Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

H τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ και Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσού για τον ΠΕΣΔΑ

Στην επιτροπή κοινωνικής διαβούλευσης αναφορικά με τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) Θεσσαλίας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια Περιφέρεια Θεσσαλίας και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απτά αποτελέσματα. Ένα εξ’ αυτών είναι η ταχύτητα και η πληρότητα με την οποία σχεδιάστηκε ο ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας, γεγονός που μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα. Εξάλλου αυτό αναγνώρισε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Καπετάνος όταν παρουσιάσαμε το σχέδιό μας στο ΥΠΕΣΔΔΑ.

Θεωρώ όμως ότι στην υλοποίησή του θα υπάρξουν δύο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο η νέα διαχείριση των απορριμμάτων.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις ιδιαίτερα μεγάλες και φιλόδοξες απαιτήσεις και προδιαγραφές που θέτει ο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) που για να ικανοποιηθούν απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.   Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός υπολείπονται ακόμη περίπου 50 εκ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί στο σύνολό του ο ΠΕΣΔΑ και επιβάλλεται να τα διεκδικήσουμε από το τομεακό πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείο. Αυτό επιτάσσει γρήγορες ενέργειες από την πλευρά μας, ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα στο συντομότερο δυνατό διάστημα, γεγονός που θα μας δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τους επιπλέον απαραίτητους πόρους.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τους δημότες συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να βοηθήσουν και να συνεργαστούν  τα μέγιστα προκειμένου να «πιάσουμε» τους στόχους που θέτουμε. Εδώ να επισημάνουμε πως όσο πιο προχωρημένη είναι η διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων τόσο πιο μεγάλο είναι το κόστος για τους δημότες. Άρα είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να φροντίζουν για την ελαχιστοποίηση των όγκων των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στους πράσινους κάδους, μέσω της ανακύκλωσης της κομποστοποίησης κλπ προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση των απορριμμάτων και έτσι τη μείωση του κόστους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μία στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε δύο επίπεδα. Ένα κεντρικό που θα πρέπει να το αναλάβει η Περιφέρεια και ένα οι δήμοι με ενημέρωση πόρτα-πόρτα, εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, φυλλάδια, ημερίδες στα σχολεία κλπ.

Είναι βέβαιος ότι με τη συνεργασία όλων μας και κυρίως τους τρεις ΦΟΣΔΑ που λειτουργούν άριστα μέχρι τώρα στη θεσσαλία, μπορούμε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μας.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων στη Θεσσαλία

Next Article

Πορτοκάλια θα διανέμει ο Δήμος Πύλης στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου (πρώην Κ.Α.Π.Η)

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…