Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γολγοθάς η απονομή σύνταξης…κι ο Τσίπρας μιλάει για κοινωνικό κράτος…

 

Η διάλυση και το χάος που επικρατεί στην λειτουργία της χώρας, δεν είναι απλώς μια διάχυτη αίσθηση. Είναι μια πραγματικότητα, που ο καθένας το βιώνει στην καθημερινότητά του και πολλές φορές, δημιουργεί  ανυπέρβλητα προβλήματα.

Αρχικά πολλοί πίστευαν, ότι η ανικανότητα των κυβερνώντων ήταν η κύρια αιτία. Μετά όμως από τέσσερα χρόνια  διακυβέρνησης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τελικά πολλά από τα όσα αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα με συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Ξεπερνώντας τα όρια της αναλγησίας, δεν διστάζουν να καταπατούν ακόμα και το δικαίωμα των πολιτών στην απονομή της σύνταξής τους, αδιαφορώντας εάν τους φέρνουν σε απόγνωση, αφού τους δημιουργούν πρόβλημα ακόμα και βιοπορισμού.

Η αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, τι άλλο μπορεί να σημαίνει, εκτός από το να παρουσιάσουν ένα πλασματικό επί της ουσίας, υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ;

Αφού εξαπάτησαν συνταξιούχους και μη, με διακηρύξεις περί «ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης του ασφαλιστικού» περί «γρήγορης απονομής των συντάξεων», περί «ομαλοποίησης του συστήματος», περί «αυξήσεων και κρατικής μέριμνας», προέβησαν σε 17 άδικες και αχρείαστες περικοπές συντάξεων και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις απονομής συντάξεων, σε νέους συνταξιούχους, που ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια.

Χωρίς σαφή ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, τον ασφαλιστικό φορέα όλων των μισθωτών, εκτιμάται ότι πάνω από 460.000 αιτήσεις για απονομή νέας σύνταξης, βρίσκονται σε αναμονή, εκ των οποίων οι 300.000 περίπου αφορούν τους πρώην εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, ενώ οι υπόλοιπες 160.000 προέρχονται από τα υπόλοιπα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία.

Χιλιάδες αιτήσεις για συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, γήρατος και επικουρικές παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τους δικαιούχους να πρέπει να ζήσουν χωρίς μισθό αλλά και χωρίς σύνταξη.

Αναγκάζονται να ζουν με δανεικά, περιμένοντας να τελειώσει ο «Γολγοθάς» της αναμονής, που τους επιβάλλει, η κατά τα άλλα «κοινωνικά ευαίσθητη», αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν ευαισθητοποιούνται ούτε για τις συντάξεις  αναπηρίας, που πέραν της διαβίωσης, έχουν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν και επιπλέον νοσήλια, φαρμακευτικά και ιατρικά  έξοδα.

Ούτε βέβαια για τις συντάξεις χηρείας, που στο πλήγμα της απώλειας, προστίθεται στην οικογένεια και το πρόβλημα του βιοπορισμού, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν άλλα έσοδα.

Από 1/1/2017, η κυβέρνηση Τσίπρα, έθεσε σε εφαρμογή τον ΕΦΚΑ, με την συνένωση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον διαφήμισαν ως μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα απλοποιούσε, θα εκσυγχρόνιζε και θα πραγματοποιούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τις συναλλαγές με τους πολίτες.

Άφησαν όμως τον νέο φορέα στην τύχη του, με έλλειψη προσωπικού και το υφιστάμενο προσωπικό να καλείται να φέρει εις πέρας έναν τεράστιο όγκο εργασίας, αφού αναλογούν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε κάθε υπάλληλο. Επίσης ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και τεράστια γραφειοκρατικά συμπλέγματα.

Αποτέλεσμα, πλήρης ταλαιπωρία εργαζομένων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Διότι πέραν της τραγικής καθυστέρησης  απονομής των συντάξεων, υπάρχουν και πολλά ακόμα ζητήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών.

Ειδικά στην περιοχή μας, που ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, απευθύνεται στον ΕΦΚΑ ΟΓΑ και με δεδομένο ότι, δεν υπάρχει αντίστοιχο υποκατάστημα στο Νομό μας, τα προβλήματα αυξάνονται.

Τεράστια καθυστέρηση στην εγγραφή στον ΕΦΚΑ ΟΓΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι να παραμένουν ανασφάλιστοι, κάποιοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα συμμετοχής σε αγροτικά προγράμματα και διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Το ίδιο και στην διακοπή ασφάλισης από τον Φορέα. Η μεγάλη αργοπορία, έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ασφαλιστικές εισφορές, να μπαίνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και αν καμιά φορά διαγραφούν, να καθυστερεί η επιστροφή των εισφορών, διότι η Διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει την σχετική εγκύκλιο.

Η προσπάθεια δε των ενδιαφερομένων, να ενημερωθούν για τα ζητήματά τους, σχεδόν πάντα αποβαίνει άκαρπη, αφού δεν είναι εφικτή ούτε η τηλεφωνική επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Δεν μπορούμε δε να παραβλέψουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας, κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά και είναι δύσκολο να μεταβούν στην Λάρισα ή ακόμα και στην Αθήνα για να ενημερωθούν.

Το να ζητήσουμε από τους κυβερνώντες να καταλάβουν, ότι η τραγική καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες, θα πέσει στο κενό, γιατί τους είναι αδιάφορο.

Το να πούμε ότι αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση του κοινωνικού κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τους είναι το ίδιο αδιάφορο.

Τους λέμε λοιπόν, να απαλλάξουν τον ελληνικό λαό το ταχύτερο από την παρουσία τους στην κυβέρνηση ώστε η ΝΔ να φέρει, όσο πιο άμεσα γίνεται, την κανονικότητα στον τόπο μας.

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Loutra

Αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές οι πηγές Λουτρά Σμοκόβου και Σουλαντά Καρδίτσας

Next Article

ΑΝΚΑ: Υποβολή προσφοράς υπηρεσιών καθαρισμού

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…