Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ανεκτίμητη και πρέπει να διαφυλαχτεί και ενισχυθεί!

Η αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ανεκτίμητη και πρέπει να διαφυλαχτεί και ενισχυθεί!

Η αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ανεκτίμητη και πρέπει να διαφυλαχτεί και ενισχυθεί!

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και τα νοσοκομεία μένουν χωρίς γιατρούς, μετά το κύμα παραιτήσεων και φυγής των γιατρών στα ιδιωτικά κέντρα και στο εξωτερικό.

Τι φταίει;

Δεν είναι η «πίεση» της πανδημίας αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηριχθεί στον απαιτούμενο βαθμό η δημόσια περίθαλψη, από το πρωτοβάθμιο και προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τα ΤΕΠ, τις κλινικές covid, τις ΜΕΘ και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Αυτό οδήγησε στην τραγωδία των 33.000 θανάτων (πολλοί από τους οποίους ήταν αποτρέψιμοι) και στη δραματική επιδείνωση των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας (τριπλασιάστηκαν οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών λόγω του black out των δημόσιων δομών).

Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για λιγότερο κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία, είναι πίσω από την υγειονομική καταστροφή!

Η ανεκτίμητη και αναντικατάστατη αξία του  δημόσιου τομέα υγείας και των ανθρώπων του, έχει πλέον καθολικά αναγνωριστεί.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ!

Στις πολιτικές της κυβέρνηση της Ν.Δ  και τα σχέδιά της για συρρίκνωση και  συγχώνευση των Δημόσιων Δομών υγείας, φτωχοποίηση των Υγειονομικών, επέκταση  των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και Ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών, τα ΣΔΙΤ και τις απευθείας αναθέσεις απαντάμε με δυναμικές κινητοποιήσεις!!!

Η κινητοποίηση των υγειονομικών, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας (20/10) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανυγειονομικής  απεργίας που κήρυξαν από κοινού οι δύο Ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΝΓΕ.

Η αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ανεκτίμητη και πρέπει να διαφυλαχτεί και ενισχυθεί!

Διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και ζητούν την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Διεκδικούν χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν  εκ μέρους της   Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καρδίτσας ,οι συντονιστές της Ν.Ε κ.Απ.Μπουγουλιάς ,της Δυτικής  Ο.Μ. Καρδίτσας κ.Χρ. Βλάχος  και του  Τμήματος  Υγείας της Ν.Ε. κ. Χρυσ. Κατσαβριά Σιωροπούλου και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών  της Καρδίτσας που διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού για την στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού μας.

Θέλουμε γιατρούς του ΕΣΥ με αξιοπρέπεια, καλά αμειβόμενους, επιστημονικά ακριβείς!

  • Αύξηση μισθών, αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Αναπροσαρμογή επιδομάτων θέσεων ευθύνης, που είναι τα χαμηλότερα σε όλο το δημόσιο τομέα, και χορήγηση αφορολόγητου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  • Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για άγονες περιοχές και άγονες ειδικότητες, με πρώτο άμεσο μέτρο την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου “επιδόματος αγόνου” το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό του βασικού μισθού του 1983(!!!) και όχι του σημερινού. Αυτός κι αν είναι εμπαιγμός.
  • Προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης των ιατρών του ΕΣΥ με ευθύνη του κράτους
  • Ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικευομένων και σεβασμός των εκπαιδευτικών αναγκών τους. Να σταματήσει άμεσα η εξαντλητική υπερεργασία τους και η απαξίωσή τους.
  • Οργάνωση και στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του ΕΚΑΒ.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας.
  • Οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, επειδή είναι ανεμβολίαστοι, πρέπει να επανέλθουν στην εργασία τους!!!

Η αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ανεκτίμητη και πρέπει να διαφυλαχτεί και ενισχυθεί!

Έπρεπε να έχουν επιστρέψει χθες. Η εμμονή του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη σε ένα ακραία τιμωρητικό μέτρο που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και στην αναξιοπρέπεια και στερεί από το ΕΣΥ πολύτιμο προσωπικό, όταν μάλιστα έχουν αρθεί όλα τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, είναι ακατανόητη!

  • Με τις ευχές της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας επιστρέφουν τα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα δημόσια  νοσοκομεία,  με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου ,όπως και για το μέλλον των συμβασιούχων που απασχολούνται σήμερα.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αντικαταστήσει τις εργολαβίες καθαριότητας με εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ως συνέπεια να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, όπως και τα νοσοκομεία της χώρας, να εξοικονομήσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αν συνεχιστεί  η ίδια πολιτική, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ΕΣΥ.

Στο ερώτημα πού θα βρουν τα λεφτά, η απάντησή μας  είναι εκεί που τα βρίσκουν για να χρηματοδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, για να στήνουν μπίζνες με τις εταιρείες όπλων ή για να κάνουν δωράκια με απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς και φίλους τους.

Η αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ανεκτίμητη και πρέπει να διαφυλαχτεί και ενισχυθεί!

Όπως δεν συζητείται το που θα βρεθούν τα χρήματα για αεροπλάνα και φρεγάτες, έτσι πρέπει να θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, να καλύπτει με μόνιμο τρόπο τα κενά σε προσωπικό, να αναβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας, αμοιβής και εκπαίδευσης των υγειονομικών και –με γενναία κίνητρα για «άγονες» δομές και ειδικότητες- να περιορίζει δραστικά το brain drain!

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Είναι θέμα ιεράρχησης αναγκών και πολιτικών προτεραιοτήτων!!!

Αν δεν μπορούν, ας φύγουν για να μπορέσουν άλλοι, αλλιώς ας τους παραμερίσει η οργή μας για τα δίκαια αιτήματά μας!

Για το Τμήμα Υγείας της Ν.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
Total
0
Shares