Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Φωτιά: Μάχη σε πολλά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα – Δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την χώρα

fotia varipompi

Οι «μαύρες» μνήμες που ξύπνησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Μάχη σε πολλά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

Η αγωνία στο Μαξίμου και ο στόχος να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή – Κυβερνητικές συσκέψεις σήμερα για την επόμενη ημέρα

Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την χώρα με πολλές από αυτές να είναι εξαιρετικά σοβαρές, η Αττική δοκιμάζεται και πάλι. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι τις Τρίτης στην Βαρυμπόμπη εξελίχθηκε σε εφιάλτη, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα.

Από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην ξαναγίνει άλλο Μάτι. Να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή. Και για τον λόγο αυτό ο μηχανισμός επικεντρώθηκε στο να απεγκλωβιστούν και να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν κυκλωθεί από την φωτιά.

Μέσα σε λίγες ώρες και με την βοήθεια του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 είχαν απεγκλωβιστεί πάνω από 300 άνθρωποι. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς και μάλιστα ο πρωθυπουργός βρέθηκε και στο συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και τον ευρύτερο συντονισμό.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», τόνισε ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την έκτακτη ενημέρωση συμπληρώνοντας ότι οι υπηρεσίες του κράτους είναι παρούσες για την προστασία των πολιτών, με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, ενώ η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Δωρεάν σε ξενοδοχεία οι πυρόπληκτοι της Βαρυμπόμπης

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις επενέβησαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ καλώντας στο 1135 του ΕΟΔΥ οι πυρόπληκτοι της Βαρυμπόμπης από χθες και για όσο χρειαστεί θα μπορούν να καταλύουν δωρεάν σε ξενοδοχεία.

Έπεσαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι

Και όσο η κατάσταση χειροτέρευε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σήκωσε τους τόνους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα δεν θα φουντώσει η πολιτική αντιπαράθεση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι τα ξημερώματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με μια λιτή ανάρτηση στο twitter επισήμανε: «Αυτή την εφιαλτική νύχτα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που ξενυχτούν αγωνιώντας για τις περιουσίες τους. Στην Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια, στην Μεσσηνία». Και έκλεινε το μήνυμά του με τρεις λέξεις: «Δύναμη, κουράγιο, αλληλεγγύη».

Οι εικόνες που είχαν προηγηθεί ήταν πραγματικά δραματικές

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να τα παραλάβουν.

Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Για το λόγο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθούν κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ανάγκη επιφυλακής, τη στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες ξέσπασαν 81 δασικές πυρκαγιές και το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν 40 ενεργά μέτωπα.

Γιατί εξαπλώθηκε η φωτιά

Τι συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σημειώνεται πως ο κ. Λέκκας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πυρόπληκτη περιοχή.

Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

Οι τρεις παράγοντες είναι οι εξής:

  1. Ο χαρακτήρας μικτής ζώνης της περιοχής που είναι οικιστική και δασική
  2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

«Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε- σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή- στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Γιατί «χάθηκαν» τα Canadair από το πύρινο μέτωπο

Η οδυνηρή καθήλωση πολλών CL-215 και 415 κι ο νέος σχεδιασμός για το ξημέρωμα της Τετάρτης

Η καθήλωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και βλαβών των περισσοτέρων από 15 ( εννιά CL-215 και έξι CL-415) πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαρυμπόμπης –Θρακομακεδόνων το τελευταίο 24ωρο.

Ελάχιστη ώρα, τα εν λόγω αεροσκάφη που μεταφέρουν από 4,5 έως 6,5 τόνους νερού συμμετείχαν στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση του πύρινου μετώπου.

Κι έτσι αδίκως «αναζητούντο» από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πυρόπληκτους στις δημόσιες εκκλήσεις τους για από αέρος βοήθεια.

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων δυνάμεων, τα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη (τράκτορες) που μεταφερουν όμως μόνο 2,5 τόνους νερού κι έχουν συμπληρωματικό ρόλο όπως και το ρωσικό μεγαθήριο Beriev Be-200 με διμελές πλήρωμα που είναι ικανό να συγκεντρώνει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα από θάλασσες με κύματα έως 1,2 μέτρα. Με αναφορές στελεχών της Κατεχάκη ότι γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικό , ύστερα από την σταδιακή προσαρμογή των Ρώσων πιλότων στο ελληνικό «ανάγλυφο» αφού αρχικά έριχναν νερό από σχετικά μεγάλο ύψος.

Επειδή λοιπόν η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης ξεκίνησε περίπου στις μία το μεσημέρι όταν η θερμοκρασία ήταν της τάξης του 42-44 βαθμών ήταν σχεδόν αδύνατη η απογείωση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη CL-215 που βρίσκονταν κυρίως σε περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Ανδραβίδας κι αλλων.

Πολλές φορές βάσεις των εν λόγω αεροσκαφών είναι τα αεροδρόμια σε Σκύρο και Πρέβεζα. Ακόμη είχαν παρουσιασθεί βλάβες σε τουλάχιστον τρία από τα CL-415 που είχαν επιχειρήσει στην Ρόδο και σ άλλες πυρκαγιές , ενώ ένα από αυτό που είχε σταλεί για να υποβοηθήσει την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Σαρδηνία είχε παρουσιάσει βλάβη αλλά τελικώς επέστρεψε στην χώρα μας.

Ο βασικός σχεδιασμός των υπευθύνων της αεροπυρόσβεσης είναι σχεδόν όλα τα Canadair(παρ ότι είναι αεροσκάφη ηλικίας 50 ετών) είναι να βρίσκονται στον «αέρα» από το ξημέρωμα της Τετάρτης όταν κι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν εμποδίζουν την απογειωση των CL-215.

Επιπλέον το βράδυ της Τρίτης είχε δοθεί εντολή για την επισκευή όλων των πυροσβεστικών αεροσκαφών που παρουσίαζαν βλάβες κι έλειψαν καθοριστικά από την προσπάθεια «συρρίκνωσης» της καταστροφής με την ελπίδα ότι τα Canadair μαζί με τον υπόλοιπο εναέριο στόλο θα προχωρήσουν στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.




Total
0
Shares
Previous Article
kafsonas

Καύσωνας και σήμερα σε όλη τη χώρα

Next Article
pirkagia fotia

Τι κάνουμε (και τι δεν κάνουμε) την ώρα της πυρκαγιάς - Οι οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Related Posts

2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”