Εβδομάδα αφιερωμένη στην επέτειο μνήμης των Χαμένων Πατρίδων από τον Δήμο Βόλου, τον Σεπτέμβριο του 2022

UwAAAABJRU5ErkJggg==

Εβδομάδα αφιερωμένη στην επέτειο μνήμης των Χαμένων Πατρίδων από τον Δήμο Βόλου, τον Σεπτέμβριο του 2022

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Δήμος Βόλου και ο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τα προσφυγικά σωματεία της περιοχής μας και τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, διοργανώνουν εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στην επέτειο μνήμης των Χαμένων Πατρίδων, στο διάστημα από 12 έως 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Εκδηλώσεις που αποτελούν τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής και σεβασμού στις χιλιάδες των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες και πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στη Μάνα Ελλάδα, στην πρόοδο και την ανάπτυξη της οποίας συνέβαλαν αποφασιστικά και καθοριστικά,

Απόγονοι των προσφύγων από όλες τις Χαμένες Πατρίδες του Ελληνισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μέσω των συλλόγων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη του Βόλου, αλλά και ο κάθε δημότης μέσω των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό των Χαμένων Πατρίδων μέσα από πολιτιστικά γεγονότα που στόχο έχουν τη διατήρηση της μνήμης και τη γνωριμία με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων προσφύγων του περασμένου αιώνα.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται παραστάσεις μουσικής, θεάτρου και χορού, αλλά και δράσεις ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας των προσφύγων όπως οι κουζίνες των περιοχών και εκθέσεις με ντοκουμέντα από την καθημερινότητά τους και ηχογραφημένες προφορικές μαρτυρίες.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Δήμου Βόλου

για την επέτειο μνήμης των Χαμένων Πατρίδων

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022.

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας

Συναυλία με τίτλο «Εικόνες και Ρυθμοί της Σμύρνης» – Μουσικό Αφηγηματικό Αφιέρωμα από την «Καμεράτα» του Δημοτικού Ωδείου με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Παραδοσιακής Ορχήστρας «Ρυθμός».

Τραγούδι: Ρένα Μόρφη

Αφήγηση: Αργύρης Πανταζάρας

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας

Παράσταση Παραδοσιακών Χορών των Χαμένων Πατρίδων με τη συμμετοχή Συλλόγων διατήρησης της παράδοσης του Βόλου και λοιπών Ελληνικών περιοχών.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

– Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Αφιέρωμα στις Κουζίνες των Χαμένων Πατρίδων από την Chef και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Μαρία Εκμετσίογλου (Πολίτικη και Σμυρναίικη Κουζίνα.

  • Αγώνας Δρόμου «Μνήμες» σε περιοχές της Νέας Ιωνίας με τη συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων «Κένταυρος».

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022.

– Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Αφιέρωμα στις Κουζίνες των Χαμένων Πατρίδων από την Chef και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Μαρία Εκμετσίογλου (Ποντιακή και Καππαδοκική Κουζίνα).

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Πλατεία Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας

Κεντρική Εκδήλωση – Συναυλία με τη Γλυκερία και τη συμμετοχή του Παναγιώτη Λάλεζα.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας

Θεατρική Παράσταση «Άνθη της Καταστροφής» με τον τραγουδιστή Γιάννη Διονυσίου και την ηθοποιό Δανάη Λουκάκη.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, το Δεκέμβριο του 2022 (9/12/2022) θα εγκαινιαστεί Έκθεση Τεκμηρίων και Μνήμης με τίτλο «Από την Πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες», η οποία θα περιλαμβάνει αντικείμενα που έφεραν οι Πρόσφυγες από τις Χαμένες Πατρίδες και προφορικές μαρτυρίες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 26 Μαρτίου του 2023 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πόλης του Βόλου.
Total
2
Shares