Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

H Mazda βρήκε το πρώτο της concept μετά από 40 ολόκληρα χρόνια

mazda mx 18 3

H Mazda βρήκε το πρώτο της concept μετά από 40 ολόκληρα χρόνια

Το MX-81 Aria είχε παρουσιαστεί το 1981, στην έκθεση του Τόκιο και ήταν στην ουσία το πρώτο concept car της ιαπωνικής εταιρείας.

Εμπνευστής του ήταν ο σχεδιαστής του Bertone Marc Deschamps, η βάση του ήταν το 323 της εποχής, ενώ λόγω της σχέση τους με την Ιταλία αμέσως μετά την έκθεση στην Ιαπωνική πρωτεύουσα το MX-81 Aria πήγε στο Μιλάνο και φωτογραφήθηκε μπροστά από το διάσημο Duomo.

Στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν, το θυμήθηκε λόγω της φωτογράφησης ένας συνεργάτης της εισαγωγικής εταιρείας της Mazda στην Ιταλία, η αναζήτηση ξεκίνησε και τελικά βρέθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ξεχασμένο σε μια αποθήκη. Για να επιστρέψει για μια πλήρη αναπαλαίωση στην Ιταλία.

mazda mx 18 2

Γεγονός πάντως είναι πως το MX-81 Aria διαθέτει ένα ενδιαφέρον σχήμα και εξαιρετικά καλή για την εποχή αεροδυναμική, μιας και ο συντελεστής οπισθέλκουσάς του (Cd) είναι μόλις 0,29. Πέρα όμως από τη φουτουριστική του εμφάνιση -ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες οι αναδιπλούμενοι προβολείς και οι κρυφοί υαλοκαθαριστήρες- ακόμα πιο φουτουριστικό είναι το εσωτερικό του.

mazda mx 18 1

Και αυτό γιατί αντί για συμβατικό πίνακα οργάνων διέθετε μια έγχρωμη οθόνη. Με καθοδικό σωλήνα όπως και οι τηλεοράσεις της εποχής, ενώ το τιμόνι ήταν το ελαστικό περίγραμμά της. Έξυπνη λύση και τα περιστρεφόμενα προς τις πόρτες εμπρός καθίσματα που διευκόλυναν την είσοδο, ενώ το ηχοσύστημα είναι ανάλογο της εποχής.

mazda mx 18

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του MX-81 Aria είναι ότι διαθέτει έναν πλήρως λειτουργικό κινητήρα. Έναν τετρακύλινδρο turbo 1.500 κυβικών και 130 ίππων, κυρίως για να μπορεί να μετακινείται στους εκθεσιακούς χώρους.

Πηγή: cnn.gr




Total
0
Shares
Previous Article
trafficking perifereia thessalias

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Γραφείο Εθνικού Συντονιστή ενώνουν δυνάμεις στον αγώνα για την καταπολέμηση του trafficking

Next Article
Αποτελέσματα rapid test στη Θεσσαλία

Σημερινά αποτελέσματα rapid tests σε Καρδίτσα και Παλιοκκλήσι σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…