«Γιατί να ξαναγυρίσουμε στο Φανάρι;»

Katerina Evaggelou Kissa slide 4

«Γιατί να ξαναγυρίσουμε στο Φανάρι;»

Γράφει η υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα


Το Φανάρι Καρδίτσας είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό του Δήμου Μουζακίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Είναι χτισμένο σε μια εξαιρετικά πλεονεκτική τοποθεσία, στην κορυφή της λοφοσειράς, στο τελείωμα -επί της ουσίας- της οροσειράς της Πίνδου, με ανεμπόδιστη θέα στον αγαπημένο μας θεσσαλικό κάμπο. Κορωνίδα του το βυζαντινό κάστρο, στο ψηλότερο σημείο του ψηλότερου λόφου, χτισμένο περίπου στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ.. Η ιστορία του Φαναρίου πηγαίνει, όμως, πολύ πιο πίσω στο χρόνο, μιας και υπάρχουν αναφορές γι’ αυτό στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Γραφικό χωριό, κατάφυτο, με χαμηλά ως επί το πλείστονπετρόκτιστα σπίτια, στενά δρομάκια, το Φανάρι που τώρα αριθμεί πια λίγους μόνιμους κατοίκους, γνώρισε κάποτε μεγάλη άνθιση.

Πολιούχος άγιος και προστάτης του χωριού ως τις μέρες μας είναι ο Άγιος Σεραφείμ, ο οποίος ήταν Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου και μαρτύρησε το 1601, καθώς συμμετείχε στο κίνημα του επισκόπου Τρίκκης και Λαρίσης Διονύσιου κατά των Τούρκων.

Επίσης, το Φανάρι, μιας και ήταν επισκοπική έδρα, είχε και Μητροπολιτικό Μέγαρο, που ήταν κατοικία του εκάστοτε επισκόπου και φιλοξενούσε επισκέπτες όπως ο Σπυρίδων Καραϊσκάκης και ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας.

Η 18η Αυγούστου του 1881 είναι η ημέρα απελευθέρωσης του χωριού από τον απελευθερωτικό ελληνικό στρατό, με αρχηγό τον υποστράτηγο Σπυρίδωνα Καραΐσκάκη.

Το 1881 ιδρύεται στο Φανάρι το πρώτο Δημοτικό σχολείο αρρένων.

Το 1882 ιδρύεται στο Φανάρι και σχολείο θηλέων (Παρθεναγωγείο).

Το 1929 λειτούργησε πλήρες μεικτό εξατάξιο Δημοτικό σχολείο.

Σ’ αυτό το ιστορικό, λοιπόν, χωριό, που μαζί με τους ανθρώπους του ζουν και ανασαίνουν και τα κτίσματα και οι δρόμοι του και οι εκκλησιές και οι πλατείες του και τα σχολειά του, εννέα νέα παιδιά αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν εννέα κλειστά μαγαζιά, μετατρέποντάς τα σε εκθεσιακούς χώρους και αναπλάθοντας τον κεντρικό δρόμο.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Όπως αναφέρεται και στο φυλλάδιο με τις οδηγίες της δράσης, που διανέμεται στο Φανάρι: «Η έκθεση αυτή έγινε με σκοπό να αναβιώσουμε την παλιά αγορά, να θυμηθούμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να συγκρατηθούν οι ρίζες, οι αναμνήσεις και οι εικόνες του παρελθόντος, που είναι χαραγμένες μέσα μας.»

Την ομάδα Nowstalgism, που έχει τη διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης, αποτελούν οι: Θωμάς Καλλιάρας, Βασίλης Βάιος, Ηλίας Φωτίου, Χριστίνα Κλιάφα.

Η έμπνευση της ιδέας αυτής ανήκει στον Θωμά και τον Βασίλη, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 με τον χώρο του καφενείου «Η Ελένη», όπου έγινε έκθεση φωτογραφίας.

Στόχος των μελών της ομάδας αυτής είναι να δημιουργήσουν ένα θεσμό, μία έκθεση που θα μπορεί να ταξιδέψει και κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται από νέες ιδέες και χώρους, μεταφέροντας τη νοσταλγία σε νέους τόπους και ανθρώπους, και εξερευνώντας όλες τις διαστάσεις της.

Ας σημειώσω εδώ ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώσανε επίσης:

– Πανηγύρι στις 6/8

– Ξενάγηση στο υφαντουργείο Β. Μπαντή στις 13/08

Για τη λήξη της έκθεσης θα διενεργηθεί μία μουσική εκδήλωση στις 14/08.

Είναι ειλικρινά παρήγορο να βλέπουμε τόσο νέα παιδιά, με σπουδές στις Καλές Τέχνες, να μπαίνουν με ορμή στη ζωή μας και να ταράζουν τόσο ευχάριστα τα ήρεμα νερά της καθημερινότητάς μας, με μόνο τους γνώμονα την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα και τη νοσταλγία του παρελθόντος, όταν ο τόπος έσφιζε από ζωή.

Γι‘ αυτό ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, όπως είναι και ο τίτλος της Έκθεσης.

Μεγάλος χορηγός, μεταξύ άλλων, και ο Δήμος Μουζακίου, που με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στάθηκε αρωγός σ’ αυτή την τόσο άξια πολιτιστική δράση. Παρόντες στο άνοιγμα της έκθεσης τόσο ο δήμαρχος Μουζακίου, κος Φάνης Στάθης, όσο και πολλοί ακόμη παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Μουζακίου, εκλεγμένοι και υποψήφιοι.

Για 2η χρονιά φέτος, λοιπόν. Είσοδος πάντα ελεύθερη, από το πρωί ως το βράδυ, επτά μέρες τη βδομάδα. Στις 14 του μήνα η φετινή λήξη.

Αξίζει σ’ αυτά τα παιδιά κάθε έπαινος, κάθε στήριξη.

Εύχομαι και του χρόνου, ακόμα πιο δυνατά, ακόμα καλύτερα!


Katerina Evaggelou Kissa 4

Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας

Υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου με το συνδυασμό «Νέα Πορεία»


Total
0
Shares