Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Εκκλησία δικαιούται σεβασμό, χωρίς υποκρισία και πονηριές πολιτευτών!

Ελεγκτικό Συνέδριο: Τελικά υπάρχουν σοβαρά θεσμικά αντίβαρα!!! - Όταν η ΤΑ μεταλλάσσεται σε ...κομματικό βραχίονα και σε διοίκηση εκ των άνω: η Αποκέντρωση τετέλεσται! - Δημήτρης Παπακώστας

Η Εκκλησία δικαιούται σεβασμό, χωρίς υποκρισία και πονηριές πολιτευτών!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Σε 14 μέρες η Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους πιστούς ενορίτες σε όλη τη Χώρα και τον απόδημο Ελληνισμό, θα εορτάσει στις 24 Μαρτίου τη μεγάλη εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Τιμάται η Ημέρα Αναστήλωσης των Εικόνων από την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα και το τέλος της διαμάχης (726-842 μΧ) μεταξύ Εικονολατρών – Εικονομάχων.

Εφέτος έχει ξεχωριστή σημασία ο εορτασμός γιατί η Ιεραρχία αποφάσισε, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα, να γίνει στο καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, αντί για τον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου προσερχόταν σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Όποιος αισθάνεται ανάγκη εσωτερική δύναται ελεύθερα να παραστεί…

Την Ημέρα αυτή είθισται ο/η ανώτατος άρχοντας να διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως, το “Πιστεύω” των Ορθοδόξων Χριστιανών, ενώπιον του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου και πιστών. Εννοείται εφόσον πιστεύει στα άρθρα του …

• Είναι φανερό ότι η Ιεραρχία – Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας επέλεξε μετά από ελεύθερο διάλογο και ψύχραιμη εκτίμηση των όσων διαδραματίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο και την ψήφιση του νόμου για «Ισότητα στον Γάμο» -ομόφυλων ζευγαριών -, να αντιδράσει και να εκφράσει, όπως δικαιούται ως ιστορικός θεσμός και Θείο Καθίδρυμα, την έντονη απαρέσκεια για την απαξίωση του μυστηρίου του γάμου και των πατροπαράδοτων αρχών, της μοναδικής αξίας, της ένωσης άνδρα και γυναίκας, της παραδοσιακής οικογένειας: μητέρα – πατέρας – παιδιά, που στηρίζοντα στο Σύνταγμα μας (άρθρα:3 -21).

^ Σηκώθηκε πολύς θόρυβος και …σκόνη για αυτή τη σθεναρή και αναμενόμενη αντίδραση της Ιεραρχίας.
Αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι θιασώτες της Woke κουλτούρας – “ακραίοι δικαιωματιστές” ότι η Εκκλησία – Ορθοδοξία έχει απίστευτα γερές βάσεις, ανθεκτικά θεμέλια στο διάβα αιώνων και ουδείς θα μπορέσει να κατισχύσει αυτής.

* Ο ίδιος ο Ιδρυτής – Αρχηγός της, Ιησούς υπογράμμισε μιλώντας στους Μαθητές και στον Απόστολο Πέτρο:
“ Σύ εί ο Πετρος και επί ταύτη τή πέτρα Οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν Αυτής …”

Να θυμίσουμε επίσης σε όσους υποκρίνονται ότι τιμούν τα άγια και τα ιερά, ότι διαβάζοντας το «Πιστεύω» σε δημόσια Θεία Λειτουργία και σταυροκοπούμενοι για το … θεαθήναι, μόνο και μόνο για να κερδίσουν την εύνοια ιεραρχών και ιερέων με πραγματικό στόχο την …άγρα ψήφων και πολιτικής ισχύος, ότι πάλι ο ίδιος ο Ιησούς άδραξε το Φραγγέλιο για να διώξει με δυναμικές κινήσεις τους “εμπόρους” από τον Ναό του Σολομώντος και δίδαξε: «μη δώτε το άγιον τοις κυσί»…

Η σύγχρονη Εκκλησία – Ιεραρχία δικαιούται και υποχρεούται προς διαφύλαξη των αξιών, αρχών και δογμάτων της, να στέλνει σαφές καθαρό μήνυμα προς τους κοσμικούς κρατούντες !

^ Να σταματήσει η …’εμπορία’ και η ψηφοθηρία, η εκμετάλλευση της δύναμης των εκκλησιαστικών θεσμών (ενορίες – μητροπόλεις – Αρχιεπισκοπή).

^ Να κατανοήσουν άπαντες οι Πολιτικοί και εξωθεσμικά κέντρα ότι η εκκλησία αξίζει αληθινό σεβασμό και ότι οι ναοί και οι ακολουθίες γίνονται για τους πιστούς ενορίτες ορθόδοξους χριστιανούς και δεν είναι … «κοσμικές εκδηλώσεις»…

Στο μυστήριο του Βαπτίσματος, ο ανάδοχος “πνευματικός πατέρας – μητέρα” του βαπτιζομένου, διαβάζει το «Πιστεύω», δηλώνει ανοιχτά την ομολογία πίστης!

^ Το ίδιο και στη Θεία Λειτουργία: όταν ο ιερέας ψάλλει “Τας θύρας, Τας θύρας …” απευθύνεται στο εξής μόνο στους βαπτισμένους και πράγματι πιστούς χριστιανούς (παλιότερα υπήρχε Πρόναος).

Όλοι οι άλλοι (αλλόθρησκοι – ετερόδοξοι – αγνωστικιστές) οφείλουν να μη συμμετέχουν στην ιερά ακολουθία – θεία κοινωνία.
^ Σεβαστοί όλοι φυσικά και αυτονόητη η εκτίμηση μας σ αυτούς, αλλά η αλήθεια υπερισχύει από την υποκρισία .

Όταν κάποιος -πολιτικός ή απλός πιστός – διαβάζει …. “πιστεύω : εις μίαν αγίαν …αποστολικήν Εκκλησία…” , ομολογεί πίστη στα δόγματα και αρχές της. Ιδιαίτερα ο εκάστοτε Ρυθμιστής του Πολιτεύματος, που οφείλει να τηρεί αμερόληπτη στάση στα πολιτικά δρώμενα και στις αντιπαραθέσεις κομμάτων.

•• Με το πρόσφατο νόμο για «γάμο ομόφυλων» παραβιάστηκαν θεμελιώδη δόγματα και παραδοσιακές αξίες, οικογένειας, μητρότητας, παιδικής ηλικίας, γάμου – που νοείται μονάχα μεταξύ άνδρα – γυναίκας (άρθρο 21 Συντάγματος – που επικαλέστηκε και Υπουργός, ο οποίος απείχε από την τελική ψηφοφορία…!).

Δυστυχώς οι αντιπρόσωποι στη Βουλή (175 ψηφίσαντες από τους 300) ενώ μπορούσαν να κατοχυρώσουν νομικά – κοινωνικά όλα τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών με ενίσχυση του Συμφώνου Συμβίωσης, προτίμησαν την επίδειξη ισχύος, τη ρήξη.

^Κάποιοι ανεγκέφαλοι απειλούν και με τον «διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας»… καμώνονται τους ‘προοδευτικούς’ και προχωρημένους …. Ας το δοκιμάσουν !
Ας προωθήσουν συνταγματική αναθεώρηση.

*Όμως : Είναι αναγκαίο και η Ιεραρχία της Εκκλησίας να κάνει τα πρέποντα βήματα προσαρμογής στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ,με τρόπο συμβατό στα δόγματα και αρχές:

1. Ίση παρουσία γυναικών με άνδρες σε όλες τις ενορίες (επίτροποι – διακόνισσες).

2. Ανάδειξη λόγου ειρήνευσης και καταλλαγής, χωρίς εξάρσεις και τυχόν φανατισμούς από μερίδα κλήρου .

3. Διακριτή απόσταση από πονηρούς πολιτευτές και στενότερη σχέση με απλούς ενορίτες και έργο υπέρ αδύναμων .
Δράσεις για νεολαία – περιβάλλον – ΑΜΕΑ δημογραφικό .

4. Λειτουργία όλων των ενοριών (με πιθανή συνένωση μικρών σε απόμακρα μέρη) με τοποθέτηση μόνιμων ιερέων και ίδρυση δομών αλληλοβοήθειας (Σπίτια Αγάπης κ.α).

••• Έχουμε υπογραμμίσει με προηγούμενα άρθρα μας :

Ναί! Είμαστε συντηρητικοί σε ζητήματα πατροπαράδοτων αξιών! Γιατί έχουμε Χρέος να διατηρήσουμε τα διδάγματα προγόνων .

Δεν απολογούμαστε με συμπλέγματα κατωτερότητας σε κανέναν δήθεν… «προοδευτικό»…

* Οι Ενορίες και οι Κοινότητες είναι τα θεμέλια, οι πυλώνες του Ελληνισμού !

Φίλοι σεβαστοί όλοι! Φιλτάτη η Αλήθεια !

Θεσσαλικά Βραγκιανά 11-3-24

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας (25 έτη) / Νομικός
Total
0
Shares
Previous Article
kopadi provata

Γενική συνέλευση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαυρομματίου

Next Article
neoi agrotes 2023

Νέο γραφείο εξυπηρέτησης αγροτών σύστησε η Π.Ε Λάρισας στο Αρμένιο