Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιατί οι Τράπεζες δίνουν κάρτες ανέπαφων συναλλαγών;

Η κάρτα ανάληψης χρημάτων που έχουν δώσει όλες οι Τράπεζες είναι ανέπαφων συναλλαγών

Του Πρεσβυτέρου Νικολάου Δαλαγιώργου

Η κάρτα ανάληψης χρημάτων που έχουν δώσει όλες οι Τράπεζες είναι ανέπαφων συναλλαγών, μια προηγμένη κάρτα με σύστημα RFID η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ραδιοφωνικής συχνότητας) για την μεταφορά δεδομένων.  Για ποιο λόγο όμως οι Τράπεζες δεν δίνουν κάρτες ανάληψης παλαιότερης τεχνολογίας; Η απάντηση που μας έδωσαν ήταν ότι εάν δεν την θέλετε επιστρέψτε την στο κατάστημα.  Που είναι η ελευθερία μου να επιλέξω από μία Ιδιωτική Τράπεζα στην οποία είμαι πελάτης και της εμπιστεύομαι τα χρήματά μου τι κάρτα θα χρησιμοποιήσω;  ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!

Είναι όμως ασφαλής αυτή η κάρτα ανέπαφων συναλλαγών;

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρεται σε δημοσίευμα της στους κινδύνους που ενδέχεται να διατρέχουν οι κάτοχοι κάρτας ανέπαφων συναλλαγών, ύστερα από επισήμανση Βρετανού πολίτη.

Αναρτώντας μια σχετική φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος ενώ επέβαινε σε συρμό του μετρό είχε σε λειτουργία ένα φορητό τερματικό αποδοχής καρτών POS (Point of Sale), στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Πολ Τζάρβις σχολιάζει πως ο νεαρός είχε θέσει σε λειτουργία το μηχάνημα για να κλέψει χρήματα από τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εν αγνοία των συνεπιβατών του.

«Αυτός ο τύπος εντοπίστηκε να τριγυρίζει με ένα μηχάνημα POS. Αυτό που χρειάζεται μόνο να κάνει είναι να πατήσει το κουμπί για τα ποσά μικρότερα των 30 λιρών και μετά να αγγίξει το μηχάνημα στην τσέπη που βρίσκεται το πορτοφόλι σας», γράφει ο Βρετανός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό για τις συναλλαγές μέχρι 30 λιρών, ο κάτοχος της κάρτας δεν είναι υποχρεωμένος να πληκτρολογήσει τον κωδικό του στο τερματικό αποδοχής καρτών, επομένως, δίχως να το γνωρίζει μπορεί να. χρηματοδοτεί τους επιτήδειους που διαθέτουν ένα φορητό POS και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητη ούτε η αυτόματη έγκριση των τραπεζών για την συναλλαγή, γεγονός που όπως υπογραμμίζει η Telegraph, οι αγορές ενδέχεται να μην εμφανίζονται στον λογαριασμό του κατόχου κάρτας για αρκετό καιρό αφού έχει δηλωθεί κλοπή ή απώλεια κάρτας, στοιχείο που δίνει στους κλέφτες τη δυνατότητα να δράσουν ανενόχλητοι.

Η Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας (Royal Bank of Scotland) και η Εθνική Τράπεζα Γουέστμινστερ (National Westminster Bank) παραδέχθηκαν πως «στη θεωρία ένας μικρός αριθμός συναλλαγών με “contactless” κάρτα μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν δοθεί εντολή για ακύρωση κάρτας».

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ της κάρτας ανέπαφων συναλλαγών και την αντικατάστασή της με την προηγούμενη (Ανάγνωση εξ’ επαφής και ΟΧΙ από απόσταση) για τον προφανή λόγο ότι δεν είναι ΑΣΦΑΛΗΣ. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική.




Total
0
Shares
Previous Article

Την Παρασκευή ο ετήσιος χορός του Αθλητικού Συλλόγου Καρδίτσας

Next Article

Έλληνες εκπαιδευτικοί βραβεύθηκαν από την Microsoft για τις καινοτόμες ιδέες τους