«Γραμματική αδεία» τόνοι στα κεφαλαία

Θανάσης Θάνος

«Γραμματική αδεία» τόνοι στα κεφαλαία.

Στις πληροφοριακές πινακίδες σήμανσης στο οδικό δίκτυο (Εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό, κοινοτικό) τα ονόματα των τοπωνυμίων, των οδών, συνήθως είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Αυτό οδηγεί πολλές φορές να παραποιείται ο τονισμός της λέξης π.χ. στην Εγνατία οδό προς Ηγουμενίτσα και πριν τα Ιωάννινα υπάρχει πινακίδα στην οποία μαζί με άλλα ονόματα υπάρχει και η λέξη «ΤΥΡΙΑ». Πρόκειται για το ημιορεινό χωριό Τύρια της Δωδώνης. Όμως με ευκολία ο τόνος μπορεί να πάει αλλού.

Άλλο παράδειγμα η δημοτικό οδός ΠΑΠΑΔΑ στην Αθήνα στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για την οδό Παπαδά. Βέβαια η γραμματική δεν επιτρέπει να τονίζονται τα κεφαλαία γράμματα. Η άποψη μου είναι «γραμματική αδεία» να τονίζονται, έστω διακριτικά. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγείται κανείς στην παραποίηση της λέξης.

Εν παρόδω αναφέρομαι και στις λέξεις μπάλα και μπαλιά. Ακούγονται στην αναμετάδοση των αγώνων φράσεις «ο παίκτης πήρε εξήντα μπάλες», «πήρε μια ψηλή μπάλα», τη στιγμή που στο γήπεδο υπάρχει μια μπάλα που δεν είναι ούτε ψηλή, ούτε χαμηλή. Θα πρέπει και το κρατικό ραδιόφωνο και τα ιδιωτικά κανάλια να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις ανωτέρω λέξεις. Πάντως γενικά η παραβίαση της ταυτότητας της κάθε λέξης αποτελεί πρόκληση.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.Total
0
Shares