Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών κατέθεσε ο Σπύρος Λάππας με θέμα τα «Έργα αποκατάστασης της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, ένα χρόνο μετά τον ΙΑΝΟ».

Ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών κατέθεσε ο Σπύρος Λάππας με θέμα τα «Έργα αποκατάστασης της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, ένα χρόνο μετά τον ΙΑΝΟ».

Στην ερώτηση του ο βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναφέρει ότι η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποτελεί σύγχρονος επισκέψιμος χώρος στο κέντρο της πόλης, όπου εκθέτονται έργα Καρδιτσιωτών ζωγράφων, πραγματοποιεί περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, παρουσιάζει έργα και συλλογές που η ίδια διαθέτει, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε επισκέπτες κοινού και σχολικές μονάδες ενώ διαθέτει και επιστημονική βιβλιοθήκη σχετικά με τη τέχνη. Αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα για την πόλη και γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς ούτε η Δ. Π. Κ. γλίτωσε από τις καταστροφικές πλημμύρες της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020, αφού τόσο τα χιλιάδες έργα των Καρδιτσωτών ζωγράφων που ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο του κτιρίου, υπέστησαν τεράστιες και εν πολλοίς ανεπανόρθωτες ζημιές, όσο και το ίδιο το κτίριο φέρει πληγές από την επέλαση του ΙΑΝΟΥ.

Τονίζει ότι, ενώ πέρασε ένας χρόνος από την πλημμύρα, ο καθαρισμός των υπογείων του κτιρίου, η αποκατάσταση έργων τέχνης και η αποκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η ζημιά αποτιμάτε τεράστια και αφορά κυρίως την καταστροφή των ειδικών υγραντήρων και ειδικού τύπου κλιματισμού, της γεννήτριας, του πυροσβεστικού, τη μη λειτουργία των λεβήτων, των αντλιών και του εξοπλισμού του εργαστηρίου συντήρησης έργων στο υπόγειο. Όλα τα παραπάνω κάνουν το κτίριο μη λειτουργικό και επισκέψιμο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί επιπλέον κινδύνους και βλάβες για τα υπόλοιπα έργα στους ορόφους του κτιρίου.

Υπογραμμίζει επίσης ότι, επειδή η ΔΠΚ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα της πόλης, ότι ένα χρόνο τώρα παραμένει κλειστή για το κοινό και δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σχολείων και εκπαιδευτικά προγράμματα δια ζώσης. Επίσης επειδή είναι καθήκον να προστατεύεται  και να αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά και απαιτείται στήριξη από την πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών από τον ΙΑΝΟ.

Τέλος, τα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής προς τους υπουργούς είναι:

  1. Προτίθεται να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών;
  1. Έχουν γίνει ενέργειες και ποιες για την αποκατάσταση των βλαβών;
  1. Έχει γίνει τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη για την ηλεκτρομηχανολογική αποκατάσταση και τις φθορές στα οικοδομικά στοιχεία του κτιρίου, μιας και αυτό αποτελεί κύρια βλάβη για την επαναλειτουργία της ΔΠ και αν όχι πότε προβλέπεται να γίνει;Total
0
Shares