Γενική συνέλευση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων (Π.Ο.Α.Σ.)

Share

 Την ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η ΠΟΑΣ στην Ιστορική Κοινότητα του Δήμου Αργιθέας, στα Πετρίλια, όπου τα μέλη της δέχθηκαν τη φιλοξενία του επιχώριου συλλόγου, ήτοι του Συλλόγου Απανταχού Πετριλιωτών “Το Πετρίλο”, δια του εκπροσώπου τους, κ.Αργυρού Γεωργίου, καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου δια του κ.Καψάλη, ενώ εκ μέρους του Δήμου παρευρέθησαν οι αντιδήμαρχοι κ. Χαράλαμπος Πούλιος και κ.Ηλίας Τσιατσιάνης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κώστας Γραμμένος.

 Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν, αφού βρέθηκε σε απαρτία, με την ανάδειξη προεδρείου αυτής, εκλέγοντας τον κ.Νίκο Μερεντίτη πρόεδρο και τον κ.Γιώργο Αργυρό γραμματέα. Ο πρόεδρος καλωσόρισε τους αντιπροσώπους και διάβασε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην Πρόεδρο της ΠΟΑΣ κ.Νανά Μαυραντζά, η οποία έκανε το διοικητικό απολογισμό . Η πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα ξεκινώντας από μία είδηση που ήρθε τις τελευταίες ημέρες, ήτοι την επιλογή της ΠΟΑΣ από την ΑΝΚΑ στο πρόγραμμα LEADER, στο οποίο εντάχθηκαν εκδηλώσεις της για την επόμενη τριετία. ανακοινώθηκαν δε οι προσωρινοί πίνακες και αναμένεται εντός των ημερών η έκδοση των οριστικών. Η πρόεδρος ανέφερε πόσο σημαντικό ήταν η ΠΟΑΣ να θεωρείται πλέον άξιος διεκδικητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ζήτησε από τους συλλόγους-μέλη της ΠΟΑΣ να στηρίξουν τις δράσεις προκειμένου από κοινού να προχωρήσουμε στο μέλλον σε περισσότερες διεκδικήσεις. Αναφέρθηκε στην παρουσία του χορευτικού της ΠΟΑΣ στο Φεστιβαλ της ΧΟΦΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για την ακύρωση τόσο του Ανταμώματος, καθώς και των λοιπών δράσεων της για το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι το ΔΣ της ΠΟΑΣ εξάντλησε όλα τα μέσα προκειμένου να αποφευχθεί η ματαίωση τους, ενώ ήδη ήταν όλα έτοιμα και προγραμματισμένα, αλλά η μη συνεργασία του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας, αποτέλεσε και τον καθοριστικό λόγο της ματαίωσης του. Επισημάνθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα μεταφοράς του Ανταμώματος, καθόσον υπάρχει καταστατική δέσμευση, αλλά και επιλύθηκε το ζήτημα αυτό στις ιδρυτικές συνελεύσεις της ΠΟΑΣ. Επιπροσθέτως, ενημέρωσε για τις θεσμικές συναντήσεις του οργάνου με όλους τους φορείς του νομού Καρδίτσας και κυρίως για την πρωτοβουλία να θέσει το θέμα των κλειστών σχολείων στην Αργιθέα. Το σώμα κατά πλειοψηφία εξουσιοδότησε το ΔΣ να αποστείλει επιστολές προς όλους τους φορείς ζητώντας την άμεση και διαχρονική επίλυση του προβλήματος.

 Επιπλέον, η πρόεδρος ανακοίνωσε την άμεση συγκρότηση των Επιτροπών Ανταμώματος, Συνεδρίου και Νεολαίας, ενώ για πρώτη φορά ανακοινώθηκε και η προσπάθεια να προχωρήσει η ΠΟΑΣ σε συνεργασία με καθηγητές των Πανεπιστημίων της χώρας σε μια συστηματική επιστημονική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και λαογραφίας της Αργιθέας. Ήδη το προεδρείο συναντήθηκε με τον καθηγητή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, κ. Πατρώνα Γεώργιο, και κάλεσε τα σωματεία της ΠΟΑΣ και όλους τους Αργιθεάτες και τις Αργιθεάτισσες να παραχωρήσουν κάθε οπτικοακουστικό υλικό, καθόσον και σχετικά βιβλία που εκδόθηκαν για την περιοχή μας, προκειμένου να γίνουν αντικείμενο έρευνας και μιας συνολικής αποτύπωσης της ιστορίας μας. Για το σκοπό αυτό θα σταλεί ανοιχτή επιστολή προς όλα τα σωματεία μέλη μας και θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Για όλα τα ανωτέρω θέματα η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα γίνει διευρυμένο ΔΣ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων μας.

 Από την εξελεγκτική επιτροπή και την ταμία του ΔΣ κ.Πηνελόπη Παππά διαβάστηκε ο οικονομικός απολογισμός, ο οποίος εγκρίθηκε με τη σειρά του, ενώ στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τον προγραμματισμό των δράσεων της ΠΟΑΣ. Στη συνέχεια έγινε μια ενημέρωση προς το σώμα της Γ.Σ σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Αργιθέας και για την στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε ως Αργιθεάτες. Για το θέμα αυτό το ΔΣ εξουσιοδοτήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενημερώσει σε ειδική εκδήλωση τα μέλη του, αναμένοντας και την απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας.

 Για το θέμα αυτό η πρόεδρος επεσήμανε ότι στις επαφές που είχε το ΔΣ με τους δύο βουλευτές, και αναμένεται να κάνει και με τους υπόλοιπους, το έθεσε λαμβάνοντας βέβαια διαφορετικές τοποθετήσεις, τις οποίες βέβαια οφείλουμε να εξετάσουμε. Ο κ.Λάππας τάχθηκε ανοιχτά κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών θεωρώντας ότι θα αποτελέσει η Αργιθέα μέρος εναπόθεσης σκουπιδιών των ξένων εταιριών, αντιθέτως η κ.Σκόνδρα θεωρώντας το ζήτημα ως τετελεσμένο μας δήλωσε ότι δεν γίνεται να είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε αποφάσεις που υλοποιούνται ήδη. Η θέση του ΔΣ της ΠΟΑΣ είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Αργιθέα να υποστεί τεράστιες οικολογικές καταστροφές στην σπάνια πανίδα και χλωρίδα της και πως σε κάθε περίπτωση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσφιλείς προς το περιβάλλον της και νέας τεχνολογίας που δεν θα διαταράσσουν την σπάνια ομορφιά της και την περιβαλλοντική της μοναδικότητα. Σε κάθε περίπτωση το σώμα της Γενικής συνέλευσης ζήτησε ενημέρωση πλήρη από το Δήμο και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, προκειμένου να ενημερωθούν στο σύνολό τους τα αργιθέατικα σωματεία και να τα μεταφέρουν στα μέλη τους.

Δείτε επίσης