Γεύσεις και προϊόντα τρικαλινά, με πανελλήνια σύμπραξη και ευρωπαϊκή προοπτική!

 Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της πρωτοβουλίας στην οποία μετέχει πρωτοπορώντας ο Δήμος Τρικκαίων.

Πρόκειται για το «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών», που δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες βάσει του προγράμματος Λίντερ, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Αυτό το Δίκτυο οποίο ιδρύθηκε και παρουσιάστηκε στο στρατηγικό και διοικητικό κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις ίδρυσης του Δικτύου, στη βελγική πρωτεύουσα. Παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων, η αυτοδιοίκηση ήταν παρούσα σε μια σοβαρή, συλλογική και μελετημένη προσπάθεια, για να αναδειχθεί ο διατροφικός πλούτος της χώρας μας.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου,  με το Δίκτυο και τη χρηματοδότηση που θα λάβει από το επόμενο πρόγραμμα Λίντερ, προωθείται ένας διπλός, ουσιαστικός στόχος για τον Δήμο μας. Ο ένας, η ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων, που είναι εξαίρετα, σημαντικής διατροφικής αξίας, αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και εκλεκτά. Αυτά, δηλαδή, που συμβάλλουν έντονα στην τοπική οικονομία και ειδικά στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, στον εμπορικό και στον τουριστικό. Ο δεύτερος, είναι η προώθηση ενός σαφούς πλαισίου στρατηγικής του Δήμου μας, για ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων, με συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων.
Το επόμενο βήμα, επομένως, είναι η ενίσχυση των δράσεων του Δικτύου και η συγκεκριμενοποίησή τους στην περιοχή του Δήμου Τρικκαίων, για κάθε ενδιαφερόμενο που επιδιώκει να μετάσχει στην πολύπλευρη αυτή προσπάθεια.

Όλο αυτό το πλέγμα, εξάλλου, αποκτά πανελλήνια σημασία, καθώς αποτελείται από 21 συνολικά αναπτυξιακές εταιρίες της χώρας, από  55 Δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και με Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς. Δηλαδή, μια ευρύτατη προσπάθεια από αντιπροσωπευτικές ανά Περιφέρεια περιοχές της χώρας, με στόχους:

  • Ανάδειξη και προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής.
  • Ανάδειξη των πιο εκλεκτών γεύσεων με τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα.

Την εκδήλωση στις Βρυξέλλες σχεδίασε και υλοποίησε η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ), σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕΕ ΟΤΑ, η οποία είναι η συντονίστρια του Σχεδίου. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας, έγιναν γαστρονομικές εκδηλώσεις με απόλαυση εδεσμάτων, έκθεση εκλεκτών προϊόντων και γεύσεων και επίσημη τελετή σύστασης του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων».

Παρίστατο και μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γεώργιος Πατούλης, ενώ εισηγήσεις και παρουσιάσεις έγιναν από τον Ειδικό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπο Κασίμη, καθώς και από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της DGAgri ko Mihail Dumitru.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGAgri, Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή, Ευρωπαϊκό Αγροτικό Δίκτυο κ.α.) με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Ελληνικών εκλεκτών γεύσεων και διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.

Στις Βρυξέλλες και στην ίδρυση του Δικτύου μετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης, κ. Σινάνης, Μεριβάκης και Μαράβας αντιστοίχως.

brussels brussels1 brussels3

Από το γραφείο ΤύπουTotal
0
Shares