Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναβίωσε το έθιμο των Ρογκατσαραίων στο Παλαιοχώρι

Αναβίωσε το έθιμο των Ρογκατσαραίων στο Παλαιοχώρι

 

Στο Παλαιοχώρι αναβίωσε για άλλη μια φορά το έθιμο των ρογκατσαραίων στις 5 Ιανουαρίου 2020.

Τα ρογκατσάρια είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Εικάζεται ότι προέρχεται από την αρχαιότητα, αλλά κανένας δεν γνωρίζει πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν στα πρόσωπά τους μάσκες εκτός της νύφης, του γαμπρού και του ιερέα. Ήταν ντυμένοι με προβιές ζώων, ζωσμένοι με μεγάλα κουδούνια. Κρατούσαν στα χέρια τους ξύλα, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Πραγματοποίησαν περιοδεία σ’ όλα τα σπίτια του χωριού, όπου συγκέντρωσαν χρήματα με τα οποία αποπλήρωσαν την ορχήστρα που είχαν επιλέξει οι ίδιοι. Ο γαμπρός και η νύφη προηγούνταν και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι.

Σε κάθε σπίτι χόρευαν και κουνούσαν τα κουδούνια για να προξενήσουν μεγάλο θόρυβο. Η νύφη στο τέλος εισπράτοντας χρήματα, φιλούσε το χέρι της οικοδέσποινας ή του οικοδεσπότη και όλοι μαζί έδιναν ευχές ανάλογα με την κατάσταση της οικογένειας.

Στο τέλος ο ιερέας ράντιζε για να διώξει τους καλικάντζαρους.

Μετά την περιοδεία συγκεντρώθηκαν με τους υπόλοιπους κατοίκους στην πλατεία του χωριού, όπου διασκέδασαν, γέλασαν και χόρεψαν με πάθος, αφήνοντας στην άκρη τα οποιαδήποτε προβλήματα της καθημερινότητας.

Η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωριτών κα Καζάνα Ευαγγελία, αναφέρθηκε στην ιστορία και στις διαδικασίες του εθίμου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπάδρας Δημήτριος καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας Κώστας, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωτσός Γεώργιος, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Στάθης Φάνης και ο Πρόεδρος του χωριού κ. Σακκάς Γιάννης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και άφησε άριστες εντυπώσεις.

Θερμά συγχαρητήρια στους “βασικούς συντελεστές” στους νέους του χωριού, οι οποίοι, ντύθηκαν ρογκατσαραίοι αψηφώντας το κρύο και την κούραση. Χωρίς τους νέους δεν θα μπορούσε να αναβιώσει το έθιμο των ρογκατσαραίων.

Αξίζουν επίσης πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωσή του. Ευχή όλων το έθιμο των ρογκατσαραίων να διαρκέσει για πολλά χρόνια!!!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
mega chanel

Τέλη Ιανουαρίου η επιστροφή του Mega στις οθόνες μας

Επόμενο άρθρο

Νέο Δ.Σ στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας