Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Φονικές πλημμύρες: Εκκενώσεις πόλεων στην Ευρώπη με επέμβαση του στρατού

Φονικές πλημμύρες

Φονικές πλημμύρες: Εκκενώσεις πόλεων στην Ευρώπη με επέμβαση του στρατού

Στους 93 έφτασαν οι νεκροί στην Ευρώπη μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που συνεχίζονται σε όλες τις βόρειες περιοχές επί δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Πάνω από 1.300 άτομα αγνοούνται στις «πλημμύρες του θανάτου», όπως χαρακτηρίζει το φαινόμενο η γερμανική Bild, ενώ στο Βέλγιο, ο απολογισμός το πρωί της 16ης Ιουλίου ήταν 12 νεκροί. Οι βροχές πλήττουν επίσης το Λουξεμβούργο, τη βόρεια Γαλλία και την Ολλανδία όπου πολλές συνοικίες του Μάαστριχτ έχουν εκκενωθεί.

Οι περιοχές με τις περισσότερες απώλειες είναι η Ρηνανία-Παλατινάτο και η βόρεια Βεστφαλία όπου, επιπλέον, το τηλεφωνικό δίκτυο έχει πάθει βλάβη με αποτέλεσμα να διακοπούν οι επικοινωνίες και οι επιζώντες να μην μπορούν να καθησυχάσουν τους συγγενείς τους. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρηνανία-Παλατνάτο, Roger Lewentz, είπε χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι SWR ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, ιδιαίτερα αν οι βροχές συνεχιστούν στη δυτική Γερμανία, όπως προβλέπει η ΕΜΥ». «Η στάθμη του Ρήνου και των παραποτάμων του ανεβαίνει επικίνδυνα» πρόσθεσε ο Lewentz, τονίζοντας ότι δυνάμεις του στρατού έχουν κληθεί για να καθαρίζουν τους δρόμους από τη λάσπη και να βοηθούν στην εκκένωση των σπιτιών.

Μερικές πόλεις όπως το Ahrweiler και το Euskirchen δίνουν την εντύπωση ότι πέρασε τσουνάμι: πολλά σπίτια έχουν ερειπωθεί από τη δύναμη του νερού και τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα θεμέλια. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και στη Λιέγη του Βελγίου όπου ο ποταμός Meuse έχει ξεχειλίσει, ενώ στην πόλη Σπα οι τοπικές αρχές έχουν στήσει σκηνές για να στεγάσουν προσωρινά τους πληγέντες.

Εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου που σηματοδοτούν και το τέλος της καγκελαρίας της Angela Merkel, τίθεται στον δημόσιο διάλογο το πρόβλημα της απορρύθμισης του κλίματος για την οποία, όπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα. «Πρέπει να επιταχύνουμε την εφαρμογή μέτρων για την προστασία του κλίματος», είπε και ο Armin Laschet, υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο οποίος θεωρείται φαβορί για την καγκελαρία.

Oι πλημμύρες στις Κάτω Χώρες είναι σχετικά συνηθισμένες για ευνόητους λόγους: Το 1953 στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στα παράλια της Βρετανίας, καταγράφηκαν 2.142 θάνατοι από υπερχείλιση της Βόρειας Θάλασσας, ενώ το 1962 στη Γερμανία οι κατακλυσμιαίες βροχές προκάλεσαν τον θάνατο 312 ατόμων. Το 1973 πλημμύρες έπληξαν την Γρανάδα (Ισπανία) με αποτέλεσμα 272 ανθρώπινες απώλειες και το 1998 στην περιοχή του Σάρνο (νότια Ιταλία) οι πλημμύρες σκότωσαν 159 άτομα. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018 πλημμύρες έπληξαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία με απολογισμό 63 νεκρούς. Φονικές πλημμύρες έχουν σημειωθεί στον 21ο αιώνα στη Σαρδηνία (το 2013), στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία (το 2011), στην Πορτογαλία (τον Φεβρουάριο του 2010), στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία (τον Μάιο-Ιούνιο του 2010, την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και τον Αύγουστο το 2002), καθώς και στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία, όπου τον Αύγουστο του 2005 πνίγηκαν 62 άτομα.

 




Total
0
Shares
Previous Article
Νέα υπόθεση βιασμού: Φοιτήτρια στον Βόλο καταγγέλλει δύο Λαρισαίους

Νέα υπόθεση βιασμού: Φοιτήτρια στον Βόλο καταγγέλλει δύο Λαρισαίους

Next Article
Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση για τη Ρύθμιση Οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από 15/2/2020 - 30/6/2021

Related Posts