Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Φώτης Αλεξάκος: Η θέση μας για τις ανεμογεννήτριες και τις Α.Π.Ε.

 

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των φορέων για την προστασία της φύσης, όμως οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το ζήτημα αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, αλλά σε άλλον Δήμο και συγκεκριμένα σε γυμνά βουνά (αλπικό τοπίο) στον Δήμο Αγράφων.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο μας έχουμε απορρίψει εν τη γενέσει τους ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ εγκατάστασης ανεμογεννητριών, γιατί τα βουνά μας είναι δασωμένα και με έντονο ανάγλυφο. Κάτι που η παράταξη Παπαλού, παρά το μόνιμο κρεσέντο λαϊκισμού, όχι μόνο δεν έπραξε, αλλά το έτος 2013 έφερε θέμα με ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ΔΑΣΩΜΕΝΑ βουνά του Δήμου μας ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ και συγκεκριμένα στις κοινότητες Αμαράντου, Απιδιάς Νεράϊδας, Μολόχας και Ραχούλας.

Το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά πρόταξε το πολιτικό κόστος, αδειάζοντας τον εισηγητή παίρνοντας πίσω τη δική του πρόταση, δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του. Το ίδιο έκανε και με κάθε θέμα που προκαλούσε αντιδράσεις, όπως: το νυχτερινό σχολείο, τα ανταποδοτικά τέλη, τις κλήσεις που κράταγε στο συρτάρι, τα τραπεζοκαθίσματα, την ελεγχόμενη στάθμευση, κ.ο.κ. Η στασιμότητα που καταδίκασε τον Δήμο, εξ αιτίας του φόβου του πολιτικού κόστους, οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα των εκλογών. Πιστεύαμε ότι αυτό θα τον έκανε πιο ώριμο. Να προτάσσει τα συμφέροντα του Δήμου, έναντι αυτών της παράταξής του. Αντίθετα, συνεχίζει τον λαϊκισμό με μεγαλύτερη ένταση, βαφτίζοντας κοινωνική ευαισθησία τον δικό του φόβο και αδιαλλαξία την δική μας επιλογή μας να παίρνουμε αποφάσεις, όταν απαιτείται.

Συνεχίζουμε. Το Δήμο μας αφορά ΜΟΝΟ Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες του Δήμου Αγράφων. Η Δημοτική Αρχή πέραν της αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων κατά την φάση της κατασκευής, ζήτησε εφάπαξ 310.000 €, αντισταθμιστικά οφέλη πριν την έναρξη των εργασιών τοποθέτησης της γραμμής. Επιπλέον αυτών, ο Δήμος μας θα εισπράττει περίπου 50.000 € ετησίως ως ποσοστό από τα ακαθάριστα έσοδα από την παραγωγή ρεύματος.

Το συνολικό έσοδο σε βάθος 20ετίας για το Δήμο μας θα αγγίξει το 1.500.000 €. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 4.000.000 € από έργα που θα έρθουν στο Δήμο μας από το ΕΣΠΑ, γιατί από τα αντισταθμιστικά θα πληρωθούν μελέτες ωρίμανσης έργων που εξ αιτίας του νόμου 4412/16 είναι αδύνατο να πληρωθούν από πόρους του Δήμου.

Σημειώνουμε ότι κάθε λογής γραμμές μεταφοράς ρεύματος στο Δήμο μας υπάρχουν χιλιάδες χωρίς να εισπράττεται ούτε ένα ευρώ.

Όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ): Θεωρούμε ότι οι ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία) είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα, τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα. Ως κοινωνία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι κατά την εγκατάστασή τους και κατά την λειτουργία τους. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων είναι αδιαπραγμάτευτη για μας. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε απορρίψαμε, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τις προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Καρδίτσας, αφού δεν συνοδεύονταν με πλήρη και λεπτομερή περιβαλλοντική μελέτη που θα αποδείκνυε εμπράκτως ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι θετικό.

Η καθολική άρνηση των ΑΠΕ στην πράξη, η οποία ξεκινά με την φράση είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά…..και συνεχίζει με μια σειρά από επιχειρήματα απόρριψης θεωρούμε ότι είναι λάθος. Και είναι λάθος, διότι αν δεν έχουμε ΑΠΕ, θα πρέπει να συνεχίσουμε την παραγωγή ρεύματος καίγοντας πετρέλαιο και λιγνίτη, προκαλώντας πολλαπλάσια περιβαλλοντική ζημιά και απώλεια συναλλάγματος.

Η άποψη ότι στις ορεινές περιοχές, οριζόντια, δεν πρέπει να χωροθετούνται ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά είναι επίσης λανθασμένη. Ας θυμηθούμε το θαύμα της Ανάβρας, της ορεινής κοινότητας στις πλαγιές του όρους Όθρυς στη Μαγνησία. Που στηρίχτηκε αυτό; Εκτός από την αφοσίωση του προέδρου της κοινότητας, οφείλεται στα χρήματα που εισέρρευσαν και εισρέουν από την χωροθέτηση 20 ανεμογεννητριών στην κοινότητα, σε γυμνά εδάφη, σε αλπικό υψόμετρο. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στα ορεινά χωριά μας; Πλήρης εγκατάλειψη από ενεργό ανθρώπινο δυναμικό. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετρούνται οι κάτω των 50 ετών. Η χωροθέτηση ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά) θα δώσουν μικρές, αλλά υπαρκτές ευκαιρίες απασχόλησης, κυρίως όμως τους πόρους για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Ξέρετε πόσα θα εισπράττει ο Δήμος Αγράφων από την χωροθέτηση των 40 κι όχι 300 ανεμογεννητριών, όπως ψευδώς αναγράφεται; 500.000 € ετησίως. Με τα χρήματα αυτά και υπαλλήλους μπορεί να πληρώσει και την καθημερινότητα να βελτιώσει και θέσεις εργασίας να δημιουργήσει.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι σεβόμαστε και κατανοούμε απολύτως την αγωνία των φίλων, που έχουν ως απόλυτη προτεραιότητά τους την περιήγηση στο βουνό. Ζητούμε και από τους ίδιους να αντιληφθούν ότι η Δημοτική αρχή προασπίζοντας τα συμφέροντα όλων των πολιτών οφείλει να έχει μια πιο σφαιρική προσέγγιση. Να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να βελτιώσει την καθημερινότητα και στους κατοίκους των ορεινών χωριών και των πεδινών και των αστικών κέντρων. Όταν η κάθε πλευρά προσπαθήσει να μπει στη θέση της άλλης, τότε ο διάλογος είναι εφικτός και κυρίως αποτελεσματικός.

Φώτης Αλεξάκος

Δήμαρχος Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

ΑΝΚΑ: Υποβολή προσφορών για την προμήθεια ανεμιστήρων

Next Article

Aπάντηση στον Δήμαρχο Καρδίτσας από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Related Posts