Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων για την απώλεια της Μαίρης Πώποτα – Θεολόγη

theologi mairι amfiktionia 2

Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων για την απώλεια της Μαίρης Πώποτα – Θεολόγη

Η Μαίρη Πώποτα – Θεολόγη, η αναπληρωτής Πρόεδρος Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου ‘ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ’, η ερευνήτρια της Τοπικής Παράδοσης και Συλλέκτρια παραδοσιακών Καραγκούνηδων στολών, η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού των Καραγκούνηδων έφυγε από τη ζωή. Έφυγε πλήρης ημερών και όμως αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό διότι η παρουσία της και η δραστηριότητά της έδινε περιεχόμενο βαθύτατα λαογραφικό και Πολιτιστικό.

Έπαψε πλέον να υπάρχει η εμπνευσμένη Κυρία του Λαϊκού Πολιτισμού η οποία γνώριζε καλά να μεταδίδει και να φλογίζει με την δράση της την πίστη, την αγάπη και τον ενθουσιασμό στους χορευτές της και στους συνεργάτες της για το έργο τους στη λαογραφία και στο χορό.

Έπαψε να υπάρχει αυτή που αγάπησε τους Καραγκούνηδες και τον Ελληνικό τους Πολιτισμό και μελέτησε την ενδυμασίας τους και τα έθιμα τους με μεράκι και πάθος. Αυτό το μεράκι και τη βαθιά γνώση το αποτύπωσε κατά καιρούς σε διάφορα κείμενα αλλά κυρίως στο πολυτελέστατο λεύκωμα ‘Η Καραγκούνικη φορεσιά’ που φέρει την υπογραφή της.

Έπαψε να υπάρχει αυτή που αγάπησε τη νεότητα και έμεινε η ίδια πάντα νέα να αγωνίζεται για τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό των Καραγκούνηδων μέχρι την τελευταία στιγμή. Πόσες φορές εμείς οι συνεργάτες της δεν την καμαρώναμε που παρά την ηλικία της ήταν παρούσα και μπροστά σ’ όλες τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις και Ανταμώματα και τα Εθνολογικά Συνέδρια των Θεσσαλών – Καραγκούνηδων!

Έφυγε απ’ τη ζωή αυτή που άνοιξε δρόμους πολιτιστικής δραστηριότητας και λαογραφικής έρευνας και αποτέλεσε παράδειγμα σε πολλούς νεότερους να ασχοληθούν και να δημιουργήσουν. Καθόλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Νομός Καρδίτσας έχει τους περισσότερους Πολιτιστικούς Συλλόγους με χορευτικά τμήματα και την μεγαλύτερη πολιτιστική δραστηριότητα.

Έφυγε αυτή που ηγήθηκε ως πρέσβειρα της Ελλάδος με συμμετοχές του ομίλου ‘Καραγκούνα’ σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Βόρειας αλλά και Λατινικής Αμερικής, πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πρώην Γιουγκοσλαβίας αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας.

Έφυγε η Κυρία Μαίρη που είχε καμάρι την ίδρυση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και από την πρώτη στιγμή τη στήριξε με πάθος και την υπηρέτησε ως αναπληρωτής Πρόεδρος από το 2009 που ιδρύθηκε.

Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, οι καραγκούνηδες όπου γης, ο κόσμος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, οι άνθρωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων, τα νέα παιδιά, οι χορευτές αισθάνονται αληθινή θλίψη και βαθιά οδύνη διότι έχασαν ένα από τα σημαντικά τους στελέχη και στηρίγματα. Ένα αστέρι λαμπερό του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε.

theologi mairi amfiktionia 1

Το Αμφικτιονικό Συμβούλιο με την είδηση του θανάτου της κας Μαίρης Θεολόγη εξέδωσε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Αμφικτιονικό Συμβούλιο των Θεσσαλών Καραγκούνηδων αισθάνεται βαθιά θλίψη και οδύνη για την αναπληρωτή Πρόεδρο κα Μαίρη Πώποτα – Θεολόγη.
Εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης, στα μέλη του χορευτικού ομίλου Καραγκούνα και σ’ όλα τα μέλη της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού που αφιέρωσε τη ζωή της στην ιδέα της ελληνικής λαογραφίας του ελληνικού παραδοσιακού χορού και της συλλογής και μελέτης παραδοσιακών ενδυμάτων από τον ελληνικό πολιτισμό των Καραγκούνηδων, η Καραγκούνα Μαίρη Θεολόγη έφυγε από τη ζωή. Το έργο της όμως αποτελεί παράδειγμα λαμπρό για να κατευθύνει και να οδηγεί τις επόμενες γενιές.

Επειδή οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν να κάνουμε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, τούτο αποφασίζεται να γίνει με νεότερη απόφαση μας όταν με το καλό τελειώσει η Πανδημία.

Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Αμφικτιονικού Συμβουλίου να επιδώσει το ψήφισμα στην οικογένεια της εκλιπούσης και να εκπροσωπήσει την Αμφικτιονία μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια λόγω της υγειονομικής κατάστασης.

Εγένετο στον Παλαμά, έδρα της Αμφικτιονίας

Ετει πρώτω και εικοστώ και δισχιλιοστώ Θετταλικού μηνός Αρναίου (Φεβρουαρίου 17)

Για το Αμφικτιονικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος: Απόστολος Φιρφιρής

Ο Α. Γραμματέας: Χαράλαμπος Τσιχτής

theologi mairh amfiktionia




Total
0
Shares
Previous Article
Ολοκληρώνεται ο εκχιονισμός σε όλο το Δήμο Καρδίτσας

Ανοικτά από τις 10 πμ τα σχολεία στο Δήμο Καρδίτσας την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

Next Article
geniko lykeio mouzakiou 1

Δήμος Μουζακίου: Ανοιχτά τα σχολεία αύριο και την Παρασκευή από τις 10:00

Related Posts