Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση και Ισοκρατία: Πυλώνας ανάπτυξης – ευημερίας – κοινωνικής συνοχής!

Παναργιθεάτικη Συνδιάσκεψη: Διαρκής Διάλογος και Αιτήματα προς τον νέο Περιφερειάρχη και παρατάξεις ΠΣ Θεσσαλίας - Είμαστε όλοι ... πρώτα, Ανατολικο - Αργιθεάτες, λόγω... Ιανού!

Η Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση και Ισοκρατία: Πυλώνας ανάπτυξης – ευημερίας – κοινωνικής συνοχής!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλεπάλληλες … μεταρρυθμίσεις, πολλές φορές αλληλοαναιρούμενες και αντιφατικές….

Από το Αποκεντρωτικό μοντέλο της Καποδιστριακής αλλαγής (νόμος 1997 – με 900 δήμους και 134 κοινότητες), που έδωσε ώθηση στην τοπική Δημοκρατία και ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα, τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ήλθε ο συγκεντρωτικός Καλλικράτης, που αντί να ενώσει δυνάμεις…. “συγχώνευσε” προβλήματα, σκέπασε ανισότητες, ισοπέδωσε κοινότητες και μικρότερους δήμους….

Η Ορεινή Αργιθέα, ευτυχώς, χάρι στην προετοιμασία και Πατριωτική Ενότητα πέτυχε να διατηρήσει την τοπική Αυτονομία της (Ενιαίος ορεινός Δήμος με τρεις Καποδιστριακές ενότητες και 20 Κοινότητες /372.000 στρέμματα έκταση).
Όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 101/4)& ο ΕΧΤΑ του ενωσιακού δικαίου.

Αντίθετα, τα ορεινά χωριά Τρικάλων ενώθηκαν με την Πύλη, τα χωριά Σμοκόβου με τον κάμπο των Σοφάδων, του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με τη μακρυνή πόλη της παραλιακής …. Αμφιλοχίας…..κλπ κλπ.
Ούτε τοπική …ούτε αυτο-διοίκηση….. απλά μια…..ετεροδιοίκηση…..

Οι κυβερνήσεις Διαχρονικά, δεν σεβάστηκαν το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Συχνές οι παρεμβάσεις, ιδίως στο εκλογικό σύστημα …..(Απαράδεκτη αύξηση θητείας σε πέντε έτη, λαθεμένη ταυτόχρονη εκλογή με Ευρωεκλογές, υποβάθμιση των ενδοδημοτικών αποκεντρωμένων μονάδων – Κοινοτήτων, ΚΣ,τοπικών Αντιδημαρχιών κλπ).
Από το αναχρονιστικό υπερσυγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό σύστημα της ενισχυμένης (πλειοψηφία 3/5 ανεξάρτητα από ποσοστό ψήφων) στο …. ατελέσφορο, μη βιώσιμο σύστημα της “απλής αναλογικής” αλλά με …δύο γύρους!

Για να έλθει η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία, να αλλάξει εκ των άνω (κοινώς με “κοπτάτσια”), τη λαϊκή εντολή, να δώσει υπερεξουσίες στις Οικονομικές Επιτροπές σε βάρος των Δημοτικών Συμβουλίων, να χαρίσει … έδρες υπέρ των παρατάξεων των εκλεγμένων Δημάρχων….να αφαιρέσει Εξουσίες απόντα ΚΣ. κλπ…

Με δηλώσεις, – Συνέδριο της ΚΕΔΕ -, της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών, πάλι στο τραπέζι η αλλαγή των εκλογικών συστημάτων….

Επειδή, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως, έχει μια συμπλεγματική σχέση με το λαϊκό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, υπογραμμίζουμε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας.

Θυμίζουμε:
——————–
Καταψήφισε, αλλά μετά εφάρμοσε : Το νόμο Γεννηματά για εκούσιες συνενώσεις με κίνητρα (1986).
Το νόμο 1989 για οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Το νόμο 1994 για Αιρετή Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Το νόμο 2001 για Συμπολιτείες και Συνεργασία Δήμων.

Τον ρηξικέλευθο μεταρρυθμιστικό νόμο Καποδίστρια (1997).

Το νόμο Καλλικράτη (2010), παρότι η παράταξη της στην ΚΕΔΕ, έδινε μάχες να ψηφιστεί …..που φυσικά εφάρμοσε η κυβέρνηση 2012-2015.

Καταψήφισε όλους τους νόμους που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τις διατάξεις που είχαν θετικό πρόσημο για την αυτοδιοίκηση, τα βασικά κύτταρα, τις Κοινότητες και ορεινούς – μικρονησιωτικούς ΟΤΑ….

Για όλους αυτούς τους ουσιαστικούς και ιστορικά αποδεδειγμένους λόγους, η σημερινή κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική πλειοψηφία οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα και να αφουγκραστεί τη βάση και όχι το στρώμα των “μεγαλοδημάρχων”, που έχουν την αλαζονική αίσθηση ότι θα είναι ισόβιοι Δήμαρχοι….

1. Σεβασμός στις Κοινότητες, τα βασικά κύτταρα της Δημοκρατίας, ιδίως στις ορεινές εκτεταμένες περιοχές με ουσιαστικές Εξουσίες και minimum πόρους.
Όπως επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας .
2. Εκλογή κοινοτικών οργάνων με ξεχωριστή κάλπη, σε ενδιάμεσο χρόνο (μήνες μετά τις Δημοτικές εκλογές – πχ Μάρτιο) με ευθύνη των Δημοτικών αρχών και του ανά Περιφέρεια Εφετείου, με δαπάνη εκάστου Δήμου.
3. Έλεγχος των Δημοτικών αρχών από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλη Αρχή για αν τηρείται ο κανόνας παροχής πάγιας προκαταβολής στους Κοινοτάρχες και ΚΣ, αν δίνονται τοπικές αρμοδιότητες, αν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι παρόντες στα χωριά και εκτελούν τα καθήκοντα τους κ.α.
4. Τετραετής θητεία, αποσύνδεση από Ευρωεκλογές και νέο σύστημα πιο αναλογικό με κυβερνησιμότητα, μια “δίκαιη αναλογική”, μέση οδός μεταξύ των δύο αντιδημοκρατικών και μη βιώσιμων συστημάτων (υπερ-ενισχυμένης και “απλής, δήθεν, με δύο γύρους”….
Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των παρατάξεων και του ανώτερου συλλογικού οργάνου των ΔΣ, έναντι της οικονομικής επιτροπής κλπ.
Ρητή θέσπιση υποχρεωτικής κατοικίας των Αιρετών Αντιδημάρχων εντός της εδαφικής περιφέρειας, άλλως μείωση αντιμισθίας κατά 60%.
Έλεγχος για πράξεις και “αποφάσεις” οργάνων που καταστρατηγούν την τοπικότητα και την αυτονομία των ΟΤΑ, πχ με ίδρυση παράκεντρων / γραφείων εκτός εδαφικής περιφέρειας, σε πόλεις κ.α.

5. Εξέταση της πρότασης του Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου μας, για σύσταση Αποκεντρωμένου Συμβουλίου Καποδιστριακής Περιοχής (περί τα 700 στη Χώρα), από τους προέδρους κοινοτήτων και Τοπικό Αντιδήμαρχο.
Νέα βασική αυτοδιοικητική μονάδα : Η νυν Δημοτική Ενότητα, η Καποδιστριακή περιοχή (τέως Δήμος).

6. Ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις στους ορεινούς ΟΤΑ και μικρά νησιά (πχ. Τετραήμερη βδομάδα εργασίας, ενισχυμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλπ).
Αρμοδιότητες για συντήρηση, θέρμανση φύλαξη καθαρισμό Ιατρείων (όπως στα σχολεία )…..

• Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υφυπουργός, η Επιτροπή Νέου Κώδικα, το ΔΣ ΚΕΔΕ ας αφουγκραστεί τη φωνή της βάσης…..πριν καταθέσουν τα σχέδια για τη νέα Δομή της Αυτοδιοίκησης, το νέο εκλογικό σύστημα, τις νέες αρμοδιότητες….

• Μην παραπλανούνται από …. μεγαλόσχημους κεκράχτες….

Να θυμούνται:” Η Δημοκρατία, τοπική και κεντρική, κτίζεται από κάτω προς τα πάνω” ,όπως δίδασκε ο Καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος….

Δημήτρης Παπακώστας
Συντονιστής Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου” ΠΑΤΡΙ.ΔΑ”
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019
Δήμαρχος Αχελώου Αργιθέας 1999-2006
Πρόεδρος ΔΣ 2017-19/ Νομικός ΔΣΑ
4 Δεκεμβρίου 2020.




Total
0
Shares
Previous Article
kteo

Μέχρι 7 Δεκεμβρίου η αναστολή λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Next Article
Rapid Tests drive

Σε συνολικό αριθμό 198 δειγμάτων rapid test στο Βόλο καταγράφηκαν 9 θετικά κρούσματα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…