Ερώτηση του βουλευτή Καρδίτσας κ.Σπύρου Λάππα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στήριξη των βαμβακοπαραγωγών

<

 Ο Βουλευτής Καρδίτσας Σπ. Λάππας μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση  προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την «ΑΛΗΘΗΣ & ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ»

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η σημασία της παραγωγής βάμβακος στη χώρα μας συνάγεται από τα περίπου 2,77 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργουμένης µε βαμβάκι έκτασης, από τους 300.000 τόνους παραγωγής ετησίως, από τα πλέον των 500 εκατ. ευρώ εισροών συναλλάγματος, από τους περίπου 45.000 παραγωγούς που προσφέρουν εισόδημα σε περισσότερες από 100.000 οικογένειες και από τη συνολική αξία των προϊόντων της συγκεκριμένης αλυσίδας παραγωγής πλέον του 1,5 δις € ετησίως. Σημειώνουμε ότι το ελληνικό βαμβάκι με μια από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως, αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

 Κατ’ αναλογία, η σημασία της παραγωγής βάμβακος στη χώρα μας αποτυπώνεται και στην ένταση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου γύρω από το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, έχουν κατατεθεί 24 Ερωτήσεις, εκ των οποίων οι τελευταίες 10 σχετίζονται με τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών με την απονομή σε αυτούς ειδικής ενίσχυσης λόγω των πιέσεων που υπήρξαν στην αγορά μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και της σοβαρής απώλειας εισοδήματος που καταγράφηκαν για τους παραγωγούς του προϊόντος.

 Όπως στις περισσότερες καλλιέργειες γης, τα συνήθη έσοδα δεν επιτρέπουν στους βαμβακοκαλλιεργητές υπέρμετρες αποταμιεύσεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν την παραπάνω απώλεια του εισοδήματος του έτους 2020, πολλώ δε μάλλον να χρηματοδοτήσουν και να εκκινήσουν τις καλλιέργειες του 2021.

 Είναι αναμενόμενο, ότι όταν πλήττονται οι βαμβακοπαραγωγοί διαταράσσεται ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής, πληρωμών, αποθήκευσης και κατανάλωσης, που δεν μπορεί να είναι αμελητέο για το έτερο συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς αυτό θα έχει παταγωδώς αποτύχει στη λειτουργία του, αν αντί του τίτλου του καταφέρει δια της απραξίας του τον περιορισμό της ανάπτυξης και την αποεπένδυση σε κάποιον κλάδο της οικονομικής ζωής της χώρας μας.

 Οι τρεις (3) συναρμόδιοι Υπουργοί δεν είναι απλώς αρμόδιοι για την τύχη και την επιβίωση γενικότερα της παραγωγικής πτυχής της οικονομίας, αλλά ειδικότερα -στο προκείμενο θέμα- υπόλογοι για την επιβίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και ακόμη πιο συγκεκριμένα, είσθε οι απολύτως υπεύθυνοι για την διακινδύνευση απώλειας 1,5 δις Ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας.

Επειδή ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος ΛΙΒΑΝΟΣ, ήδη από τον Φεβρουάριο του έτους 2021 -μετά από τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους 22 αγροτικών συλλόγων& φορέων βάμβακος της χώρας μας- κατέστησε σαφές[1] ότι θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε τότε να προβεί σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για την «κορωνοενίσχυση βάμβακος», διότι είναι στην διαδικασία της τεκμηρίωσης της οικονομικής ζημίας στο βαμβάκι, την οποία θα πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ. Θεώρησε πως σωστά διεκδικείται ότι διεκδικείται, γιατί το βαμβάκι έχει υποστεί ζημιά από τον κορωνοϊό. Δήλωσε σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, η οποία όμως ήταν τότε σε εξέλιξη.

Επειδή η γραφειοκρατική προσέγγιση δεν αρμόζει στην αγροτική παραγωγή, αλλά χρειάζονται άμεσες και συγκεκριμένες (adhoc) λύσεις.

Επειδή δεν θα υπάρχει αύριο για τους Έλληνες καλλιεργητές βάμβακος αν η ειδική ενίσχυση δεν δοθεί ή δεν δοθεί έγκαιρα.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί: 

  1. Ποια τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης με στόχευση αποκλειστικά τους βαμβακοπαραγωγούς; (σ.σ.: δεν αναφερόμαστε σε οριζόντια μέτρα όπως το της επιστρεπτέας προκαταβολής)
  2. Ποια μέτρα στήριξης των βαμβακοπαραγωγών ενταγμένα σε ακριβές χρονοδιάγραμμα λαμβάνει η Κυβέρνηση; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτό;
  3. Πότε ακριβώς προβλέπεται η απονομή της «ειδικής ενίσχυσης συσπόρου βάμβακος» λόγω COVID-19 ώστε να στηριχθεί και η παραγωγή του έτους 2021; Από ποια κρατικά κονδύλια θα απονεμηθεί η ενίσχυση αυτή και τι συνολικού ύψους πρόκειται να είναι;
  4. Με ποιες συντονισμένες διυπουργικές πολιτικές θα ανατρέψουν το αντιπαραγωγικό μοντέλο που έχει επιβληθεί στην ελληνική αγροτική παραγωγή, όπου μονίμως πλέον, σε κάθε κλάδο όπου η ελληνική παραγωγή είτε είναι ποιοτικά ανώτερη, είτε είναι εθνικά απαραίτητη, έχει καταστεί συνάμα ακριβότερη μιας αγοραίωςαποδεκτής τιμής πώλησης;


Total
0
Shares
Previous Article

Το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα επισκέφθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου

Next Article

Θερινή προετοιμασία μαθητών Λυκείου


Total
0
Share