Η αποκατάσταση της αλήθειας στον απολογισμό του Δημάρχου Καρδίτσας

Share

Η αποκατάσταση της αλήθειας στον απολογισμό του Δημάρχου Καρδίτσας

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου
Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ.,
MSc
Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας


Στο δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής επιχειρήθηκε χωρίς καμία αιδώ και για πολλοστή φορά από το Δήμαρχο Καρδίτσας, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η παραπλάνηση των δημοτών. Σε μία εκδήλωση παρωδία με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό μια θλιβερής πραγματικότητας που βιώνουν οι δημότες της πόλης της Καρδίτσας και των τοπικών κοινοτήτων, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής. Με συνεχείς αναφορές στην πανδημία και την πλημμύρα του Ιανού, έγινε προσπάθεια από την πλευρά του Δημάρχου να δικαιολογήσει την αδράνεια και τις καθυστερήσεις σε έργα υποδομής, που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η αναφορά του για μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία ήταν εντελώς άστοχη, αφού ευκαιρία δεν έγινε για τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά για μικροπολιτικούς σκοπούς και για αναθέσεις σε ημετέρους. Επίσης και μόνο η αναφορά του Δημάρχου στο ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και ο παραλληλισμός με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία, φανερώνει την απόλυτη άγνοια και την απουσία της παραμικρής διάθεσης  αυτοκριτικής  για την εννιάχρονη θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης.

Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος έργων ξεπερνούσε τα 40 εκ. ευρώ και με απόλυτα εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Στον απολογισμό του όμως ο Δήμαρχος κάνοντας δημιουργική λογιστική, ανέφερε ότι το τεχνικό πρόγραμμα που παρέλαβε ήταν 14,1 εκ. ευρώ και σήμερα μετά  από δύο χρόνια είναι στα 34,4 εκ. ευρώ. Με μία απλή αντιπαραβολή ωστόσο των έργων που παρουσιάζονται από το σημερινό Δήμαρχο ως δικά του και των έργων που εντάχθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εύκολα διαπιστώνει κανείς ποια είναι η πραγματικότητα. Το 90% των έργων σε εξέλιξη που παρουσιάστηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή, όπως το νέο Δημαρχείο, το Θεοδωρίδειο κέντρο, ο δρόμος Παλιούρι-Αγ.Ιωάννης, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, οι παιδικές χαρές κτλ. αποτελούν έργα σχεδιασμένα και μελετημένα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τα προς δημοπράτηση και δημοπρατημένα έργα, όμως ο Δήμαρχος Καρδίτσας χωρίς καμία ηθική αναστολή οικειοποιείται τα πάντα, υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων μας.

Τέλος, η επίθεση που εξαπέλυσε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για μικροπολιτική και λασπολογία αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις των έργων, αποτελεί μια συνήθη στρατηγική του Δημάρχου για να αποπροσανατολίσει και να μην δώσει επαρκείς απαντήσεις.  Το συνηθίζει άλλωστε όταν στερείται επιχειρημάτων και όταν «στριμώχνεται» πολιτικά, όπως στις καταγγελίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Μια μακροπρόθεσμα απόλυτα ζημιογόνα για τους δημότες της Καρδίτσας παραχώρηση σε ιδιώτες  εργολάβους, που θα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα 12 χρόνια τα τέλη ηλεκτροφωτισμού. Εν κατακλείδι, η πλέον αποτυχημένη δημοτική αρχή της μεταπολίτευσης κατά γενική ομολογία, προσπάθησε στον απολογισμό της να ωραιοποιήσει τα πάντα και  απέτυχε να δώσει έστω και στο ελάχιστο μια προοπτική και ένα όραμα,  για τα επόμενα χρόνια στο Δήμο Καρδίτσας.

Δείτε επίσης