Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας: Με ένα φανταστικό ποδήλατο γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας: Με ένα φανταστικό ποδήλατο γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας: «Ασφαλής και υγιής με βιώσιμη κινητικότητα» από το ΚΔΑΠ Καρδιτσομαγούλας

«Με ένα φανταστικό ποδήλατο γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες»

Με πολύ κέφι και φαντασία και με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δράση του ΚΔΑΠ Καρδιτσομαγούλας με τίτλο: «Με ένα φανταστικό ποδήλατο γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π2, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας για την «Ευρωπαϊκή  Εβδομάδα Κινητικότητας» μαζί με τους εμψυχωτές, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις Χώρες  της Ευρώπης, με ένα φανταστικό ποδήλατο που κατασκευάστηκε με ανακυκλώσιμα υλικά και με τη χρήση εποπτικού υλικού, δημιούργησαν έναν χάρτη, κάνοντας τον γύρο της  Ευρώπης με το «Φανταστικό» ποδήλατό τους. Το ταξίδι  ξεκίνησε  από τη χώρα μας, με στάσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες.

Ένας από τους στόχους  της δράσης, ήταν μέσα από το φανταστικό ταξίδι αυτό, τα παιδιά να γνωρίσουν τον πολιτισμό της κάθε Ευρωπαϊκής χώρας, να μάθουν τη δυναμική και το ρόλο του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και στο περιβάλλον και την «Ασφαλή – υγιή και βιώσιμη κινητικότητα». Τα στελέχη του ΚΔΑΠ ευχαριστούν θερμά τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Παιδείας και Πολιτισμού κ. Στέφανο Θεολόγη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας Πολιτισμού κ.Παρασκευή Σδρόλια, την κ. Ναταλία Τζέλλου Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμματισμού – Διεύθυνση Προγραμματισμού, Πληροφορικής & Διαφάνειας και όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας: Με ένα φανταστικό ποδήλατο γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Το πρόγραμμα των υπολοίπων ημερών για την ΕΕΚ

Σάββατο 18/09/2021

11:00πμ έως 13:00μμ

Στην Κεντρική πλατεία Ελευθερίας από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καρδίτσας θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο : Παιχνίδια δεξιοτεχνίας με το ποδήλατο.

18.30 – 20.00

Στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο : Γνωριμία με το ηλεκτρικό ποδήλατο – μαθαίνουμε να οδηγούμε με ασφάλεια ηλεκτρικό ποδήλατο, από τον εντεταλμένο των Ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων Δημοτικό Σύμβουλο Ηλία Σχορετσανίτη και το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με το κατάστημα ποδηλάτων του Ηλία Ι. Ράπτη και τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας

Κυριακή 19/09/2021

10.15-11.30

Ποδηλατοβόλτα μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας για μικρούς και μεγάλους. Οι ποδηλάτες θα συναντήσουν το τρένο. Υποδοχή και ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας κ. Απόστολο Γαλάνη. Αφετηρία η κεντρική πλατεία Ελευθερίας (διαδρομή : οδοί Στ. Λάππα, Καραϊσκάκη, σιδηροδρομικός σταθμός, Καραϊσκάκη, Θεσσαλιώτιδος, Κουμουνδούρου, Υψηλάντου, πλατεία Ν. Πλαστήρα. Η δράση θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Παιδείας – Πολιτισμού Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας

Στο τέλος της ποδηλατοβόλτας θα μοιραστούν αναμνηστικές κονκάρδες του Δήμου στα παιδιά.

11.30-13.30

Παιχνίδι Θησαυρού στην πλατεία Ν. Πλαστήρα και στο Παυσίλυπο. Διοργανώνεται από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Καρδίτσας.

”17 Στόχοι του Θησαυρού”

Η δραστηριότητα στηρίζεται στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που έχουν υιοθετήσει το Παγκόσμιο Προσκοπικό γραφείο και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Οι 17 στόχοι αναφέρονται στη προστασία του Περιβάλλοντος, τη κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα στην εκπαίδευση και πολλά ακόμη. Μέσα από το παιχνίδι Θησαυρού με τίτλο “17 στόχοι του Θησαυρού” Τα παιδιά θα διασκεδάσουν θα ψυχαγωγηθούν και θα γνωρίσουν αυτούς τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Δευτέρα 20/09/2021

09.00

Δενδροφύτευση στον Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου της οδού Σαμαροπούλου, από τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου του Δήμου.

10:00 – 12:00 π.μ.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” του Δήμου Καρδίτσας θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο : “Στο αυτοκίνητο δε σ’ αγαπώ” – Διαβάζουμε στους νέους και τις νέες με τα παιδιά του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες», το πολύ ωραίο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή “Στο αυτοκίνητο δε σ’ αγαπώ”, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μιλάμε για την ασφαλή μετακίνηση και κάνουμε μαζί τους όμορφες κατασκευές!!!

17:00-20:00

Στην πλατεία της κοινότητας Προδρόμου από το ΚΔΑΠ 5 Προδρόμου του Δήμου Καρδίτσας θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο : “Ένα παιχνίδι περιπέτειας και βιώσιμης κινητικότητας έχει στηθεί σε ένα φανταστικό δάσος και οι μικροί μας παίκτες καλούνται να δοκιμάσουν τον εαυτό τους”

ΚΔΑΠ Αρτεσιανού:

Η δημιουργία ενός λευκώματος με κατασκευές & ζωγραφιές των παιδιών σχετικά με  το ποδήλατο ( 20/9 και ώρα 17.00).

Τρίτη 21/09/2021

9.00

Δενδροφύτευση στο Άλσος “Αι-Λια” Καρδιτσομάγουλας, από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομαγούλας σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου του Δήμου.

10:00 – 11:30 π.μ.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Σεισμόπληκτα – Καμινάδων” του Δήμου Καρδίτσας διαβάζουμε στα παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας το βιβλίο της Αγγελικής Βαρελλά “Το ποδηλατάκι ήλιος”, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Παίζουμε μαζί τους παιχνίδια και τους μιλάμε για τους οδικούς κινδύνους της πόλης και την ασφαλή μετακίνηση.

17.00-19.30

Στο ΚΔΑΠ 2 Καρδιτσομάγουλας του Δήμου Καρδίτσας θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο : «Λύνω δένω – το ποδήλατο μαθαίνω!» Τα παιδιά αποσυναρμολογούν και συναρμολογούν το ποδήλατο. Μαθαίνουν τα ονόματα όλων των ανταλλακτικών και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου. Μαθαίνουν  την ασφαλή οδήγηση και πόσο ευεργετικό είναι το κράνος  για τις μετακινήσεις τους.

ΚΔΑΠ Αρτεσιανού:

Σχεδιασμός διαδρομής στο δημοτικό διαμέρισμα του Αρτεσιανού, με στάσεις στις πλατείες του και στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Σε κάθε στάση θα παίζουμε ομαδικά παιχνίδια και θα βγάζουμε αναμνηστικές φωτογραφίες. (21/9 και ώρα 15.00) 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας: Με ένα φανταστικό ποδήλατο γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

ΚΔΑΠ 3 ΓΙΟΛΔΑΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

1) Πλούσιο φωτογραφικό υλικό του ποδηλάτου.

(Το ποδήλατο στην παλιά Καρδίτσα και σήμερα, ασυνήθιστα ποδήλατα, μουσεία ποδηλάτων)

2) Ιστορική εξέλιξη του ποδηλάτου.

3) Είδη ποδηλάτων.

4) Η χρησιμότητα του ποδηλάτου.

5) Το μέλλον είναι ηλεκτρικό (ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανάκια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) . Πλεονεκτήματα.

6) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ( Πλεονεκτήματα)

7) Τραγούδια για το ποδήλατο.

17:00-20:00

Στο ΚΔΑΠ 5 Προδρόμου του Δήμου Καρδίτσας θα γίνουν οι δράσεις :

  1. Συμβολική φύτευση ενός δέντρου ελιάς ως μια μικρή πράξη που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
  2. Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βιώσιμη κινητικότητα ποιότητα ζωής και περιβάλλον».

Τετάρτη 22/09/2021

09.00

Δενδροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο του προπονητικού χώρου ποδοσφαίρου της Αναγέννησης Καρδίτσας (στο  Σταυρό) με τους αθλητές της ομάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Χώρων Πρασίνου του Δήμου.

17.00-19.30

Στο ΚΔΑΠ 2 Καρδιτσομάγουλας του Δήμου Καρδίτσας θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο: «Τι ποδήλατο να πάρω;»

Τι ποδήλατο να πάρω;

Ποιο είναι το καλύτερό μου;  Μα φυσικά, το Ποδήλατό μου!

Υπάρχουν ιδανικά ποδήλατα; Ιδανικά ίσως όχι, κατάλληλα ναι.

«Τι ποδήλατο να πάρω;»

1. Πόλης;
2. Διπλωτό;
3. Βουνού;
4. Trekking;
5. Gravel;
6. Κούρσας;

Τα παιδιά γνωρίζουν με τη βοήθεια των εμψυχωτών τη δυναμική των ποδηλάτων!

Τα  πρότζεκτ θα πραγματοποιηθούν στον  χώρο του ΚΔΑΠ 2 Καρδιτσομάγουλας.

ΚΔΑΠ Αρτεσιανού:

Παιχνίδια με θέμα το ποδήλατο (πέρασμα από κορίνες, πράσινο-κόκκινο λαμπάκι, μπάσκετ με ποδήλατα) (22/9 και ώρα 15.00)

Θα καλέσουμε υπεύθυνους ποδηλατικών ομίλων, οι οποίοι θα ενημερώσουν τα παιδιά για τις διαφορετικές χρήσεις του ποδηλάτου (πχ mountain bike, αγωνιστικό ποδήλατο, ποδήλατο πίστας κλπ) (22/9  και ώρα 18.00)

ΚΔΑΠ 3 ΓΙΟΛΔΑΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ώρα: 17.00  – 20.00 μμ 

Γνωριμία με το έργο του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση και τη σχέση του με το ποδήλατο.

Αίνιγμα για το ποδήλατο και σε πλαίσιο η ζωγραφιά του.

Ζωγραφιές με μαζικά μέσα μεταφοράς.

Κατασκευή βιβλίου με τις ζωγραφιές των παιδιών.

Λήξη Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021

Στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας

18.00

«Νέοι, τέχνη και 2 τροχοί», εργαστήρι σύνθεσης, από μεταλλικά στοιχεία σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου και τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» του Δήμου Καρδίτσας. Χορηγός των υλικών  το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Πυξίδα».

19.00

Απογευματινή χαρούμενη, πολύχρωμη ποδηλατοβόλτα στους δρόμους της πόλης αφετηρία από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας (διαδρομή : οδοί Στ. Λάππα, Μπλατσούκα, Παλ. Μαστόρων, Υψηλάντη, Λ. Σακελλαρίου, Ιεζεκιήλ, Α. Παπανδρέου, Καποδιστρίου, Χαρίτου, Ιεζεκιήλ, Κολοκοτρώνη, Μπλατσούκα, Γρ. Λαμπράκη, Ταλιαδούρου, Καραϊσκάκη, Αβέρωφ, Ν. Πλαστήρα, Υψηλάντη, Γαριβάλδη, Νικηταρά, Κουμουνδούρου, κεντρική πλατεία Ελευθερίας).

Στους ποδηλάτες θα μοιραστούν σφυρίχτρες και πολύχρωμα μπαλόνια με ήλιο.

Θα υλοποιηθεί από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καρδίτσας και το Τμήμα Προγραμματισμού του  Δήμου Καρδίτσας.

20.15

Pop modern χορός και χορευτικό δρώμενο για τον κορονοϊό από το δημοτικό χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου».

20.30 Σύντομος Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλειο Τσιάκο

20.40 Κλήρωση από τον Δήμαρχο Καρδίτσας, 4 ποδηλάτων και 4 κρανών ποδηλάτων. Τα κουπόνια της κλήρωσης θα μοιραστούν στο τέλος της ποδηλατοβόλτας, στους συμμετέχοντες σε αυτή.

20.50 Σόου με πυροτεχνήματα

Παράλληλα από τις 18.00 έως τις 21.00 θα λειτουργούν τα εξής περίπτερα ενημέρωσης των πολιτών :

– Του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, σχετικά με τη λειτουργία και τις δυνατότητες σπουδών του.

– Του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, σχετικά με το σεβασμό και την αγάπη προς τη φύση, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

– Του Σχολεία Εν Δράσει – Karditsa Earthquake Project

– Του Σχολεία Εν Δράσει – Ποδήλατο και Τέχνη

– Του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Καρδίτσας, σχετικά με τις δραστηριότητες του Συλλόγου

– Της Φλόγας Καρδίτσας – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια σχετικά με τις δραστηριότητες του Συλλόγου

– Της 1ης Τοπικής Ομάδας Καρδίτσας (ΤΟΜΥ) Καρδίτσας, σχετικά με τις δυνατότητες και την μέχρι σήμερα προσφορά του, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

– Της 2ης Τοπικής Ομάδας Καρδίτσας (ΤΟΜΥ) Καρδίτσας, σχετικά με τις δυνατότητες και την μέχρι σήμερα προσφορά του, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Εικαστική έκθεση σε ψηφιακή μορφή

Διάρκεια: 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στις ιστοσελίδες του Δήμου Καρδίτσας και της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας (ΔΠΚ), θα αναρτηθεί από τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας σε ψηφιακή μορφή μια εικαστική έκθεση (https://youtu.be/Yqz1RfS0ONs).

Τίτλος έκθεσης: ασφαλώς κινούμαι

Περιεχόμενο: ομαδική έκθεση με έργα από τη συλλογή της ΔΠΚ που έχουν ως θέμα την κινητικότητα.

Συμμετέχουν οι δημιουργοί:

Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Θωμαΐτσα Αλεξάκου, Γιώργος Βαλταδώρος, Μάγδα Βαμβατήρα, Γεωργία Γιαννέλου, Δημήτρης Γιολδάσης, Γεώργιος Γκρέκας, Γιώργος Γούλας, Θωμάς Καλλιάρας, Κατερίνα Κανελλάκου, Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Δημήτριος Κοτρώτσιος, Ευτυχία Κουκουζέλη, Φωτεινή Κυρίτση, Σοφία Κωτσαλή – Γονιτσιώτη, Λογό (Γιάννης Λογοθέτης), Σταμάτης – Παναγιώτης Μεταξάς, Χρήστος Μηλιώνης, Κωνσταντίνος Νικολάου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Κώστας Παύλου (Πωλ), Άνι Πέτκοβα, Παντελής Σαμπαλιώτης, Χρήστος Σκόνδρας, Παλαιολόγος Σουλικιάς & Ιωάννης Τσιούκας.




Total
0
Shares
Previous Article
Θέατρο και ζωγραφική στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Τρικκαίων

Θέατρο και ζωγραφική στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Τρικκαίων

Next Article
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας συμμετέχει στην Agrothessaly (περίπτερο C11 – Τέντα Α) - Συνεργασία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας με το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας - Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Δάνεια κεφαλαίου κίνησης covid19 των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου