Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση στη Βουλή από το Γ. Κωτσό για τα «Σχολικά Γεύματα»

kotsos vouli

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, για σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Καρδίτσας.

Αναλυτικά στην Ερώτησή του ο Βουλευτής αναφέρει τα παρακάτω:

«Κυρία και κύριε Υπουργοί

Κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) του Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσιάστηκαν στα επιλεγμένα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Καρδίτσας σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου άρχισε η διάθεση «Σχολικών Γευμάτων» στις αναφερόμενες σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διαπιστώθηκε ότι ο διαθέσιμος αριθμός μερίδων φαγητού ήταν πολύ μικρότερος από τον αριθμό των δικαιούχων μαθητριών και μαθητών.

Το αποτέλεσμα είναι καθημερινά, σημαντικός αριθμός παιδιών που οι γονείς τους δήλωσαν ότι πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, να στερούνται της εν λόγω προνοιακής παροχής.

Το πρόβλημα επιβεβαίωσε η Αναπλ. Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας κα Ευαγγελία Χατζηδημητρίου στην οποία απευθυνθήκαμε και μας ενημέρωσε πως στα παιδιά των Δημοτικών σχολείων του Δήμου Καρδίτσας που είναι ενταγμένα αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», αντιστοιχούν συνολικά 2.676 μερίδες φαγητού. Όμως, τα διαθέσιμα γεύματα από το πρόγραμμα είναι 2.095, αριθμός πολύ μικρότερος ο οποίος δεν έχει αυξηθεί από το 2017 (Απόφαση πρ. Υπ. Κ. Γαβρόγλου Αριθμ. Φ.14/ΦΜ/181027/Δ1 – ΦΕΚ 38070/17), παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2018 ( Απόφαση πρ. Υπ. Κ. Γαβρόγλου Αριθμ. Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1 – ΦΕΚ 3508/18), εγκρίθηκε η ένταξη περισσότερων Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καρδίτσας στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, υπάρχει ζήτημα με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς δεν περιλαμβάνονται κατηγορίες δυνητικά δικαιούχων ευπαθών ομάδων όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και με την εγκυρότητα των δηλώσεων που έχουν κατατεθεί, δεδομένου ότι οι Διευθυντές των ενταγμένων στο πρόγραμμα Σχολικών μονάδων, μα και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν έχουν αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης των κριτηρίων από όλους τους δηλωθέντες ως δικαιούχους γονείς, η κηδεμόνες.

Επειδή, τα αναφερόμενα προβλήματα έχουν προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες γονέων ότι «τα παιδιά μας βιώνουν άδικο διαχωρισμό στη σχολική κοινότητα» ο οποίος βεβαίως οφείλεται στην ανεύθυνα πλημμελή κατάρτιση και εφαρμογή του προγράμματος σίτισης μαθητριών και μαθητών από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς της… (Αρχικά το πρόγραμμα απευθύνονταν σε όλα τα παιδιά που φοιτούσαν στα Δημοτικά Σχολεία ενώ δεν είχαν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια)!

Επειδή, κι’ άλλοι Ο.Τ.Α. όπως οι Δήμοι Μουζακίου και Παλαμά, ζητούν την επέκταση του εν λόγω προγράμματος στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής τους για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης από την Πολιτεία στις κρατικές προνοιακές παροχές.

Επειδή, η υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» αποτελεί δική σας αρμοδιότητα.

Ερωτάσθε κυρία και κύριε Υπουργοί:

  1. Πότε και πως θα αντιμετωπίσετε τις προφανείς αδυναμίες του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», ώστε να επέλθει η ομαλότητα στην εφαρμογή του και να εξαλειφθούν οι διαμαρτυρίες γονέων, κηδεμόνων, Διευθυντών σχολείων και εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία διανομής του φαγητού και – όπως τονίζουν – εισπράττουν την κοινωνική αντίδραση χωρίς να ευθύνονται;
  2. Προτίθεστε να εγκρίνετε νέα επέκταση του προγράμματος σίτισης μαθητριών και μαθητών σε Δημοτικά Σχολεία της Ελληνικής Επικράτειας;

Με τιμή

Κωτσός Γεώργιος

Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας»




Total
0
Shares
Previous Article
epimelhthrio trikalon11111

Ημερίδα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Τρικάλων

Next Article
syllogos pontion karditsas

Στο πλευρό του Συλλόγου Ποντίων Ν. Καρδίτσας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νούσιος

Related Posts