Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ενεργειακές παρεμβάσεις

eksikonomo

Στις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» που επιδοτεί σε ποσοστό έως και 70% τις δαπάνες των νοικοκυριών εκείνων τα οποία θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Επιπλέον, όσοι επιλεγούν θα μπορούν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ή άτοκο τραπεζικό δάνειο.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις: 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων. 2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης. 3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης. 4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι κατηγορίες των νοικοκυριών που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ διακρίνονται σε επτά. Ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας και το εισόδημα κλιμακώνεται και το ποσοστό επιχορήγησης. Στην έβδομη κατηγορία δεν υπάρχει ανώτατο όριο εισοδήματος και όσα νοικοκυριά έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τραπεζική χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέχρι 25.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ). Βάσει αυτού και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος. Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταγεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.




Total
0
Shares
Previous Article
gizlis

Τρικαλινός ο νέος συντονιστής Τομέα Α/θμιας Υγείας Καρδίτσας

Next Article
papastergiou dimarxos

Πανεπιστήμιο & κάπνισμα οι πρώτες παρεμβάσεις Παπαστεργίου σε υπουργούς