Για την Ευρώπη των πολλών

Παναγιώτα Βράντζα
<

 

Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 είναι ιδιαίτερα σημαντικές και κρίσιμες. Η Ενωμένη Ευρώπη, φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω της τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες ιδρύθηκε δηλαδή, την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία των λαών. Αντίθετα, οδηγείται σε ακραίες πολιτικές. Η οικονομική κρίση του 2009 αλλά και το μεταναστευτικό αποκάλυψαν, με δραματικό τρόπο, το χειρότερο πρόσωπο  από τη δημιουργία της.

Η κυριαρχία των τραπεζιτών και των τεχνοκρατών, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είχε ως συνέπεια την πλήρη υιοθέτηση των αρχών του άκρατου νέο-φιλελευθερισμού και την επιβολή στο σύνολο των λαών της Ευρώπης, πολιτικών σκληρής  λιτότητας.

Η ύφεση που προέκυψε από αυτές τις πολιτικές οδήγησε  σε ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση των πολλών. Κατάσταση η οποία ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι «θρέφει» το φασισμό, τη μισαλλοδοξία και τις ακρότητες.

Οι δύο μεγαλύτερες καταστροφές της Ευρώπης, ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος, προέκυψαν ακριβώς μέσα σε τέτοιες συνθήκες και μετά από μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς.

Είναι βέβαιο, ότι βρισκόμαστε σε μια ακόμη ιστορική καμπή, όπου όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, τις πιθανές συνέπειες των επιλογών μας, αλλά και τις δυνατότητές μας.

Οι επικείμενες Ευρωεκλογές, στη συγκεκριμένη συγκυρία, έχουν ιδιαίτερο βάρος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια διαδικασία δευτερεύουσας σημασίας. Όπως επίσης δεν μπορεί η αντιπολίτευση να τις αντιμετωπίζει με μικροκομματικές λογικές θέτοντας ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης σε κόμματα, φορείς, συλλογικότητες αλλά κυρίως σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, για τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια Ευρώπη περιχαρακωμένη όπου θα κυριαρχεί η  λιτότητα, η φτώχεια και ο φόβος ή μια Ευρώπη δημοκρατική με προοπτικές προόδου και ευημερίας.

Βεβαίως εκτός  από τα βασικά και εμφανή επίδικα αυτών των Ευρωεκλογών, υπάρχουν και μια σειρά αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα μας.

Γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει έναντι του Ελληνικού και ένας σημαντικός αριθμός εθνικών νομοθετημάτων αφορά στην εναρμόνιση των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών. Πολύ σημαντικές επίσης είναι οι κοινές πολίτικες που εφαρμόζονται από το σύνολο των χωρών.

Μια εκ των κορυφαίων και εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας, είναι η κοινή αγροτική πολιτική.

Στην παρούσα συγκυρία, είμαστε στη διαδικασία συν-διαμόρφωσης των κανονισμών οι οποίοι θα διέπουν την εφαρμογή των πολιτικών της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Είναι λοιπόν εξόχως σημαντικό, ποιοι και από ποια ιδεολογική αφετηρία, θα εκπροσωπούν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δώσαμε με τον Ελληνικό λαό ένα δύσκολο αγώνα και παρά τις αντιξοότητες πετύχαμε πολλά.

Προχωράμε μπροστά και αγωνιζόμαστε ώστε η χώρα μας να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και όχι στον εκφασισμό της Ευρώπης.

Θα τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Βράντζα Παναγιώτα

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ


Total
0
Shares
Previous Article

Τσιούφη Ευαγγελή: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μουζακίου με το συνδυασμό «Νέα Πορεία»

Next Article

Διαμαντής Γκίκας: Ο "διαμαντένιος" δεκάλογος εκλογικής προτίμησης


Total
0
Share