Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Για τον ανεμολογικό ιστό στην Οξυά και πάλι…

karavidas
*Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας

Κι άλλη φορά μιλήσαμε για τη νοοτροπία που διακατέχει τη δημοτική αρχή του Δήμου Μουζακίου και τους επικεφαλής της (Δήμαρχο κο Γ. Κωτσό, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κα Σοφία Τόλια), που δε δείχνει πρόθυμη να σεβαστεί τους νόμους και να αξιοποιήσει τη μακρόχρονη εμπειρία της προς την κατεύθυνση της ορθής και σύννομης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου, για το καλό του τόπου και προς όφελος των δημοτών. Και ως αντίστοιχα παραδείγματα θα μπορούσαν ν’ αναφερθούν αρκετά περιστατικά, κατά τα οποία οι παραπάνω ιθύνοντες, επικαλούμενοι το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως «πολιτικού οργάνου», έλαβαν αποφάσεις στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη παραδοχή και στην πλειοψηφία που διαθέτουν.

Τούτο, δυστυχώς, αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά με την με αριθμό 39/10-10-2016 απόφαση της ειδικής του άρθρου 152 ν. 3463/2006 Επιτροπής, στην οποία ο ίδιος ο Δήμος προσέφυγε για να υπερασπιστεί τη με αριθμό 164/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στη θέση Προφήτης Ηλίας Οξυάς και η οποία, με τη με αριθμό 1648/130070/29-7-2016 απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και μετά από προσφυγή που ασκήθηκε εναντίον της από την επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Μουζακίου και δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της, ακυρώθηκε ως παρά το νόμο εκδοθείσα.

Και η συγκεκριμένη, όμως, Επιτροπή, αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία και άκουσε όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμο, επικεφαλής αντιπολίτευσης, εκπρόσωπο Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία της Οξυάς», που επίσης είχε προσφύγει και είχε ασκήσει και Παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής), απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Μουζακίου και διατήρησε σε ισχύ τη με αριθμό 1648/130070/29-7-2016 απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που ακύρωνε την προαναφερόμενη απόφαση δημοτικού Συμβουλίου, εξαιτίας παραβάσεων του νόμου στη διαδικασία λήψης της.

Η προσπάθεια του Δημάρχου Μουζακίου κου Κωτσού, ο οποίος προσήλθε στην Επιτροπή, κουβαλώντας όλο το κύρος των θεσμών που εκπροσωπεί ως Δήμαρχος, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, τακτικό μέλος της αυτής Επιτροπής, κ.λ.π. (αλήθεια κάποιος αντιδήμαρχος ή αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου δεν υπήρχε;), προκειμένου να  πείσει ο ίδιος (!!!) για τις «αγνές προθέσεις» της ενδιαφερόμενης εταιρίας, που, παρά το χαρακτήρα και τη λειτουργία της ως ανώνυμης (Α.Ε.), σκοπό δήθεν έχει να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο… τα «συμφέροντα του Δήμου» (!!!), δεν είχε αντίκτυπο στην πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, η οποία, βέβαια, δε λειτούργησε ως «πολιτικό όργανο» (άραγε, κε Δήμαρχε, αυτά τα όργανα είναι υπεράνω νόμων;) αλλά εφάρμοσε απλά το νόμο και με βάση αυτόν αποφάνθηκε, απορρίπτοντας την προσφυγή του Δήμου.

Αναμφίβολα οδυνηρό πλήγμα για τη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαιτείται η παρέμβαση και η προσφυγή των πολιτών ή της αντιπολίτευσης σε άλλα αρμόδια όργανα, προκειμένου να επικρατήσουν τα αυτονόητα και να τηρηθεί η νομιμότητα στη λήψη των όποιων αποφάσεών τους. Πόσο, όμως, απασχολεί τούτο τους επικεφαλείς του Δήμου Μουζακίου, που, ας σημειωθεί, πέραν όλων των ανωτέρω είναι ο μόνος Δήμος της Περιφέρειάς μας (αλλά και από τους ελάχιστους πανελλαδικά) που, μέσω εταιριών καθαρά ιδιωτικών συμφερόντων, επιμένουν στην προώθηση με κάθε τρόπο αιολικών πάρκων αλλά και μικρών υδροηλεκτρικών (ΜΥΗΕ) στην περιοχή μας, εν αγνοία ή και παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών;

Μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν τους λόγους της εμμονής τους αυτής….. Όπως μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν αν και μέχρι που «θα τραβήξουν» και τη συγκεκριμένη με το χωριό της Οξυάς υπόθεση. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι για τα ισχυρά κερδοσκοπικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την επιχειρούμενη μέσω αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών δήθεν «ανάπτυξη» του τόπου μας και πως τα «λεφτά είναι πολλά».

Και εμείς, όμως, θα είμαστε εδώ….

*Γιώργος Δ. Καραβίδας, Ταξίαρχος (ε.α.) Κοινού Νομικού Σώματος (ΝΟΜ), Πρόεδρος του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς – Ιδρυτικό μέλος της Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» – Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, τηλέφ. : 6974456301.




Total
0
Shares
Previous Article

70.000 ευρώ κάναν "φτερά" από δοχείο τυριού σε αποθήκη στη Φαρκαδόνα

Next Article

Εκλογές της Πανθεσσαλικής Στέγης - Πλήρης ανανέωση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Related Posts