Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Εαρινή μετακίνηση των ποιμένων προς τα ορεινά βοσκοτόπια

xeimadia metakinisi zoon koutsoxristos 5

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

 Η άρση της απαγόρευσης (14/05/2021) των διαπεριφερειακών μετακινήσεων των πολιτών, εξαιτίας της πανδημικής νόσου του κορονοϊού (Covid -19) συνέπεσε, με την εαρινή μετακίνηση των κτηνοτρόφων, από  “τα  χειμαδιά ” στα ορεινά βοσκοτόπια.

 Από την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι “αφήνουν τον κάμπο” και ανεβαίνουν στα καλοκαιρινά βοσκοτόπια.

 Και η Ελλάδα αυτή την εποχική μετακίνηση των νομάδων  ποιμένων με τον διεθνή όρο “transhumance”, την έχει συμπεριλάβει στο Εθνικό Κατάλογο, Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESKO.

 Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του άρθρου, αφορούν μετακίνηση βοοειδών από την Τοπική Κοινότητα Μαυροματίου του Δήμου Μουζακίου – Θεσσαλίας, προς τις πλαγιές της Καράβας (Ανατολική Αργιθέα – Καρδίτσας), την Κυριακή των Μυροφόρων 16/05/2021.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

xeimadia metakinisi zoon xeimadia metakinisi zoon koutsoxristos 1 xeimadia metakinisi zoon koutsoxristos 2 xeimadia metakinisi zoon koutsoxristos 3 xeimadia metakinisi zoon koutsoxristos 4




Total
0
Shares
Previous Article
covid sars

Ποιες δραστηριότητες επανεκκινούν σήμερα

Next Article
afroditi skylitsa 1

Δώστε αγάπη, σώστε ένα αδέσποτο, υιοθετήστε το!: Αφροδίτη, η «φάτσα» της ημέρας!