εφαρμόζεται η προσέγγιση των ήπιων παρεμβάσεων, λαμβάνεται μόνο ο πρόρωγος ενώ οι αποδώσεις στο αμπέλι είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «white sun Μαλαγουζιά» και το ροζέ «rose sun Λημνιώνα», από αμπελώνα που φυτεύτηκε το 1997, και τα δυο ζυμώνουν αυθόρμητα σε τσιμεντένιες δεξαμενές και εμφιαλώνονται χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα. Τέλος, το ερυθρό «a-grafo Λημνιώνα» έχει αποδόσεις που φθάνουν τα 400kg/στρέμμα και ωριμάζει για 12 μήνες σε πήλινους αμφορείς.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα γεύματος (δείπνου) και γευσιγνωσίας σε πολύ κοντινή απόσταση από το οινοποιείο στο γραφικό χωριό τα Κανάλια Καρδίτσας. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

Διεύθυνση: Κανάλια, Καρδίτσα

Τηλ: +30 6994443992 (Τούσια Αφροδίτη) και 6979108118 (Κοντοζήσης Ανδρέας)

email: kontozisis@hotmail.com

Τσιλιλής – Κτήμα Θεόπετρα

Η ιστορία της αποσταγματοποιίας και οινοποιίας Τσιλιλή ξεκίνησε το 1989. Οι αμπελώνες της βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη των Μετεώρων και η εταιρεία ήταν η πρώτη που λανσάρισε το εμφιαλωμένο τσίπουρο στη Θεσσαλία. Σήμερα το «Τσίπουρο Τσιλιλή» παραμένει η ναυαρχίδα του αποσταγματοποιείου και τη γκάμα συμπληρώνουν τα αποστάγματα σταφυλής και ποικιλία οίνων υψηλής ποιότητας. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν, τα ΠΓΕ Μετέωρα «Κτήμα Θεόπετρα» λευκό, ροζέ και ερυθρό. Το λευκό είναι ένα ζωηρό και αρωματικό χαρμάνι Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο. Το ροζέ σε αποχρώσεις απαλού σομόν προέρχεται από τη ποικιλία Ξινόμαυρο ενώ το ερυθρό είναι η μονοποικιλιακή Λημνιώνα που έχει παλαιώσει δυο χρόνια εκ των οποίων το ένα σε γαλλικά και αμερικάνικα barrique.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες, καθημερινές από τις 9:30 έως τις 15:30 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Ράξα, Τρικάλων, Τ.Κ. 42 100
Τηλ: +30 24310 85885
email: secretary@tsililis.gr
website:  www.tsililis.gr

Tsililis Terres

Το «Tsililis Terres» είναι το boutique οινοποιείο και αποστακτήριο που ιδρύθηκε από την Ιωάννα Τσιλιλή. H Ιωάννα Τσιλιλή είναι χημικός μηχανικός, οινολόγος, αποσταγματολόγος και γευσιγνώστης με σπουδές στο ΕΜΠ, στο ENITA de Bordeaux, στη Scuola Εnologica Conegliano και στο WSET, και με διατριβές σε αφρώδη κρασιά και αποστάγματα. Με εμπειρία που ξεπερνά τα δέκα χρόνια η Ιωάννα Τσιλιλή αφιερώθηκε στην παραγωγή premium κρασιών και αποσταγμάτων σταφυλιού, δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών όπως η Λημνιώνα, το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τρία βιολογικά κρασιά με ένδειξη ΠΓΕ Μετέωρα. Το «EDENIA Luna 2021» είναι ερυθρό αφιλτράριστο από τη ποικιλία Λημνιώνα. Το «EDENIA Fuxia 2022» είναι ένα γαστρονομικό ροζέ από 70% Λημνιώνα και 30% Syrah. Ενώ, το EDENIA Bella 2022 είναι το δροσιστικό χαρμάνι του Ασύρτικου (70%) με τη Μαλαγουζιά (30%).

Το οινοποιείο αυτή την περίοδο είναι υπό κατασκευή και δεν λειτουργεί το επισκέψιμο τμήμα, παρόλα αυτά μπορεί να γίνει επίσκεψη και γευσιγνωσία στους αμπελώνες του κτήματος. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Ισπανικά.

Διεύθυνση: Σαρακήνα, Μετέωρα Τ.Κ. 42 200
Τηλ: +30 24310 85200
email: info@tsililisterres.com
website: www.tsililisterres.com

Monsieur Nicolas by G. Karamitros

Η ιστορία της οικογένειας Καραμητρού στνη περιοχή του Μεσενικόλα ξεκίνησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν μετεγκαταστάθηκε εκεί από την Ευρυτανία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Τα αμπελοτόπια της οικογένειας βρίσκονται στις πλαγιές των Αγράφων, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Το ψυχρό κλίμα της περιοχής μετρίασε σημαντικά η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα, γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην καλή ωρίμαση των σταφυλιών. Ο Γιώργος Καραμήτρος, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο κρασί, ξεκινά το 1990 την δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου και δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, κυκλοφορεί το πρώτο ΠΟΠ Μεσενικόλα. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το «PDO Messenicola» από τις ποικιλίες 70% Μαύρο Μεσενικόλα και 30% Carignan και Syrah. To «SNOB» είναι ένα ροζέ αφρώδες με φρουτώδη χαρακτήρα από την ποικιλία Λημνιώνα ενώ, το λευκό «DEUCALION», με αρώματα ώριμων φρούτων, προέρχεται από την ποικιλία Ασύρτικο.

Το οινοποιείο σύντομα θα αποκτήσει το σήμα του επισκέψιμου οινοποιείου. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Μεσενικολας Καρδίτσας Τ.Κ. 430 67
Τηλ: +30 24410 70871
email: info@domainemessenicolas.gr
website: www.domainemessenicolas.gr

Οινοποιείο – Αποστακτήριο Μετέωρο

Το οινοποιείο και αποστακτήριο Μετέωρο ιδρύθηκε το 2004, από την οικογένεια Βασιλείου και Άρτεμις Τσίνα, στη περιοχή της αρχαίας Φαλώρειας στους πρόποδες των Μετεώρων. Στον αμπελώνα έκτασης 200 στρεμμάτων καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες ΜαλαγουζιάΑσύρτικοΜοσχάτο ΑλεξανδρείαςΜοσχάτο ΑμβούργουΞινόμαυρο και Λημνιώνα, και οι διεθνείς ποικιλίες Sauvignon BlancCabernet SauvignonSyrah και Merlot . Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό «METEORO SYRAH» που ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια, το λευκό «ΜETEORO ΛΕΥΚΟ» από Μαλαγουζιά και το παλαιωμένο τσίπουρο «ASCLEPIUS» από το αρωματικό Μοσχάτο Αμβούργου.

Το οινοποιείο και αποστακτήριο Μετέωρο δέχεται επισκέπτες κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού καθημερινά από τις 12:00 έως τις 18:00. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στον αμπελώνα και να απολαύσουν τα προϊόντα μας στην αίθουσα γευσιγνωσίας με θέα τους βράχους των Μετεώρων. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Μεγάρχη Τρικάλων
Τηλ: +30 2431086662
email: meteoro.winery@gmail.com
website: www.meteorowinery.gr

Κτήμα Φίλια Γη

Το κτήμα Φίλια Γη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2014, ενώ από το 2018 λειτουργεί το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου. Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται οι Αντρέας Χριστοφόρου (οικονομολόγος), ο Γιάννης Χριστοφόρου (οινολόγος) και ο πατέρας τους Χριστόφορος Χριστοφόρου. Η οινοποίηση γίνεται αποκλειστικά από σταφύλι των αμπελώνων του κτήματος που βρίσκονται περιμετρικά του οινοποιείου. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζει το αρωματικό λευκό «Μαλαγουζιά Φίλια Γη», το ροζέ από «Λημνιώνα early harvest», που κυκλοφορεί σε μόλις 1300 φιάλες, και η ερυθρή εκδοχή της Λημνιώνα η οποία ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες, από τις 9:00 έως τις 17:00, για τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες κατόπιν συνεννοήσεως. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Επαρχειακός δρόμος Σοφάδων Ανάβρας 13ο χλμ. , Καρδίτσα
Τηλ: +30 2443095443 και +30 6934706440
email: info@filiagi.gr
website:  www.filiagi.gr

Οινοποιείο Λιάκου

Το Οινοποιείο Λιάκου βρίσκεται πλάι στο αιώνιο δάσος του συμπλέγματος των υπερφυσικών βράχων από ψαμμίτη, βορειοδυτικά των Μετεώρων σε υψόμετρο 470 μέτρων. Οι αμπελώνες βρίσκονται περιμετρικά του Οινοποιείου και το κτήμα υποδέχεται τους επισκέπτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν τις γεύσεις των οίνων του και την διαδικασία παραγωγής τους. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το «Cabernet Sauvignon & Syrah 2016», με ωρίμαση δυο ετών σε βαρέλι, το «Noctus», ένα ζωηρό και δυναμικό Ασύρτικο και η αρωματική Μαλαγουζιά «Ασπροπάρης».

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και δέχεται επισκέπτες, από τις 9:00 έως τις 17:00, για τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες κατόπιν συνεννοήσεως. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: 24o χλμ. Καλαμπάκας- Δεσκάτης, Τρίκαλα
Τηλ: +30 6944208097 και +30 6979737031
email: billliakoss@gmail.com
website: www.liakouwinery.gr

Οινοποιείο Μιχαήλ

Το Οινοποιείο Μιχαήλ ιδρύθηκε το έτος 2016 από την οικογένεια Μιχαήλ με κίνητρο την αγάπη τους για το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια. Το κτήμα βρίσκεται στη ιστορική περιοχή των Γομφών. Από το οινοποιείο παράγονται τρεις ετικέτες το ερυθρό και ροζέ «ένατο φεγγάρι» από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah, και το λευκό «ένατο φεγγάρι» από Ασύρτικο.

Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο όμως κατόπιν ραντεβού μπορεί να γίνει μικρή ξενάγηση στον αμπελώνα και στο οινοποιείο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά.

Διεύθυνση: Κόμβος Γόμφων Παλαιομονάστηρο Τρικάλων Τ.Κ. 421 00
Τηλ: +30 6958456407
email: michailwines@gmail.com
website: www.michailwinery.gr

Οινοποιείο-Αποσταγματοποιείο Αμπελώνες Λιάππα

Ο Αθανάσιος και η Βασιλική Λιάππα, το 1999, ιδρύσαν το αποσταγματοποιείο και αργότερα το οινοποιείο. Σήμερα το τιμόνι έχει αναλάβει ο γιος τους Γιώργος. Οι αμπελώνες είναι βιολογικής καλλιέργειας και το κτήμα παράγει δυο ετικέτες με την ονομασία «Ρόγγια», το λευκό από Ασύρτικο και Μπατίκι και το ερυθρό από SyrahMerlot και Λημνιώνα, field blend, με συν-οινοποίηση και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες. Επίσης, κυκλοφορεί το εμφιαλωμένο τσίπουρο Μουζακίου με κυρίαρχη την αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου.

Το οινοποιείο-αποσταγματοποιείο δεν είναι επισκέψιμα, κατόπιν όμως συνεννόησης είναι δυνατή η ξενάγηση στους αμπελώνες με γευστική δοκιμή. Η επικοινωνία γίνεται στα Ελληνικά.

Διεύθυνση:  Επισκοπή (Μουζάκι) Καρδίτσας
Τηλ: +30 6986288933
email: info@liappas.gr
Site: www.liappas.gr

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

ΠΗΓΗ: www.travel.gr