Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιώργος Δ. Καραβίδας: Ο νόμος αλλά και, κυρίως, η κοινωνία ενώπιόν τους.

Karavidas Giogos new 2022

Γιώργος Δ. Καραβίδας: Ο νόμος αλλά και, κυρίως, η κοινωνία ενώπιόν τους.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου, με τους οποίους το καλοκαίρι του 2019  άλλαξε τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, λειτουργώντας υπέρ της πλειοψηφίας και  μεταβιβάζοντας σ’ αυτές σοβαρές αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών Συμβουλίων. Με σαφή τρόπο το ΣτΕ έκρινε αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές τις ανωτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις που, χωρίς κανένα λόγο «δημοσίου συμφέροντος», παραβίασαν κατάφωρα την πρόσφατα, τότε, εκφρασθείσα βούληση των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Τρία και πλέον, λοιπόν, χρόνια λειτουργίας των Δήμων της χώρας με κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο δεινοπαθεί από τις επιλογές και πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης. Τρία και πλέον χρόνια αντίθετων με το Σύνταγμα αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων των δήμων, με τις οποίες και μέσα από διαδικασίες απευθείας αναθέσεων προς ημετέρους  δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ιδιωτικοποιήθηκαν δημόσια  αγαθά και υπηρεσίες, παραχωρήθηκε φυσικός και υδάτινος πλούτος, κ.λ.π.. Τρία χρόνια λειτουργίας των Δήμων και των οργάνων τους κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και πλήθους αδικιών.

Έτσι αντιλήφθηκαν κάποιοι στη σημερινή κυβέρνηση την «αποκατάσταση» της περιβόητης «κυβερνησιμότητας» στην αυτοδιοίκηση, που δήθεν κινδύνευε από το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και αναδείχθηκαν τα όργανα και πρόσωπα διοίκησης των Δήμων και Περιφερειών της χώρας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και βιάστηκαν, κάτω από την παρότρυνση ή και πίεση φιλικά  προσκείμενων στους ίδιους αυτοδιοικητικών στελεχών, να αντικαταστήσουν, από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησής τους εκείνες τις διατάξεις που, προς όφελος και δημοκρατικότερη εκπροσώπηση της κοινωνίας και των φορέων της, απαιτούσαν συνεννόηση και ευρεία σύγκλιση για τη λήψη καθοριστικών για την πορεία και το μέλλον των δήμων αποφάσεων.

Και αντικατέστησαν τις παραπάνω διατάξεις με νέες, αυτές που κρίθηκαν ήδη παράνομες και αντισυνταγματικές, εξυπηρετούσαν όμως τους επιδιωκόμενους, σε βάρος της δημοκρατίας και του κοινωνικού οφέλους, δικούς τους στόχους. Στόχοι που ισοδυναμούν με εύνοια σε ημετέρους και με εγκαθίδρυση καθεστώτων αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στην αυτοδιοίκηση και για την επίτευξη των οποίων ενισχύθηκε ο δημαρχοκεντρικός ρόλος στη λήψη αποφάσεων, παραπέμποντας ουσιαστικά σε καμουφλαρισμένες  πρακτικές τύπου «αποφασίσαμεν  και διατάσσομεν».

Αναμένουμε την αντίδραση των ανεξάρτητων, κατά τα άλλα, αυτοδιοικητικών οργάνων και, κυρίως, των δημάρχων, απέναντι σε μια ήδη εφαρμοστέα απόφαση του ανώτατου οργάνου της διοικητικής δικαιοσύνης. Θα εξακολουθούν όλοι τους να εφαρμόζουν αντισυνταγματικές διατάξεις σε ότι αφορά τη σύνθεση αλλά και, κυρίως, τις αρμοδιότητες οργάνων και Επιτροπών των Δήμων τους, πιστοί στις επιθυμίες και στις εντολές των σημερινών κυβερνώντων ή θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της σύννομης και δημοκρατικής λειτουργίας των ίδιων οργάνων;

Ο νόμος αλλά και, κυρίως, η κοινωνία ενώπιόν τους.

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Δημοτικός Σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία),

πρ. Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article
eortastiko orario katastimaton 1 2022

Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Ωράριο Χριστουγέννων και νέου έτους 2022-2023

Next Article
anavoli anama dentrou vroxi

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ: Αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μουζάκι