Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλίας για την αυξημένη θνητότητα από covid19 στη Θεσσαλία

Ο.Μ. Μουζακίου - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλίας για την αυξημένη θνητότητα από covid19 στη Θεσσαλία

Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία Βαγενά Ά., Κόκκαλη Β., Μεϊκόπουλος Α., Παπαδόπουλος Σ. και Παπανάτσιου Κ., κατέθεσαν ερώτημα στον υπουργό Υγείας με θέμα «Έντονη ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για αυξημένη θνητότητα από Covid στη Θεσσαλία».

Αφορμή της ερώτησης στάθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής, αναφέροντας πως οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας βρίσκονται από άποψη αριθμού θανάτων από Covid μέσα στις 10 πρώτες θέσεις πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λάρισας βρίσκεται στην 3η θέση πανελλαδικά από άποψη αριθμού covid-19 θανάτων και οι Π.Ε. Μαγνησίας και Καρδίτσας βρίσκονται και αυτές στην πρώτη δεκάδα, συνθέτοντας μια εξαιρετικά δυσάρεστη υγειονομική εικόνα για την περιοχή.

Η ερώτηση αναφέρει το εξής: το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, θα πρέπει να κοινοποιήσουν στους επιστήμονες της Θεσσαλίας αλλά και στην τοπική κοινωνία συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τον αριθμό ασθενών που προσήλθαν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων ως ύποπτα κρούσματα ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό εισαγωγών ασθενών με covid ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό διασωληνώσεων ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία ή ΜΕΘ, τον αριθμό ασθενών που κατέληξαν ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό ασθενών που κατέληξαν στις ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ, τον αριθμό νοσηλευομένων με covid ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό ασθενών μη covid που προσήλθαν στα ΤΕΠ και εισαγωγών, ανά ημέρα και συνολικά κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας, αλλά και τον αριθμό τακτικών και έκτακτων χειρουργείων κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας. Επίσης τον αριθμό διακομιδών στις ιδιωτικές κλινικές και στις ιδιωτικές ΜΕΘ, από κάθε Νοσοκομείο, ανά ημέρα και συνολικά, μετά τις κεντρικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, επειδή, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής από άποψη θανάτων Covid, η ιατρική κοινότητα χρειάζεται συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν τις αιτίες της άσχημης αυτής επιδημιολογικής εικόνας αλλά και να ανακόψουν την φονική πορεία της πανδημίας στην περιοχή και επειδή, το Υπουργείο και ΥΠΕ οφείλουν να κοινοποιήσουν άμεσα τα δεδομένα αυτά τόσο στους επιστήμονες όσο και στην τοπική κοινωνία.

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

  1. Έχει λάβει γνώση των δεδομένων που αποκαλύπτουν την εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη 10αδα πανελλαδικά σε θανάτους ασθενών από Covid;
  2. Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε σε συνεργασία με την ΥΠΕ να ανασχεθεί άμεσα η θανατηφόρα επέλαση της πανδημίας στην περιοχή και να μην βιώνουν οι πολίτες της Θεσσαλίας μεγαλύτερη υγειονομική επισφάλεια;

 




Total
0
Shares
Previous Article
sxoleia pagetos

Στις 10π.μ. το άνοιγμα των σχολείων στο Δήμο Πύλης έως και την Παρασκευή 28/01

Next Article
Ntrizbioti Papamixail

Συγχαρητήρια Κ. Αγοραστού στους Καρδιτσιώτες αθλητές βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ