Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παιδικές χαρές

Οι βουλευτές Καρδίτσας Χρ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Σπ. Λάππας και Ν. Μιχαλάκης μαζί με άλλους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των παιδικών χαρών, με κριτήριο αφενός την ασφάλεια των παιδιών και αφετέρου την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς ιδιαίτερη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας μας (99%) έχουν κριθεί ακατάλληλες, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Δήμοι να έχουν λάβει αποφάσεις για το κλείσιμό τους, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης στην περίπτωση ατυχήματος. Για το Δήμο Σοφάδων ο αριθμός των παιδικών χαρών που κρίθηκαν ακατάλληλες ξεπερνά τις 70. Ο αντίστοιχος αριθμός για το Δήμο Καρδίτσας φτάνει τις 127.

Η επίλυση του ζητήματος αφορά ολόκληρη την επικράτεια καθώς κρίνεται αναγκαία η αναδόμηση και η επαναλειτουργία των παιδικών χαρών που έχουν εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί σε πανελλαδική κλίμακα. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την ψυχαγωγία των παιδιών στις παιδικές χαρές, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ασφάλειά τους. Επίσης ορθά θέτει προδιαγραφές στοχεύοντας στην εξασφάλιση του βέλτιστου επιπέδου ασφάλειας. Είναι ωστόσο προφανές πως πέραν των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων απαιτούνται επιπλέον και συναφείς πόροι για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο δεν θα είναι μόνο θεσμικό αλλά και οικονομικό, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπονται νέοι οικονομικότεροι τρόποι δόμησης των παιδικών χαρών καθώς και συνεργασία με άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία.

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης)
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/6/2015

18 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας των παιδικών χαρών

Το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας μας (99%) έχουν κριθεί ακατάλληλες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Δήμοι να έχουν λάβει αποφάσεις για το κλείσιμο τους, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης στην περίπτωση ατυχήματος.

Το 2009 εκδόθηκε η υπ’ αρ. 28492/11-5-2009 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία τροποποιήθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις (βλ. συνημμένα), θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας για τη λειτουργία των παιδικών χαρών. Οι Ο.Τ.Α. όμως δε διέθεταν τους απαιτούμενους πόρους ούτως ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προαναφερόμενες προδιαγραφές. Η αύξηση των προδιαγραφών ασφαλείας, χωρίς τη χορήγηση των απαραίτητων πόρων, δημιούργησε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο οι συντριπτικά περισσότερες παιδικές χαρές κρίνονται ακατάλληλες.

Συγκεκριμένα υπήρξαν 5 τροποποιήσεις οι οποίες κάθε φορά:
-Βελτίωναν προς το ελαστικότερο τις προϋποθέσεις
-Μετακινούσαν την τελική ημερομηνία υλοποίησης των προβλεπόμενων
Τελευταία ημερομηνία για την υλοποίηση των προϋποθέσεων ήταν η 30η/6/2014.
Ταυτόχρονα με την υπ’ αρ. 21942/254894/30-11-2012 απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας συγκροτήθηκε Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών για τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Το πόρισμα της επιτροπής για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έκρινε ΟΛΕΣ τις παιδικές χαρές ακατάλληλες. Για το Δήμο Σοφάδων ο αριθμός των παιδικών χαρών που κρίθηκαν ακατάλληλες ξεπερνά τις 70. Ο αντίστοιχος αριθμός για το Δήμο Καρδίτσας φτάνει τις 127. Παρεμφερής είναι η εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων αλλά και σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία και την χώρα εν γένει.

Η Θεσσαλία αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα της εν λόγω κατάστασης. Η επίλυση του ζητήματος αφορά ολόκληρη την επικράτεια καθώς κρίνεται αναγκαία η αναδόμηση και η επαναλειτουργία των παιδικών χαρών που έχουν εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί σε πανελλαδική κλίμακα.

Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την ψυχαγωγία των παιδιών στις παιδικές χαρές, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ασφάλειά τους. Επίσης ορθά θέτει προδιαγραφές στοχεύοντας στην εξασφάλιση του βέλτιστου επιπέδου ασφάλειας. Είναι ωστόσο προφανές πως πέραν των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων απαιτούνται επιπλέον και συναφείς πόροι.

Τα προηγούμενα χρόνια λόγω και των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούσαν πολλοί Δήμοι της χώρας δημιούργησαν πλήθος συναφών υποδομών οι οποίες σήμερα λόγω των ελλιπών πόρων δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν. Σημειώνεται πως η ετήσια χρηματοδότηση για ανάλογα έργα από τον ΣΑΤΑ, φθάνει τις 330.000 ευρώ έναντι του ποσού των 1,7 εκ. ευρώ που ήταν το 2007.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο δεν θα είναι μόνο θεσμικό αλλά και οικονομικό, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπονται νέοι οικονομικότεροι τρόποι δόμησης των παιδικών χαρών καθώς και συνεργασία με άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να επανεξετάσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας παιδικών χαρών, με κριτήριο αφενός την ασφάλεια των παιδιών και αφετέρου την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς ιδιαίτερη δημοσιονομική επιβάρυνση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κατσαβριά–Σιωροπούλου Χρυσούλα, Αυλωνίτου Ελένη, Διώτη Ηρώ, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Ιωάννης, Θελερίτη Μαρία, Κατριβάνου Βασιλική, Καφαντάρη Χαρά, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Λάππας Σπυρίδων, Μιχαλάκης Νικόλαος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ουρσουζίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πετράκος Αθανάσιος, Σεβαστάκης Δημήτριος, Σηφάκης Ιωάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Σταθάς Ιωάννης, Τζαμακλής Χαρίλαος, Τριανταφύλλου Μαρία
Total
0
Shares
Previous Article

Ευχαριστήρια επιστολή Κρέτσου σε Αγοραστό

Next Article

Εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου στην Ε.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας