Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η εκτροπή της λογικής

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Κατσιώτης

Διαβάζω και ακούω τα τελευταία χρόνια αναφορές από Θεσσαλούς βουλευτές, δημάρχους, κοινοτάρχες και λοιπούς πολίτες για την αναγκαιότητα της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλική πεδιάδα λόγω της έλλειψης αρκετού αρδευτικού νερού στην Θεσσαλία. Θα προσπαθήσω, όσο πιο λιτά (και ελπίζω κατανοητά) γίνεται, να διαφωνήσω με αυτή την “αναγκαιότητα”.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

1) Πως προέκυψε το πρόβλημα.

Οταν οι καλλιέργειες σου (βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι…. και καπνός τα προηγούμενα χρόνια) δεν χορταίνουν νερό -υδρόφιλες- και όταν ποτίζεις μεσημέρι καλοκαιριού  με μπεκ στον αέρα (που σύμφωνα με μελέτη τα 2/3 του νερού δεν πέφτουν ποτέ στην γη αλλά εξετμίζονται) φυσιολογικό είναι να μην σου φτάνει το νερό που έχεις και να αναγκάζεσαι να κάνεις γεωτρήσεις 300 μέτρων για να βρεις νερό.

Με αυτές τις καλλιέργειες και με αυτή τη σπατάλη όχι ο Αχελωος δεν σου φτάνει αλλά ούτε ο Αμαζόνιος (υπερβολή, ξέρω).

2) Οι λύσεις.

α) Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να καλλιεργήσεις είδη που δεν έχουν μεγάλη αναγκη από νερό (στέβια…..). Βέβαια αυτή η αλλαγή χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση και αγροτική οργανωση από την κυβέρνηση. Αλλά και οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες ως μονάδες μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτή την αλλαγή. Εχουμε λίγα παραδείγματα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αν σώνει και καλά για διάφορους λόγους πρέπει να καλλιεργείς βαμβάκι διαβάζοντας παρακάτω τις άλλες λύσεις δεν θα υπάρξει τόσο πρόβλημα.

β) Να αλλάξεις τον τρόπο ποτίσματος.

Είναι αδιανόητο να κάνουμε εισαγωγές οπωροκηπευτικών από το Ισραήλ που το μεγαλύτερο μέρος του έχει ξηρασία και έρημο με γνωστό πρόβλημα νερού.

Τι έκανε το Ισραήλ ; Ποτίζει τα προιόντα του με σύστημα σταγόνα-σταγόνα. Και έτσι απ’ το ελάχιστο νερό που έχει δεν πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη. Και καταφέρνει να κάνει και εξαγωγές !

γ) Το σημαντικότερο ! Να μαζέψεις τα νερά ΣΟΥ.

Ευτυχώς η Θεσσαλία δεν έχει μόνο κάμπο. Εχει και ψηλά βουνά. Φτιάξε λοιπόν μικρά φράγματα (Μουζάκι, Πύλη και σε δεκάδες ακόμα περιοχές) μάζεψε τα νερά ΣΟΥ, που είναι μπόλικα,  και διαχειρίσου τα αναλόγως.

Πέρα απ’ το ότι θα δώσεις λύση στο πρόβλημα άρδευσης-ύδρευσης, θα δημιουργήσεις και μια περιοχή -Θεσσαλία- ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Η περιοχή των χιλίων λιμνών θα λέγεται (βλέπε Φιλανδία).

Αυτό θα έχει βέβαια και τουριστικά οφέλη. Ευκολονόητο είναι το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι.

Κάνοντας λοιπόν κάτι από τις τρείς λύσεις θα ελαχιστοποιήσεις το πρόβλημα. Κάνοντας και τις τρεις θα το εξαλείψεις και θα δημιουργηησεις και περαιτέρω οφέλη. Συν ότι δεν θα μεταφέρεις το πρόβλημα ΣΟΥ σε γειτονικές περιοχές (βλέπε Αγρίνιο). Δεν θα αναλύσω αυτό το πρόβλημα που θα δημιουργήσεις, γιατί δεν σ’ ενδιαφέρει και θα παν τα λόγια και η μελάνη χαμένη.

Γενικά

Γενικά η παγκόσμια οδηγία είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες παρεμβάσεις στη φύση (μόνο η Κίνα δεν ακολουθεί αυτές τις οδηγίες). Επιβάλλονται όμως οι μικρές και ειδικά στην διαχείριση των υδάτων. Αυτό το έργο σήμερα δεν θα ξεκίναγε ποτέ, γιατί είναι μεγάλη παρέμβαση η εκτροπή ποταμού.

Το ότι έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της εκτροπής και άρα θα πρέπει να τελειώσει (το έγκλημα) δεν μου λέει τίποτα. Εχουμε πετάξει λεφτά τζάμπα και σε τσέπες, ως Ελλάδα, κάμποσα. Και με το μυαλό που έχουμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, λόγω έλλειψης οργάνωσης.

Δεν ξέρω τεχνικά πόσο εφικτό είναι τώρα η σήραγγα να γίνει δρόμος (που να συνδέει την Θεσσαλία με την Ηπειρο και απο κει που τις χωρίζει τώρα, να τις ένωνε) αλλά αυτό θα έπερεπε να γίνει εξ’ αρχής. Δεν υπάρχει δρόμος ασφαλής -ειδικά τον

χειμώνα- που να συνδέει την ανατολική με την δυτική κεντρική Ελλάδα. Τα οφέλη νομίζω πολλά και αυτονόητα.

Αυτά !

Γιώργος Δ. Κατσιώτης

23/2/19




Total
0
Shares
Previous Article

Αντιπλημμυρικά έργα 500.000 ευρώ στην Π.Ε. Καρδίτσας

Next Article
anavoli gomfoi

Αναβάλλεται ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Γόμφων & Γ.Σ. Γόμφων

Related Posts

dimarxeio Mouzakiou new new
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας Ενημερώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του…
paidiki xara pirosvestikis
Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου Εθελοντικές εργασίες…