Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιώργος Κωτσός: Πρωτογενής τομέας – Βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μας

Γιώργος Κωτσός

Γιώργος Κωτσός: Πρωτογενής τομέας – Βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μας

«750 εκ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα»

«Αναβάθμιση των αγροτικών Φωτοβολταϊκών από 100kW σε 500kW»

Η ομιλία του Βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κωτσού στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση,  ότι στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα επειδή για μας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας. Η στήριξή μας είναι έμπρακτη απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς που δοκιμάζονται κι αυτοί τόσο από την πανδημία του κορονοϊού όσο και από τις φυσικές καταστροφές, με χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης ή αποζημιώσεων.

Για τη σωστή ανάπτυξη όμως του αγροτοδιατροφικού τομέα , πέρα από την οργάνωση και τη διοίκηση της αγροτικής παραγωγής , μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η διαρκώς αυξανόμενη άλλωστε παγκοσμιοποίηση της οικονομίας προκαλεί παράλληλα μεγαλύτερη εξάρτηση της σύγχρονης ζωής από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα εμπορευματικών μεταφορών για τη διακίνηση των πρώτων υλών, καθώς και των προϊόντων. Επομένως κάθε βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στη μείωση της ανεργίας.

Έτσι ερχόμαστε σήμερα να ενσωματώσουμε την Οδηγία 2019/633 της ΕΕ (ως μία από τις πρώτες χώρες) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε στρεβλώσεις παρουσιάζονται στην παραγωγή , στη μεταποίηση , στην αγορά, στην κατανάλωση των προϊόντων, που ζημιώνει κυρίως τους παραγωγούς μας.

Επίσης σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η Ελλάδα παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε κατόρθωσε να πετύχει αύξηση των εξαγωγικών της προϊόντων στον κλάδο των τροφίμων και του λαδιού το 2020. Συγκαταλέγεται επίσης, στο Top10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού, παρά τη σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, και είναι η χώρα παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ), καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως η μαστίχα και η φέτα.

Προκειμένου λοιπόν να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή και τον παραγωγό νομοθετούμε στα εξής κυρίως σημεία:

  • Στην προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους και πλήττουν το εισόδημα και την παραγωγή τους
  • Στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών και στους ξεκάθαρους όρους στις συμφωνίες τους με τους αγοραστές. Γιατί δε νοείται στις μέρες μας να πουλάει παραγωγός την παραγωγή του και να μη συμφωνεί την ποσότητα που πουλά και την τιμή που εισπράττει. Λέμε όχι στην ανοιχτή τιμή των προϊόντων
  • Στη θωράκιση των συνεταιρισμών που διαπραγματεύονται την πώληση αγαθών που συλλέγουν από τα μέλη τους με εμπόρους, με μεταποιητές και με αλυσίδες λιανικής πώλησης ειδών. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στο μεμονωμένο παραγωγό να ενταχθεί σε ένα μαζικό σχήμα ώστε να αυξήσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα, να μπει στη λειτουργία οικονομιών κλίμακας, για να μπορεί να έχει μεγαλύτερα προνόμια και καλύτερα αποτελέσματα.
  • Την εξόφληση των εαυλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 30 ημέρες και των υπόλοιπων γεωργικών μέσα σε 60 ημέρες

Η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων όπως όλοι γνωρίζετε στηρίζεται σε αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες και οι βιολογικές διεργασίες, επομένως είναι χαρακτηριστική η ανασφάλεια των ατόμων που ασχολούνται και δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα του γεωργικού ανεφοδιασμού. Άρα μέσα στο ήδη αστάθμιστο περιβάλλον τους, εμείς δεν οφείλουμε να προστατεύσουμε τις αθέμιτες πρακτικές που έχουν να αντιμετωπίσουν;

Γι’ αυτό προβλέπουμε και τη διαδικασία των καταγγελιών σε τέτοιου είδους πρακτικές και την εμπιστευτικότητα και την προστασία της ταυτότητας του καταγγέλοντος.

Σ αυτό το σημείο οφείλω να αναγνωρίσω πως χάρη στις άοπλες προσπάθειες του Υπουργείου και της κυβέρνησης, στο ταμείο ανάκαμψης προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό, 200 εκ ευρώ που με την αναμόχλευση και την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα φτάσει στα 750 εκ ευρώ για έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα όπως διαχείρισης υδατικών πόρων , εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά.

Επίσης, προκειμένου να αυξήσουμε το αγροτικό εισόδημα είναι επιβεβλημένη η αύξηση της δυναμικότητας των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τα 100 kW στα 500 kW χωρίς να χάνεται η ιδιότητα του αγρότη. Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό αξιοποιώντας το Net Metering, να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να αυτονομηθούν όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το όραμά μας για τον πρωτογενή τομέα είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε νέους αγρότες πίσω στην ελληνική γη για μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην αλυσίδα αξίας. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε νέου είδους καλλιέργειες με νέες μεθόδους.Θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις διεθνείς.




Total
0
Shares
Previous Article
Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Λουτροπηγή – Την Πέμπτη στους Σοφάδες

Next Article
Rapid tests: Αποτελέσματα ελέγχων στη Θεσσαλία - Πέμπτη 11.08.22 - Rapid tests: Το πρόγραμμα

Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα σήμερα

Related Posts