Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

“Φως’’ στο έργο της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Xrysoula Katsavria Soropoulou slide

 Με χαρά ενημερωθήκαμε από Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον τοπικό τύπο, ότι υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης της παλιάς «Ηλεκτρικής Εταιρείας» στην Καρδίτσα, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Καρδίτσας.

 Η μετατροπή της παλιάς «Ηλεκτρικής Εταιρείας» σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο – εκθεσιακό χώρο, είναι πράγματι ένα σημαντικό δημόσιο έργο για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας, που πολλοί είχαν τάξει στο παρελθόν χωρίς ποτέ να το υλοποιήσουν.

 Η πλήρης τεχνική μελέτη ανάπλασης της παλιάς «Ηλεκτρικής Εταιρείας» και του περιβάλλοντα χώρου, υποδειγματική δωρεά των αδελφών Βασίλη και Θανάση Μπρακατσούλα, με προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ, επιτέλους αξιοποιείται. Παραδόθηκε το 2011 στο Δήμο Καρδίτσας επί Δημάρχου κ. Κ. Παπαλού και έκτοτε ήταν εγκαταλειμμένη, λόγω μη χρηματοδότησης.

 Επειδή ο πολιτικός βίος βάλλεται συνεχώς από αντιπαραθέσεις και επειδή ο ρόλος του κάθε πολιτικού είναι να υπηρετεί τον κοινό στόχο, το καλό και την ευημερία του τόπου και των συμπολιτών μας, καλό θα ήταν όταν πετυχαίνουμε τόσο σημαντικά έργα, να μην επισκιάζεται ο ρόλος και η συμβολή κανενός. Θα ήταν πολιτική γενναιότητα από τη μεριά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, να ενημερώσει ότι το έργο αυτό, αποτελεί μια ευτυχή παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι γνωστή η επιμονή που επέδειξα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως άνθρωπος του πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, ώστε να εντάξει το έργο στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, επειδή τα κονδύλια και οι διαδικασίες περνούν μέσα από τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται. Δεν είναι δίκαιη η παράλειψη αναφοράς στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε δύσκολους καιρούς, με τη χώρα μας σε κρίση, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία χρήματα για να υλοποιηθούν πολλά έργα όπως και το έργο της μετατροπής της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» σε πολιτιστικό κέντρο – εκθεσιακό χώρο. Το έργο, παρουσίασε πολλές τεχνικές δυσκολίες, εμπόδια, αναβολές και αναμονές και απαιτήθηκε η στενή παρακολούθηση και η συντονισμένη παρέμβασή μου ως βουλευτής της Καρδίτσας από κοινού με τον κ. Βασίλη Μπρακατσούλα και τον Δήμο Καρδίτσας, προκειμένου να επιλυθούν πολλαπλά γραφειοκρατικά θέματα και να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης.

 Είχαν προηγηθεί, επίκαιρη ερώτησή μου για την ανάδειξη του θέματος, τον Φεβρουάριο του 2016, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή και ακόλουθη παρέμβασή του στον κ. Κ. Αγοραστό, καθώς και επανειλημμένες συναντήσεις μου με τον κ. Β. Μπρακατσούλα και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος κατανόησε πλήρως την αναγκαιότητα του έργου και συνέβαλε καθοριστικά στην χρηματοδότησή του. Ακολούθησαν επαφές με τον Γ.Γ. κ. Π. Κορκολή και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση, με απόφαση του οποίου, τον Ιούνιο του 2017 το έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ και χρηματοδοτήθηκε με 3 εκατομμύρια ευρώ. Είχε  προηγηθεί, επανακατάθεση της  επικαιροποιημένης μελέτης στο Δήμο Καρδίτσας από τον κ. Αναστάσιο Μπρακατσούλα, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία της μελέτης.  Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό καθώς και στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκο, τις υπηρεσίες του Δήμου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η τελική έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού -με όλες τις προσαρμογές στις προδιαγραφές που έθεσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του-,  υπεγράφη 23 Απριλίου 2019 και εστάλη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αντίγραφο παρέλαβα, στις  25 Απριλίου 2019, προσωπικά, από το Υπουργείο Πολιτισμού και το παρέδωσα στον κ. Μπρακατσούλα.

 Με καθυστέρηση ενός χρόνου, ο Δήμος Καρδίτσας έβγαλε την άδεια δημοπράτησης για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την Περιφέρεια.

 Έχω μια απορία βέβαια, τι ακριβώς έκανε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εκτός από το να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση και την ευχαριστεί ο Περιφερειάρχης για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της;

 Εμείς χαιρόμαστε ειλικρινά που το έργο προχωράει ικανοποιητικά. Ήρθε επιτέλους η ώρα, μετά από πολύχρονη προσπάθεια, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι δημιουργοί της Καρδίτσας να αποκτήσουν πλέον ένα σημείο αναφοράς, το δικό τους σπίτι.

 Πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους συμπολίτες μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολλών και να συμβάλουμε για έργα που δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύουν την ιστορική μνήμη. Η παλιά «Ηλεκτρική Εταιρεία» Καρδίτσας θα δώσει ξανά το φως και την ζεστασιά της, στην τέχνη και την πνευματική δημιουργία του τόπου μας.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Nousios xorta Karditsa 1

Π.Ε. Καρδίτσας: Κοπή χόρτων και καθαρισμοί σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Next Article
kakokairia slide4

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού