Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποκτά ένα έργο ζωγραφικής του Ηλία Παπανικολάου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποκτά ένα έργο ζωγραφικής του Ηλία Παπανικολάου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποκτά ένα έργο ζωγραφικής του Ηλία Παπανικολάου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) αποδέχθηκε μία νέα, πολύ σημαντική δωρεά από τον κύριο Ηλία Παπανικολάου.

Ο Ηλίας Παπανικολάου (1974) σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριο Νίκου Κεσσανλή / 1991 – 1996). Έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές και έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κάνει εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών, μουσικών δίσκων, εξωφύλλων κ.ά. Από το 2014 συνεργάζεται με τη θεατρική ‘’Ομάδα Σημείο Μηδέν’’ για τα σκηνικά και τα κοστούμια των παραστάσεων. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το έργο που ο ζωγράφος επέλεξε για την πινακοθήκη προέρχεται από την ενότητα ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΩΠΗΣ (SILENCE MUSEUM) που παρουσιάστηκε εκθεσιακά το 2019. Πρόκειται για ένα πελώριο μουσείο, μέσα στο οποίο -κάπου στο μεταίχμιο μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης- συμβαίνουν δυνητικά πολλά. Στο σύνολό τους αυτά τα εικαστικά σχόλια συνιστούν την κριτική στάση του καλλιτέχνη απέναντι σε όψεις της εποχής μας.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποκτά ένα έργο ζωγραφικής του Ηλία Παπανικολάου

Ειδικότερα στο SILENCE MUSEUM 13 (2019, ακρυλικά και χρωστικές σκόνες σε καμβά, 70 x 70 εκ.), το έργο που πρόκειται να ενταχθεί στην εικαστική συλλογή της πινακοθήκης, μια σύγχρονη γυναίκα στέκεται μπροστά σε ένα εμπόδιο. Μάλλον απαθής και ακίνητη, παραδομένη στις ψευδαισθήσεις της, αδυνατεί να αντιληφθεί τί ακριβώς είναι αυτό που της συμβαίνει ή που διαδραματίζεται γύρω της. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο στοιχείο της σεξουαλικότητας, με τρόπο που υπονοείται η πιθανή χρήση του ενίοτε και ως στοιχείου καταπίεσης.

Σχέδιο λιτό, καθαρό και εκφραστικό. Απλοποίηση και επιπεδότητα, στυλιζάρισμα στην κίνηση και την απόδοση της μορφής. Παιδικότητα και σύγχρονη pop αισθητική. Σχεδιαστική ευκρίνεια που υπονομεύεται από δικές της λεπτομέρειες. Προδίδει αμφιβολίες, κριτική προσέγγιση, κοινωνικές ή και εσωτερικές ψυχολογικές συγκρούσεις. Προσεγγίζει το προφανές αλλά και το αμφίσημο. Θερμά πλακάτα χρώματα. Σχέδιο και χρώμα σε διαρκή συνεργασία. Συγκρουσιακά στοιχεία που συνυπάρχουν: η διαύγεια, η αίσθηση ηρεμίας και η ένταση. Μια ευαίσθητη ισορροπία σε διαρκή απειλή. Φαινομενική αρμονία, αισιοδοξία και χαρά, που όμως μπορεί και να σηματοδοτούν μια αμφιλεγόμενη συνθήκη. Ο καλλιτέχνης είναι κοινωνός της εποχής του (μας), τη βιώνει, την καταγράφει και τη σχολιάζει. Μετέχει και την ίδια στιγμή διατηρεί τις προσωπικές του αμφιβολίες. Ένα έργο σύγχρονο και πολύσημο που ερμηνεύει σε πολλά επίπεδα την ανθρώπινη συνθήκη και την εποχή μας.

Η επιλογή του καλλιτέχνη να δωρίσει έργο του στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ικανοποιεί επίσης την επιθυμία το έργο του να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σύνολο, να αλληλεπιδράσει με άλλα έργα και να συμβάλει στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού ρόλου της πινακοθήκης. Ταυτόχρονα ο δημόσιος χαρακτήρας της συλλογής εμπνέει ασφάλεια ως προς την απόδοση του απαιτούμενου σεβασμού στο έργο – όλα αυτά αποτελούν σημαντικά στοιχεία που τον ώθησαν στη συγκεκριμένη δωρεά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κύριο Ηλία Παπανικολάου για την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία του.




Total
0
Shares
Previous Article
kolovos giannis

Ακυβέρνητο καράβι φαίνονται να μοιάζουν τα προβλήματα της Τοπικής Κοινότητας Ραχούλας

Next Article
Οι Εθνικές ομάδας Ελλάδας και Κύπρου στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο

Οι Εθνικές ομάδας Ελλάδας και Κύπρου στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο

Related Posts