Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η απουσία της κ. Γεννηματά από τη σύνοδο του ΕΣΚ

 

Η κ. Φώφη Γεννηματά έλαμψε διά της απουσίας της από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που έγινε στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό. Δεν μπορούσε φαίνεται να «χωνέψει» το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα με το οποίο έγιναν δεκτοί οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Τσίπρας και Ζάεφ, λόγω της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες για το ζήτημα της ονομασίας. Μην ξεχνάμε ότι τη συμφωνία στο ονοματολογικό χαιρετίστηκε από όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΚ, ανέφερε ότι όλη η προοδευτική οικογένεια στηρίζει την πορεία των δύο γειτονικών χωρών και των δύο πρωθυπουργών προς τη συμφιλίωση, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαφωνία του ΕΣΚ για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνόδους του ΕΣΚ, επισήμανε ότι η συμφωνία στις Πρέσπες με την ΠΓΔΜ και η συμφωνία με το Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αποτυχημένους διαχειριστές του παρελθόντος» τον κ. Μητσοτάκη και τη Φ. Γεννηματά, οι οποίοι «έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού», προσθέτοντας ότι «δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους» και ότι η «Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ σε αντιπερισπασμό για την κριτική που δέχεται από την πολιτική του οικογένεια, το ΕΣΚ, συμπλέει για άλλη μια φορά με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας και οι δύο τον Τσίπρα – μήπως και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ; – ότι λέει ναι σε όλα στη Μέρκελ, λόγω της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Ισπανίας για το προσφυγικό που αφορά τη δευτερεύουσα μετακίνηση. Εάν ένας πρόσφυγας καταγραφεί ή/και κάνει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα ή στην Ισπανία και ενόσω εξετάζεται η αίτησή του πάει να κάνει δεύτερη αίτηση στη Γερμανία ή την Σουηδία, αυτό λέγεται «δευτερεύουσα μετακίνηση», επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της τράπεζας δεδομένων του EURODAC και θα στέλνεται πίσω στην Ελλάδα και την Ισπανία. Αυτό ίσχυε και χτες από τις διατάξεις του Δουβλίνου. Λέει, όμως, ακόμη ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει σταδιακά το πρόγραμμα επανένωσης οικογενειών, αποδεχόμενη τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ισπανία κι έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Με λίγα λόγια η συμφωνία αυτή δεν λέει τίποτε καινούργιο – και οι «δευτερευόντως μετακινούμενοι» θα επέστρεφαν, έστω με πιο αργό ρυθμό, και οι οικογένειες θα έσμιγαν και πάλι, ίσως με κάποια καθυστέρηση. Αλλά επειδή η πολιτική είναι και θέμα συμβόλων, η συμφωνία αυτή μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη Μέρκελ έναντι του «προσφυγοφάγου» υπουργού της των Εσωτερικών. Επιπλέον, με αριθμητικούς όρους και από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες της συμφωνίας, πιθανότατα στις αρχές Αυγούστου, η Ελλάδα θα παίρνει πίσω μερικές δεκάδες αιτούντες άσυλο τον μήνα, ενώ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί μακριά από τις οικογένειές τους θα βρουν τον δρόμο για τους δικούς τους. Με άλλα λόγια το ισοζύγιο για την Ελλάδα θα είναι θετικό.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Σε αυτό συνηγορούν το σύνολο των θετικών ειδήσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις της συμφωνίας του Eurogroup και της επίλυσης του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ καθώς και η θετική ατζέντα της μεταμνημονιακής περιόδου. Τα θετικά οικονομικά δεδομένα θα έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Πριν ακόμη το τέλος Αυγούστου που βγαίνουμε από τα μνημόνια, αναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου με τις αυξημένες προσφυγικές ροές και επανέρχονται σε λίγο καιρό οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είναι ήδη ψηφισμένες και από Σεπτέμβριο η αύξηση του κατώτατου μισθού. Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπονται από 1-1-2019 συνιστούμε στους πολέμιους του ΣΥΡΙΖΑ και στα παπαγαλάκια τους στο χώρο των ΜΜΕ να κρατούν μικρό καλάθι. Το καταστροφολογικό αφήγημα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ θα βρεθεί ακόμη μια φορά σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο.




Total
0
Shares
Previous Article

Τετραήμερο εκδηλώσεων του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

Next Article

Καρδίτσα: Εντοπίστηκε φυτεία με πάνω απο 10.500 δενδρύλλια κάνναβης

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”