Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η διαχρονική εξέλιξη του δημόσιου χρέους από 24-7-1974 μέχρι 7-7-2019 και τα αίτια διόγκωσης του

Lampros Karagiannis big

Γράφει ο Λάμπρος Καραγιάννης


Δεκέμβριος 2020

 Μετά την εγκαθίδρυση της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στη χώρα μας στις 8-12-1974 και μέχρι σήμερα, σχηματίστηκαν (25) στον αριθμό Κυβερνήσεις και το αξίωμα του Πρωθυπουργού έχουν αναλάβει (17) πρόσωπα, εκ των οποίων οι (3) υπήρξαν υπηρεσιακοί Πρωθυπουργοί.

 Αντικειμενικά οι πρώτες Κυβερνήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας, συνέβαλαν τα μέγιστα και με όλες τους τις δυνάμεις σε μία δύσκολη περίοδο, προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία στη χώρα μας (με το βάρος να πέφτει στην πρώτη Κυβέρνηση).

 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αυτό επιτεύχθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο και όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες απολαμβάνουν τα αγαθά που τους παρέχει ένα Ελεύθερο Δημοκρατικό καθεστώς σαν αυτό της χώρας μας, με τις όποιες αδυναμίες του.

 Ενώ στον τομέα αποκατάστασης της Δημοκρατίας οι Κυβερνήσεις και τα κόμματα τα πήγαν περίφημα, δεν συνέβη το ίδιο και στον τομέα της οικονομίας. Η πρώτη Κυβέρνηση που σχηματίστηκε στις 24/7/1974 παρέλαβε μεταπολεμικό χρέος 20% του ΑΕΠ και στις 21/10/1981 παρέδωσε Δημόσιο χρέος από εσωτερικό δανεισμό στην επόμενη Κυβέρνηση ανερχόμενο στα 2 δις ευρώ που αντιστοιχούσε στο 27% του ΑΕΠ.

 Έκτοτε και συγκεκριμένα από 21/10/1981 μέχρι 31/3/2010 το Δημόσιο χρέος από εξωτερικό κυρίως δανεισμό, εκτοξεύτηκε στα (315) δισεκατομμύρια ευρώ!!!

 Το Μάιο του 2010 η χώρα μας προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπογράφοντας το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (1ο μνημόνιο) και έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους (110) δις ευρώ (80 δις από Ευρωπαϊκές χώρες και 30 δις από το ΔΝΤ), με την υποχρέωση να λάβει σκληρά και επώδυνα μέτρα Δημοσιονομικής προσαρμογής, τα γνωστά σε όλους μας μνημονιακά μέτρα.

 Το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που αναφερόταν ως δεύτερη δέσμη μέτρων διάσωσης (2ο μνημόνιο) υπογράφηκε την 1η Μαρτίου του 2012. Και

 Το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με χρηματική στήριξη ύψους 86 δις ευρώ υπό μορφή (3ου μνημονίου), υπογράφηκε στις 19-8-2015, με πρόβλεψη να εφαρμοστεί μέχρι τις 20/8/2018.

 Σήμερα, το Δημόσιο χρέος από τα επίσημα στοιχεία του Γεν. Λογ. του κράτους, το πρώτο εξάμηνο του 2020 έφτασε τα 362,87 δις ευρώ από τα 352,02 δις που ήταν το Δεκέμβριο του 2019.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT), το χρέος διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου του 2020 στα 342 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 201,2% επί του ΑΕΠ, όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές το 2019 ήταν 187,5 δις ευρώ, έναντι 184,7 δις το 2018 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 Αναμφίβολα, τα συχνά και επαναλαμβανόμενα λάθη των προηγούμενων Κυβερνήσεων (η παρούσα Κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας) που είχαν όπως αποδεικνύεται ως κύριο μέλημά τους, άλλες να προσθέτουν χρέος αντί να αφαιρούν και άλλες να φορτώνουν μνημόνια στις επόμενες Κυβερνήσεις, εκτίναξαν το Δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.

 «Λένε πώς σοφός δεν είναι αυτός που δεν κάνει λάθη αλλά αυτός που μαθαίνει από τα λάθη του και δεν τα επαναλαμβάνει»…

 Αυτή τη στιγμή χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία σοβαρά προβλήματα (υγειονομική κρίση, οικονομία και ελληνοτουρκικά) . Αντί λοιπόν τα κόμματα (μείζονος και ελάσσονος) Α ν τ ι π ο λ ί τ ε υ σ η ς  να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την Κυβέρνηση (την εκάστοτε Κυβέρνηση) και να χαράξουν κοινή γραμμή για τα τρία έστω αυτά προβλήματα, λένε όχι σε όλα κάνοντας Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση…

 Μπορεί αυτού του είδους η αντιπολίτευση να οδηγεί κάποια από αυτά τα κόμματα στην εξουσία, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όταν έρθουν σε αυτή δεν τους εξασφαλίζει ευοίωνη προοπτική.

 Πολλές φορές γίνεται λόγος μετά από μία εκλογική ήττα για την ταυτότητα των κομμάτων, όπως για παράδειγμα «το κόμμα αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας ή έχασε την ταυτότητά του κλπ». Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι πώς χάνεις κάτι  που δεν είχες ποτέ!!!

 Κόμματα τα οποία «αυτοπροσδιορίζονται» ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, με ροπή προς τη χλιδή και τον σκαφάτο Βίο, Έχουν ταυτότητα; «Ωραία τα μεγάλα λόγια, αλλά οι συμπεριφορές δείχνουν την αλήθεια»…

 Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα ως νεοσύστατα εμφανίζονται ότι είναι: (Αντισυστημικά, Αντικαπιταλιστικά, Αντί-νεοφιλελεύθερα, Αντιευρωπαϊκά και φανατικά Αντιμνημονιακά κόμματα) και όταν αναλάβουν εξουσία μεταλλάσσονται πλήρως!!!

 Όσα κόμματα κατόρθωσαν να διατηρήσουν σε βάθος χρόνου την ταυτότητά τους και μετά την ανάληψη της εξουσίας, έχουν ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που μεσουρανούσαν στο πολιτικό στερέωμα και έχουν σβήσει από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ

 Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης της εκάστοτε Αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής Αντιπολίτευσης (στην οποία αναγνωρίζονται ιδιαίτερα συνταγματικά προνόμια), είναι να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης(της εκάστοτε Κυβέρνησης). Κανείς δεν περιμένει από την αντιπολίτευση να συμφωνεί σε όλα με την Κυβέρνηση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της.

 Άλλο όμως αυτό και άλλο να λέει όχι σε όλα και να ασκεί Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση. Όταν η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αντιπολιτεύεσαι με άκομψο τρόπο, δεν αντιπολιτεύεσαι την Κυβέρνηση, αλλά την ίδια την κοινωνία. «Δεν μπορεί να επιμένεις μόνος εναντίον όλων ακόμα και όταν διαψεύδεσαι εκκωφαντικά από την πραγματικότητα»…

 Σήμερα και συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια μερικά κόμματα της Αντιπολίτευσης για κάποια θέματα μείζονος σημασίας και θεσμικού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων.

 Ο  αυτοπροσδιορισμός «ότι ανήκεις στον προοδευτικό χώρο»… απαιτεί και την ανάλογη συμπεριφορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα χάριν του προσωπικού και μόνο συμφέροντος «να εργαλειοποιεί και να ευτελίζει θεσμούς»!!!

 Η Πρόεδρος ή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος  σύμφωνα με το άρθρο 30§1 του Συντάγματος, είναι Πρόεδρος των Ελλήνων και όχι των κομμάτων.

Μήπως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στο πολιτικό μας σύστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από το λαό και όχι από τα κόμματα; (προσωπική άποψη εκφράζω).

Ας ελπίσουμε ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 32§3 του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής (άρθρο το οποίο εφαρμόστηκε στην πρόσφατη εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας) το πρόβλημα που μας εξέθετε σαν κοινωνία, αλλά και σαν χώρα, θα λυθεί οριστικά.

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ψήφισαν τα σημερινά κόμματα της Αντιπολίτευσης την αναθεώρηση του άρθρου που αναφέρεται στην εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2019.                                                                                                      Η πρόταση έλαβε θετικές ψήφους 158 από τους 300. Την καταψήφισαν (4) από (5) κόμματα της Αντιπολίτευσης, με το 5ο κόμμα ή να δηλώνει παρόν κατά την προσφιλή του τακτική ή να μη μετέχει των διαδικασιών.

Ένα ακόμη άρθρο προς αναθεώρηση αναφερόμενο στη Βουλευτική ασυλία «ασυδοσία»… Η πρόταση έλαβε θετικές ψήφους 179 από τους 300. Με (4) από τα (5) κόμματα της Αντιπολίτευσης και εδώ να το καταψηφίζουν.

«Τα καλά και συμφέροντα δηλαδή και ευτελισμός των πάντων χάριν του σκοπού».

 Προς διευκόλυνση του αναγνωστικού κοινού και για την αξιολόγηση των στοιχείων σχετικά με τη διαχρονική εξέλιξη του Δημόσιου χρέους (πότε άρχισε και πότε εκτινάχτηκε στα ύψη), ενσωματώνω στο παρόν άρθρο μου την κατάσταση που ακολουθεί (Κυβερνήσεων και Πρωθυπουργών από το έτος 1974 μέχρι και σήμερα).

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

katastasi kiverniseis

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

ΑΤΑΚΕΣ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

  1. «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο»; Κωνσταντίνος Καραμανλής
  2. «Ανήκομεν εις την Δύσιν» Κωνσταντίνος Καραμανλής
  3. «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική» Κωνσταντίνος Καραμανλής
  4. «Δεν θέλω ού»!!! Γεώργιος Ράλλης
  5. «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» Ανδρέας Παπανδρέου
  6. «Τσοβόλα δώστα όλα»… Ανδρέας Παπανδρέου
  7. «Είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια»!!!  Ανδρέας Παπανδρέου
  8. «Λεφτά υπάρχουν»…  Γεώργιος Παπανδρέου
  9. «Μαζί τα φάγαμε» Θεόδωρος Πάγκαλος
  10. «Θυμηθείτε πόσο μας κόστισε το λεφτά υπάρχουν»!!!  Κώστας Σημίτης
  11. «Δεν κάνει το παιδί γι’ αυτή τη δουλειά»… Κων/νος Μητσοτάκης
  12. «Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε»; Κων/νος Μητσοτάκης
  13. «Σεμνά και ταπεινά» Κώστας Καραμανλής
  14. «Μίλησα ακόμη και με το Θεό… Δεν μπορεί να γίνει τίποτε καλύτερο»! Αντώνης Σαμαράς
  15. «Θα σκίσουμε τα μνημόνια, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θ’ αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κλπ» Αλέξης Τσίπρας
  16. «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν»… Αλέξης Τσίπρας
  17. «Δημιουργική ασάφεια» Γιάνης Βαρουφάκης
  18. «Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες»… Γιάνης Βαρουφάκης

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Επίσης από τη μεταπολίτευση (24-7-1974) μέχρι σήμερα έγιναν (2) Δημοψηφίσματα:

  1. Στις 8-12-1974 για την μορφή του Πολιτεύματος με το ερώτημα Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη Δημοκρατία με τα εξής αποτελέσματα: α) Αβασίλευτη 69,18% και β) Βασιλευομένη 30,82% και
  2. Στις 5-7-2015 με το ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές ή όχι, το αποτέλεσμα ήταν : όχι 61,31% και ναι 38,69% (ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτού του Δημοψηφίσματος και άν παρήγαγε θετικά αποτελέσματα και ποια; Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ)!!!

Τέλος ενόψει των εορτών και με την ελπίδα ότι το 2021 θα φέρει περισσότερη χαρά και ευτυχία σε όλο τον πλανήτη που δοκιμάζεται σκληρά από τον φονικό ιό, εύχομαι Υγεία και Καλή Χρονιά.

Για να απολαύσουμε ασφαλείς την έλευση του νέου έτους, τις φετινές γιορτές μένουμε σπίτι τιμώντας:

α. Τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και

β. Τον τιτάνιο αγώνα Γιατρών, Νοσηλευτών και Νοσηλευομένων, με τους τελευταίους να δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, υπό αντίξοες συνθήκες με κυρίαρχα συναισθήματα (τον πόνο, το φόβο και τη μοναξιά). Ευχή όλων μας είναι να βρεθούν και πάλι κοντά μας υγιείς, «γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας».

Χρόνια Πολλά και πάλι

Και Καλή Χρονιά

Lamprosz Karagiannis

Λάμπρος Καραγιάννης

Email: karagiannislampros@yahoo.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Σοφάδων: Δωρεάν «drive through covid test» την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

4 θετικά κρούσματα covid19 σε 304 δείγματα rapid test σήμερα στην Καρδίτσα

Next Article
ilektriki fortisi trikala

Νέοι ηλεκτρικοί φορτιστές οχημάτων στον Δ. Τρικκαίων