Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Χρυσούλα Κατσαβριά στη Βαρσοβία

Η Χρυσούλα Κατσαβριά στη Βαρσοβία για τη Διάσκεψη Προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Συνάντηση και με τον Πολωνό Πρόεδρο κ. Andrzej Duda

katsavria xrysoula sioropoulouΣτη Βαρσοβία μετέβη η  Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Μαΐου, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας  στη Διάσκεψη των Προέδρων των εθνικών Κοινοβουλίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη  Διάσκεψη συμμετείχαν συνολικά 23 χώρες,  με  κύριο στόχο την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.

Η κ. Κατσαβριά την Τετάρτη 17 Μαΐου, έτυχε επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και είχε κατ’ ιδίαν επίσημη συνάντηση με τον Πολωνό Πρόεδρο κ. Andrzej Duda.

Η βουλευτής  μετέφερε στον κ. Duda τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στον πολωνικό λαό, καθώς και την ιδιαίτερη χαρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη χώρα μας εντός του 2017, η οποία αναμένεται να  ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις.

Η κ. Κατσαβριά  απευθυνόμενη στον  Πολωνό Πρόεδρο υπογράμμισε επίσης, ότι: «Διαπιστώνουμε με χαρά  το υψηλό επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας και της Πολωνίας, και προσβλέπουμε στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Προσβλέπουμε επίσης στην εντονότερη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ε.Ε., με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη γενναίων αναπτυξιακών παρεμβάσεων με στόχο τη σύγκλιση των οικονομιών και, ασφαλώς, του βιοτικού επιπέδου των λαών μας. Η Ε.Ε. είναι πλέον το κοινό μας σπίτι καθώς αυτό αποτελεί τη σταθερή στρατηγική επιλογή των χωρών μας για το μέλλον. Μοιραζόμαστε λοιπόν το καθήκον να την υπερασπιστούμε αλλά και την ευθύνη να την καταστήσουμε φερέγγυο πυλώνα της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι εξόχως θετική και η πρωτοβουλία των νομοθετικών σωμάτων της Πολωνίας, της Δίαιτας και της Γερουσίας, για τη Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Το ελληνικό Κοινοβούλιο προσυπογράφει ασμένως αυτή τη Διακήρυξη καθώς αναδεικνύει τον πολύτιμο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η οποία διευρύνει τα όρια της κλασικής κρατικής διπλωματίας, προς όφελος των λαών».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η κ. Κατσαβριά παρέστη και στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πολωνός Πρόεδρος προς τα μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, διεξήχθη η Διάσκεψη των Προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπό την αιγίδα της Κάτω Βουλής της Πολωνίας. Η Βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, παρενέβη ως εκπρόσωπος της χώρας μας, στην 4η θεματική ενότητα της συνάντησης με θέμα  «Οι αξίες που διαμορφώνουν τη μοναδικότητα της ΚΑ Ευρώπης περιλαμβάνουν προσήλωση σε κυριαρχία και ανεξαρτησία, σεβασμό σε παράδοση και ιστορία και σημασία/συμβολή  θρησκείας σε διαμόρφωση πολιτισμού». 

Συγκεκριμένα, η  κ. Κατσαβριά, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής πλευράς προς τους διοργανωτές για την άρτια οργάνωση της συνάντησης και τη θερμή φιλοξενία, τόνισε ότι : «Στο σημερινό πολύπλοκο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι κοινωνικές ανισότητες εντός χωρών, οι ανισότητες μεταξύ χωρών, ο υπερπληθυσμός, οι μεταναστευτικές ροές και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός συνιστούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Σημάδια δε της κατάστασης αυτής μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς παρατηρώντας τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις.  Κατ’ επέκταση, η Ευρώπη οφείλει να επιδιώκει την ειρήνη και την ευημερία των λαών της, κάτι το οποίο δεν δύναται να επιτευχθεί χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της συναδέλφωσης των λαών. Η Κοινοβουλευτική Διπλωματία μπορεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για την προώθηση των αξιών αυτών, να διευρύνει τα όρια της κρατικής διπλωματίας και να συμβάλει στη διαμόρφωση λύσεων, με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας προσώπων και λαών  μέσω της ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών μέσα από την επιδίωξη βιώσιμων οικονομικών λύσεων.»

Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή της, λέγοντας  ότι: «Τα κοινοβούλια  έχουν κατά τεκμήριο τη διαρκή επαφή με τους λαούς από τους οποίους εκλέγονται και έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των αναγκών τους. Υπογράμμισε δε ότι η διακήρυξη της Διάσκεψης, την οποία και η χώρα μας προσυπογράφει, αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι η Ευρώπη, τα Κοινοβούλια και οι λαοί της προσανατολίζονται σταθερά προς τη διασφάλιση ενός κοινού, καλύτερου μέλλοντος. Αποδεικνύει την ισχυρή πολιτική μας βούληση ότι η Ευρώπη μπορεί να αναδειχθεί σε ισχυρό και αξιόπιστο πόλο για την εμπέδωση της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.» Καταλήγοντας, η  Ελληνίδα εκπρόσωπος εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να «εργασθούμε από κοινού για την εμβάθυνση των αξιών και την εκπλήρωση των στόχων μας».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βαρσοβία,  η κ. Κατσαβριά με τη συνδρομή της Ελληνικής Πρεσβείας, και ειδικότερα του Έλληνα Πρέσβη κ. Ευάγγελου Τσαούση, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τους επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας καθώς και με την νεοαφιχθείσα στη Βαρσοβία επικεφαλής του Γραφείου ΕΟΤ.  Συζήτησε μαζί τους πολύ ενδιαφέροντα θέματα για την Ελληνική Ομογένεια και αντάλλαξε πολύτιμες ιδέες για τη μεταξύ τους ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, η οποία θα αποβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Πολωνίας.




Total
0
Shares
Previous Article

6ο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου μεταξύ των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Πύλης

Next Article

ΙΡΑ Καρδίτσας: Παιδική Θεατρική Παράσταση

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…