Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για την απεργία των εργατών γης στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για την απεργία των εργατών γης στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για την απεργία των εργατών γης στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας

Τα μεροκάματα πείνας είναι εκβιασμός, όχι ο αγώνα για Ψωμί και Αξιοπρέπεια

Στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων, της μαζικής φτώχειας και απομόνωσης δεν χωράει άλλη καρτερικότητα. Στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της διατροφής διεξάγεται το μεγαλύτερο πλιάτσικο εις βάρος του λαού μας. Οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες μας έχουν γίνει είδος πολυτελείας, ενώ οι ολιγάρχες της Ελλάδας, της ΕΕ και παγκοσμίως συνεχίζουν να πλουτίζουν με φρενήρεις ρυθμούς.

Οι παραγωγοί του πλούτου να γίνουν και καρπωτές του

Το lockdown, εκτός όλων των άλλων, ανέδειξε περίτρανα την αναντικατάστατη θέση των εργαζομένων στην παραγωγή και το σφετεριστικό χαρακτήρα της κλοπής του παραγόμενου πλούτου από το κεφάλαιο. Οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων δεν μπορούν να παράγουν αγαθά. Οι ιδιοκτήτες των μεταφορικών δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Οι Pfizer, Astrazeneca κτλ  δεν μπορούν να παράγουν ούτε εμβόλια ούτε τις φόρμουλές τους χωρίς το ειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό τους. Οι σύγχρονοι τσιφλικάδες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη. Ο εργαζόμενος λαός είναι ο μόνος χρήσιμος και απαραίτητος κρίκος για να ευημερήσει η ανθρωπότητα και να προστατευτεί το περιβάλλον. Χωρίς αυτόν δεν κινείται τίποτα.

Ο αγώνας για το μεροκάματο δεν είναι εκβιασμός

Η ανεργία, η εργοδοτική τρομοκρατία, η κοινωνική απομόνωση είναι εκβιασμός. Η μαύρη εργασία, και η επί της ουσίας αυτασφάλιση χωρίς καμία υποχρέωση του εργοδότη με τα εργόσημα του ΟΓΑ, που ευδοκιμεί στον αγροτικό τομέα είναι εκβιασμός. Η 12ώρη εργασία και οι μισθοί πείνας είναι εκβιασμός. Ο πληθωρισμός και οι τεράστιες αυξήσεις στα έξοδα της σύγχρονης οικογένειας είναι εκβιασμός.  Ο σημερινός εργαζόμενος βρίσκεται μονίμως υπό την τρομοκρατία των αφεντικών του, του αστυνομοκρατούμενο κράτους και των ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ειδικά, οι εργάτες γης που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής του Θεσσαλικού κάμπου, πέφτουν συνεχώς θύματα τρομοκρατίας και απειλών από τα αφεντικά τους. Ζουν και δουλεύουν σε μεσαιωνικές συνθήκες με το καθεστώς εξαίρεσης από τα εργατικά δικαιώματα να υλοποιείται ακόμη πιο εύκολα καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μετανάστες, για τους οποίους επί χρόνια δημιουργούντα ζώνες ειδικής εκμετάλλευσης.

Τα απολογητικά δημοσιεύματα και επιχειρήματα πως κάποια αγροτικά προϊόντα «δεν περπατούν» και έτσι δεν επιτρέπουν την αύξηση των μεροκάματων αποτελούν τραγελαφικές προσπάθειες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Είδαμε όλοι μας πόσο αυξήθηκαν τα μεροκάματα όταν «περπατούσαν» αυτά και τώρα που «περπατούν» άλλα προϊόντα.

Τρία χρόνια τώρα όλα τα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού κινητοποιήθηκαν για να μην κοπεί η ροή μεταναστών εργατών γης. Κι όμως, δεν αφιέρωσαν ούτε ένα λεπτό για τη βελτίωση του άθλιου καθεστώτος εργασίας που έχουν θεσμοθετήσει από κοινού κυβερνήσεις και οι βαρόνοι του αγροτοδιατροφικού τομέα. Τα λειψά μεροκάματα των ανθρώπων που καίγονται όλη μέρα στον ήλιο μαζί με το χρηματιστήριο τιμών σε όλα τα διατροφικά αγαθά αποτελούν εξάλλου όλο τον κύκλο κερδοφορίας του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Οι οικονομικοί φωστήρες των κρατικών μηχανισμών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ως εξηγήσουν πως ένα προϊόν που παράγεται φτηνά από άποψη εργατικού κόστους, πωλείται φτηνά από τον παραγωγό, φτάνει πανάκριβό στον υπόλοιπο λαό. Φταίνε τελικά οι εργάτες που έχουν παράλογες απαιτήσεις ή τα επιχειρηματικά αρπακτικά που δεν δέχονται να χάσουν τίποτα από τα κέρδη τους;

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για την απεργία των εργατών γης στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας

Οργανωνόμαστε – διεκδικούμε – κερδίζουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας

Η «απεργία» των Αλβανών εργατών γης στο χωριό Νερόμυλοι του Δήμου Αγιάς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλος ο κάμπος βοά, χρόνια τώρα, για την ακραία εκμετάλλευση των εργατών γης και δη των μεταναστών. Προ 3ετίας οι εργάτες γης του Τυρνάβου κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας βελτίωση όρων εργασίας και αύξηση στα μεροκάματα, απέχοντας μαζικά και για πολλές ημέρες από τις δουλείες τους.

Ο αγώνας των εργατών γης είναι αγώνας για τις πιο στοιχειώδης ανάγκες των ανθρώπων, στην εποχή των καπιταλιστικών κρίσεων, του άκρατου ιδιωτικού πλουτισμού και της αντιδημοκρατικής θωράκισης των κρατών. Είναι αγώνας για την επιβίωση όλων μας απέναντι στις δυσθεώρητες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος-αερίου, αγροδιατροφικών προϊόντων. Είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του μόχθου.

Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να μπολιαστεί με το ευρύτερο εργατικό κίνημα της περιοχής μας. Ο αγώνας των εργατών γης πρέπει να βρει συμμάχους στους εργάτες των χωριών και των πόλεων. Στους εργαζόμενους σε κάθε βαθμίδα της παραγωγής, που βλέπουν το μισθό τους να εξανεμίζεται από τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό. Πρέπει να βρει συμμάχους στους φτωχούς και μικρούς αγρότες κάποιοι από τους οποίους συμπληρώνουν εξάλλου το εισόδημά τους με μεροκάματα τόσο σε αγροτικές όσο και σε άλλες εργασίες. Είναι ένας αγώνας για την ανάκτηση του κλεμμένου εισοδήματος από της τσέπες των εργατών γης και των φτωχών αγροτών που συσσωρεύεται στα παχυλά ταμεία των πολυεθνικών των αγροτικών εφοδίων, των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, των μεγαλοαγροτών, των τραπεζών και φυσικά του κράτους δυνάστη. Είναι ένας αγώνας απέναντι στην προσπάθεια τους να διασπάσουν τον εργαζόμενο λαό αναλόγως το χρώμα του δέρματός του, απέναντι στο ρατσισμό και την υπερεκμετάλλευση των μεταναστών για να αυξηθούν περισσότερο τα ιδιωτικά τους κέρδη.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στηρίζει των αγώνα και τις απαιτήσεις των εργατών γης για αύξηση των μεροκάματων τους, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Αυτός ο αγώνας είναι μέρος του γενικευμένου αγώνα όλης της κοινωνικής πλειοψηφίας να αποσπάσει κέρδη από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Είναι ένας αγώνας που στον πυρήνα του αμφισβητεί τους όρους ζωής που μας παρουσιάζουν ως υποχρεωτική και αμετάβλητη αναγκαιότητα, διεκδικώντας με βάση τις πραγματικές ανάγκες ζωής και επιβίωσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.  Όπως σταθήκαμε κάθε στιγμή στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς στον αγώνα της για επιβίωση έτσι θα σταθούμε και στο πλευρό κάθε εργαζόμενου στον αγροτοδιατροφικό τομέα που διεκδικεί τα δίκια του. Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσουμε τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα να πάρουν θέση και να δώσουν ώθηση στον αγώνα των εργατών γης και συνολικά όλων των εργαζομένων

Παλεύουμε για:

  • πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον αγροτοδιατροφικό τομέα ανεξαρτήτου φύλου, φυλής και εθνικότητας. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εργατών γης ΤΩΡΑ. Κανένα μηνιάτικο κάτω από 1000 ευρώ κανένα ημερομίσθιο κάτω από 40 ευρώ.
  • απόδοση κρατικών ενισχύσεων – επιδοτήσεων αποκλειστικά στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Καμία επιδότηση σε μεγαλοαγρότες, επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, μονές κτλ
  • συλλογική διαχείριση των μέσων παραγωγής στον αγροτικό τομέα, συγκρότηση πρωτοβάθμιων δημοκρατικών συνεταιρισμών, δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα μεταποίησης, διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, δημόσια σποροπαραγωγή και παραγωγή αγροτικών εφοδίων ως μοναδική διέξοδο για τη μείωση του κόστους παραγωγής
  • ρήξη και απεμπλοκή από τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και της ΕΕ για την αγροτική παραγωγή για να υπάρχει δυνατότητα ενός άλλου παραγωγικού σχεδιασμού με προτεραιότητα της διατροφικές ανάγκες του λαού

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή




Total
0
Shares
Previous Article
Μήνυμα Πρωτοχρονιάς του Βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα - ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καρδίτσας Σπύρου Λάππα για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Next Article
Τα πορίσματα των ζημιών από το χαλάζι στις ΤΚ Κοσκινά, Μεταμορφώσεως και Αστρίτσας του Δήμου Παλαμά απέστειλε ο ΕΛΓΑ

Τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών στην ΤΚ Μακρυχωρίου από το χαλάζι της 20/06/21 απέστειλε σήμερα ο ΕΛΓΑ

Related Posts