Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Φωτογραφικός» διαγωνισμός από τη Δημοτική αρχή Καρδίτσας

ksilomenos konstantinos slide

«Φωτογραφικός» διαγωνισμός από τη Δημοτική αρχή Καρδίτσας

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου

Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Παρασκευής 2 Απριλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση της παιδικής χαράς του Παυσιλύπου και δημιουργίας νέας παιδικής χαράς στα Εργατικά Τσαπόχα». Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ανοιχτός, ανέρχεται στο ποσό των 499.019,40 ευρώ και προέρχεται από χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας-Πράσινο ταμείο και Δημοτικούς πόρους. Στη διακήρυξη που υπογράφεται από το Δήμαρχο Καρδίτσας υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις με ποινή αποκλεισμού που αμφισβητούν το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού. Δηλαδή απορρίπτουν εξαρχής οποιοδήποτε κατασκευαστή στην Ελλάδα να καταθέσει προσφορά εκτός όμως από έναν, ο οποίος διαθέτει συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Με τον τρόπο αυτό όμως πλήττεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση και εν τέλει τα πραγματικά συμφέροντα του Δήμου Καρδίτσας.

Στη σελίδα 22 της επίμαχης διακήρυξης, έχει τεθεί ο παρακάτω όρος ο οποίος αναφέρει : “Από έκθεση δοκιμής, η οποία θα έχει πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον ένα πάχος δαπέδου ασφαλείας, […] ,η οποία θα διασφαλίζει ότι η υδατοπερατότητά του είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10.000 mm/h, από διαπιστευμένο εργαστήριο για το σκοπό αυτό». Δηλαδή τεχνηέντως αναφέρεται η συγκεκριμένη προδιαγραφή με την συγκεκριμένη τιμή υδατοπερατότητας, την οποία στην Ελλάδα διαθέτει μία μόνο συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα την Αθήνα.  Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό έχει αποκτηθεί από εργαστήριο στη Γερμανία, αφού στη Ελλάδα δεν υπάρχει διαπιστευμένο εργαστήριο που να το εκδίδει. Οι  όροι και προϋποθέσεις με ποινή αποκλεισμού είναι υπερβολικοί και καταχρηστικοί για ένα σύνηθες έργο όπως αυτό και φυσικά δεν είναι αναγκαίοι για την άρτια εκτέλεση του, παρά μόνον για να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να πάρει μέρος στο διαγωνισμό.

Το σοβαρότερο που προκύπτει όμως είναι η υπερτιμολόγηση του εξοπλισμού που έχει ως αποτέλεσμα, για την αναβάθμιση της υπάρχουσας παιδικής χαρά του Παυσιλύπου και την κατασκευή μιας νέας στα Εργατικά, ο προϋπολογισμός να είναι σχεδόν 500 χιλιάδες ευρώ! Δηλαδή ενδεικτικά μια κούνια τετραθέσια νηπίων να κοστολογείται 2590 ευρώ ενώ στα γειτονικά Τρίκαλα 45% φθηνότερα. Η περίφραξη που θα τοποθετηθεί ανέρχεται  στα 195 ευρώ το μέτρο και συνολικό κόστος 62.400 ευρώ, ενώ στα γειτονικά Τρίκαλα 33 ευρώ το μέτρο, δηλαδή 51 840 ευρώ λιγότερα! Αδιανόητη υπερκοστολόγηση που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και εγείρει ζητήματα όχι μόνον από ηθικής πλευράς, αλλά και κάτι περισσότερο. Στο Δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 22 Απριλίου ζητήθηκαν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και ο Δήμαρχος δυστυχώς απέφυγε να απαντήσει, μεταφέροντας την ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Αναμένουμε το συντομότερο δυνατό τις απαντήσεις της Δημοτικής αρχής, διότι όπως είχαμε αναφερθεί και παλαιότερα το δημόσιο συμφέρον και η χρηστή διαχείριση των οικονομικών κονδυλίων, επιβάλλεται να είναι προτεραιότητα κάθε Δημοτικής αρχής.




Total
0
Shares
Previous Article
Ασ. Σκόνδρα: Επανέρχεται το απευθείας δρομολόγιο Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα

Ασ. Σκόνδρα: Επανέρχεται το απευθείας δρομολόγιο Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα

Next Article
laiki agora 1

Καρδίτσα: Συμμετοχές στην λαϊκή αγορά της Μ. Τετάρτης

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”