Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η αναστηλωμένη Ιστορική Γέφυρα Αυλακίου (Καταφυλλίου) ξανά όρθια στον Αχελώο!

gefyra katafylliou 2

Η αναστηλωμένη Ιστορική Γέφυρα Αυλακίου (Καταφυλλίου) ξανά όρθια στον Αχελώο!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε το έργο Αναστήλωσης της παραδοσιακής πετρόκτιστης Γέφυρας, στα όρια νομών Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είχε πληγεί από την κακοκαιρία της 31 -1-2015.

Ευτυχώς, λένε οι κάτοικοι των ορεινών χωριών μας, που αρμόδια είναι η γειτονική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γιατί αν περιμέναμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είχαμε τα …. (Μή) αποτελέσματα του χωματόδρομου “Αργύρι – Γέφυρα” – 5 χλμ ή δρόμου Ρογκίων Βραγκιανών (6 χλμ) Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας….

Βέβαια, χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για την αποκατάσταση στην αρχική μορφή της.

Απαιτήθηκε προσεκτική εργασία και λίθινες παρεμβάσεις που είναι συμβατές με το ύφος του Μνημείου, που κτίστηκε αρχές του 20ου αιώνα!

Οι Κοινοτάρχες, οι Αιρετοί του ορεινού Δήμου Αργιθέας μαζί με τους γείτονες του Ορεινού Βάλτου οφείλουν να διεκδικήσουν τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από νέες πλημμύρες.

Παράλληλα να τεθεί αίτημα για κατασκευή σύγχρονης Γέφυρας, δίπλα στην Ιστορική Πέτρινη, όπως η Περιφέρεια Στερεάς υλοποιεί στη Γέφυρα Τέμπλας, σε κοντινό σημείο.
Ήταν μία αξιόλογη απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη (2017).

Φαίνεται με ενάργεια,  ποιοί Περιφερειάρχες έχουν πολιτική βούληση για ολόκληρη την Περιφέρεια τους, είτε αστικά κέντρα είτε ορεινά και απόμακρα μέρη είναι αυτά – και ποιοί φέρονται….εδροκεντρικά, με στενή αντίληψη και άνιση κατανομή πόρων σε βάρος των ορεινών μειονεκτικών περιοχών.

Όμως, η Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έχουν την τελική ευθύνη να μην επιτρέπουν αδικίες σε βάρος των Ορεινών περιοχών, να ελέγχουν τις Περιφερειακές Αρχές για τον τρόπο που μοιράζονται οι πιστώσεις, που εκτελούνται τα όποια έργα, την ποιότητα τους, τη σταθερότητα, την διαφανή αξιοποίηση.

Οι θεσμικές Αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ελέγχουν και να στηλιτεύουν …. “Αυτοκρατορικές” τακτικές και αδικίες….Να επισκέπτονται όλα τα μέρη της Περιφέρειας τους…

Το Σύνταγμα είναι σαφέστατο: Ιδιαίτερη μέριμνα από την Πολιτεία σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές (άρθρο 101 παρ 4) – & τα άρθρα 174 επομ. Συνθήκης για Λειτουργία ΕΕ.

Δεν μας … κάνουν χάρι….το δικαιούμαστε!!!
——————
[ Φωτογραφίες: Ηλίας Βασίλη Μπαμπάτσικος – Αργύρι – Φοιτητής 20 ετών]

Υ.Γ. Θερμά συγχαρητήρια στην “Πανθεσσσαλικη Στέγη”, την πολιτιστική ομοσπονδία όλων των Θεσσαλών, τον Πρόεδρο Στέφανο Γ.Κούτρα, τον ΓΓ Λαζαρή Χ. Καραούλη, όλα το ΔΣ – για την όμορφη εκπομπή, σήμερα, στο κανάλι της Βουλής με τον άξιο εργάτη της Ελληνικής Παράδοσης Χρήστο Μυλωνά – από την πλατεία Μαυροματίου Καρδίτσας, τη γενέτειρα του Ήρωα Γ. Καραισκάκη.
Στον Δήμαρχο Μουζακίου Φάνη Δ.Στάθη (με ρίζες από Βραγκιανά Αχελώου) & Δ. Γιώτη – Πρόεδρο Τοπικού Συλλόγου.

Η Πανθεσσσαλική Στέγη τόλμησε, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και “γύρισε” την μουσική χορευτική εκπομπή, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγείας.

Ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, που έχουν αναστείλει κάθε δράση, κάθε δημιουργία…

Τώρα, η νεολαία μας, ο κόσμος έχει ανάγκη την ψυχολογική τόνωση, την έμπρακτη υποστήριξη!
Ας σκεφτούμε νέες καινοτομικές δραστηριότητες με αξιοποίηση των μουσικών μας, που βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, χωρίς εργασία και εισόδημα….επί ένα χρόνο.
Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία δίνει πολλές λύσεις…..

Δημήτρης Παπακώστας 14-2-2021

gefyra katafylliou 1




Total
0
Shares
Previous Article
Παραδοσιακές χοιρινές τσιγαρίδες, "τα καλαμαράκια του βουνού"

Παραδοσιακές χοιρινές τσιγαρίδες, "τα καλαμαράκια του βουνού"

Next Article
sxoleia photo pagetos

Κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στον Δήμο Τρικκαίων τη Δευτέρα 15/2/2021